Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Capak o velikom broju novih slučajeva: “Nema prijavljenih žarišta”

24.03.2021. 13:34


Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o epidemiološkoj situaciji.
“32 posto je veći broj novozaraženih ovaj tjedan u odnosu na prošli. Incidencija je 307.6.
Najnižu ima Istarska, a najvišu Primorsko-goranska. Na listi EU smo po incidenciji na osmom mjestu, od nas je bolje sedam zemalja. Po kumulativnoj stopi smrtnosti smo na 18. mjestu na ljestvici zemalja EU.
Incidencija 14-dnevna na 100.000 stanovnika na razini Hrvatske je 307,6. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1431,2 što Hrvatsku stavlja na 18. mjesto na ljestivici zemalja EU.
Nemamo prijava žarišta. Imamo dojavu iz Splitsko-dalmatinskoj županiji da se u 20 slučajeva radi o studentima koji su došli studirati u Hrvatsku, ima jedno manje grupiranje u svećeničkom domu, ostalo sve je horizontalno širenje virusa u populaciji”, rekao je Capak.
Davor Božinović je rekao da one koji krše mjere više neće imati pravo na novčane potpore.
“Bitno je je li netko krši mjere i je li registriran. Nije važno je li upozorenje, koje je također vid sankcije, ili je izdan prekršajni nalog”, rekao je. “Ravnateljstvo civilne zaštite će poslati popis svih tih pravnih subjekata i oni više neće imati pravo na potpore”, rekao je Božinović.
Minstar Vili Beroš se osvrnuo na naručene količine cjepiva.
“HZZJ je donio odluku o količini cjepiva. Tada se nije moglo naslutiti da će biti ovakvih problema s isporukom AstraZenece. Kad smo donosili odluku o količinama, vodili smo se i dinamikom distribucije cjepiva”, rekao je Beroš dodavši da je trenutno naručeno više od osam milijuna doza.