Gimnazijalci MIOC-a ukazuju na probleme s javnim prijevozom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
»BZVZ - Bez Zavrzlama Voznog reda Zadra«
Autor: 
U projektu sudjeluje 13 učenika, svi učenici prvog razreda. Sastanci nam se uglavnom odvijaju online, a početkom travnja imat ćemo i Županijsku smotru na kojoj će još sudjelovati tri srednje i jedna osnovna škola. Tu ćemo predstaviti naša rješenja, a nadamo se da će se nešto i riješiti, zaključila je na kraju profesorica Motušić
Marin GOSPIĆ
Učenici su rezultate ankete poslali i Liburniji te tražili očitovanje

Gimnazija Franje Petrića i ove godine sudjeluje u Projektu Građanin i to projektom »BZVZ - Bez Zavrzlama Voznog reda Zadra«, u kojem žele ukazati na svakodnevne probleme s kojima se učenici te škole susreću, a tiču se gradskog prijevoza. Projekt Građanin projekt je Agencije za odgoj i obrazovanje koji je nastao u sklopu građanskog odgoja, a cilj projekta je osvještavanje problema na razini lokalne zajednice, te osvještavanje učenika da unutar svoje okoline mogu djelovati i mijenjati stvari. Učenici su sa svojim mentoricama, profesoricama Verom Motušić i Dubravkom Radman, istraživali problematiku, nadležnost, zakone i pravilnike, a krajnji cilj jest predlaganje rješenja problema te razgovor s nadležnima. Ideja je projekta i obavijestiti javnost, ali i predložiti rješenje problema.

Učenika putnika 30 posto

- Projekt je krenuo na satovima razrednika, gdje smo učenike pitali koje probleme unutar svoje zajednice primjećuju, a problem prijevoza, pokazao se kao najveći. S obzirom da je Gimnazija Franje Petrića zadnja škola u nizu škola na potezu od Dikla do Male pošte i Kolodvora učestalo se događa da puni autobusi izvanredne linije samo projure pokraj učenika ne zaustavljajući se, dok redovne linije ne staju na autobusnu stanicu ispred škole jer smatraju da će izvanredna linija u ključnim terminima (završetak/početak škole) pokupiti učenike. Ovaj problem kod učenika, ali i mnogih roditelja izaziva puno nezadovoljstva jer učenici kasne na nastavu, u glazbenu školu i na druge izvanškolske aktivnosti te što je najvažnije, i na prigradske linije. To učenicima, i to ne samo prvih razreda predstavlja veliki problem, jer ih je oko 30 posto putnika, rekla nam je jedna od voditeljica projekta Vera Motušić.
No, uočavanje problema nije bio jedini zadatak učenika koji sudjeluju u projektu.
- Tijekom odvijanja projekta učenici su napravili anketu u kojoj stoji da autobus ne staje u 70% slučajeva, a to nije problem samo u vrijeme pandemije kada je kapacitet autobusa smanjen, već se događalo i ranije, čak u 74 % slučajeva, rekla nam je profesorica Motušić.

Najjednostavnije povećati broj autobusa

- Učenici su rezultate poslali i Liburniji te su tražili očitovanje, a prije toga dobro su se pripremali proučavajući zakone, Konvenciju o pravima djeteta, a usporedili su stanje u svom gradu s drugim europskim i svjetskim gradovima, ispričala je Motušić dodajući kako su nakon cijele pripreme učenici ponudili tri rješenja za otklanjanje tog problema, a kao najjednostavnije se pokazalo povećanje broja autobusa u vremenu dolaska učenika u školu i odlaska iz škole, kad ih je najviše.
Njihov prijedlog rješenja problema odnosi se na promjenu i usklađivanje voznog reda u ključnim terminima kada učenici idu u i iz škole te informiranju i senzibiliziranju vozača o njihovom problemu. S obzirom na to da je svaka škola ne samo obrazovna nego i odgojna institucija, učenike se na ovaj način podupire i potiče da postanu aktivni članovi zajednice koji se uključuju u rješavanje problema koji nas okružuju.
- U projektu sudjeluje 13 učenika, svi učenici prvog razreda. Sastanci nam se uglavnom odvijaju online, a početkom travnja imat ćemo i Županijsku smotru na kojoj će još sudjelovati tri srednje i jedna osnovna škola. Tu ćemo predstaviti naša rješenja, a nadamo se da će se nešto i riješiti, zaključila je na kraju profesorica Motušić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)