Bit će to veliki doprinos razvoju kroz valorizaciju kulturne baštine

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Gradonačelnik sa suradnicima obišao kompleks crkve i Samostana sv. Nikole
Ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Mladen Pešić, informirao je gradonačelnika i suradnike o započetim radovima. U samoj crkvi u tijeku su zemljani radovi koji uključuju uklanjanje podova i otvora koji su bili prekriveni betonskim blokovima, u prijemnoj zgradi u tijeku je uklanjanje žbuke i betonskih podova dok u dvorištu crkve traju radovi na rušenju bunkera nakon čega slijedi postavljanje građevinske skele
GRAD ZADAR
Gradonačelnik Dukić upoznat s trenutačnim radovima na kompleksu

Povodom započetih radova, gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić, u pratnji pročelnika za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darka Kasapa, pročelnika za EU fondove, Ante Ćurkovića i pročelnika Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, Robertina Dujele, obišao je gradilište kompleksa bivše crkve i Samostana sv. Nikole.
Ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju Mladen Pešić, informirao je gradonačelnika i suradnike o započetim radovima. U samoj crkvi u tijeku su zemljani radovi koji uključuju uklanjanje podova i otvora koji su bili prekriveni betonskim blokovima, u prijemnoj zgradi u tijeku je uklanjanje žbuke i betonskih podova dok u dvorištu crkve traju radovi na rušenju bunkera nakon čega slijedi postavljanje građevinske skele.

Odobrena bespovratna sredstva, Grad pripremao projekte

Kao što je poznato, projekt valorizacije kompleksa bivše crkve i Samostana sv. Nikole uključuje obnovu postojeće zgrade, gradnju i opremanje novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju te prilagodbu novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta. Provedbom projekta doprinijet će se održivom turističkom i gospodarskom razvoju kroz valorizaciju kulturne baštine.
Za projekt »Obnova kompleksa bivše crkve i Samostana sv. Nikole u Zadru« zadarskom Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju odobrena su bespovratna sredstva u sklopu ITU Mehanizma iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za koje je projekte pripremao Grad Zadar koji je ujedno i sufinancirao projektnu dokumentaciju u iznosu od 350 tisuća kuna te je kroz cijelo vrijeme pripreme projekta bio partner Ministarstvu kulture. Ukupna vrijednost ovog projekta je 29.985.487,36 kuna, od čega su bespovratna sredstva odobrena u iznosu od 25.487.664,25 kuna, dok će udio sufinanciranja Ministarstva kulture od 15% iznositi 4.497.823,11 kuna.

Reprezentativan kulturno-povijesni javni prostor

Gradonačelnik Dukić je sa suradnicima također obišao i Trg sv. Frane za čiju je gradnju izdana građevinska dozvola. Autor projekta je arhitekt Ante Uglešić, a vrijednost 6.358.100 kuna bez PDV-a, odnosno 7.935.125 kuna s PDV-om. Projekt obuhvaća parterno uređenje trga, zelene površine i nogostup čime će Trg sv. Frane dobiti definirani izgled i funkciju. Projekt uređenja trga kandidirat će se prema fondovima EU.
Rekonstrukcijom crkve sv. Nikole te obnovom i uređenjem Trga sv. Frane grad će dobiti još jedan reprezentativan kulturno-povijesni javni prostor na Poluotoku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno