Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Iako je epidemija utjecala na proračun, kapitalni zadarski projekti nisu stali

24.03.2021. 10:42


Na posljednjoj sjednici zadarskog Gradskog vijeća u ovom mandatu gradonačelnik Branko Dukić podnio je polugodišnje izvješće za razdoblje od srpnja do prosinca 2020. godine.
Gradonačenik Dukić u uvodu je istaknuo kako je od prvog dana mandata jasno rekao svojim suradnicima i zadarskoj javnosti da nije prihvatio dužnost gradonačelnika zbog bavljenja »visokom« politikom nego kako bi pronašao odgovore za probleme i potrebe svih sugrađana.


Epidemija nam nije alibi već motivacija
– Posebno zahvaljujem vama, uvažene vijećnice i vijećnici, na potpori ili konstruktivnoj kritici, na inicijativama i novim idejama. Sve vaše rasprave, pa i one žustre, neke i preko granice uvažavanja i civiliziranog dijaloga, primio sam uvijek u želji da iz njih proizađe neko dobro za ovaj grad i sve nas koji u njemu živimo. Nažalost, i ovo izvješće započinje aktivnostima koje se odnose na nove uvjete rada izazvane epidemijom koronavirusa koja je u velikoj mjeri promijenila kako naše osobne, tako i profesionalne živote, ali epidemija nam nije alibi već motivacija za naš doprinos nastaloj situaciji, istaknuo je gradonačelnik Dukić te u nastavku nabrojio u kojoj su fazi kapitalni projekti u gradu.
Na Proračun Grada je utjecla epidemija, rekao je Dukić, ali kapitalni projekti nisu stali.
– Završili smo izgradnju Centra Mocire, nastavili su se radovi na osnovnoj školi Bokanjac, nastavljaju se i europski projekti, obnova Providurove palače, bedema, a radovi na Centru za mlade privode se kraju. Nastavljeno je ulaganje u mjesne odbore, zadržali smo razinu održavanja komunalne infrastrukture, održavanja vrtića, ulaganje u škole – prehrana, asistenti u nastavi, produženi boravci, kao i u bolničku infrastrukturu, kazao je Dukić.
Što se tiče poduzetničke zone Crno, pokrenut je otvoreni postupak javne nabave za ‘’Usluge stručnjaka za javnu nabavu te administrativno – financijsko vođenje projekta »Izgradnja infrastrukture poduzetničke zone Crno – FAZA I«, a završeni su radovi na izgradnji prometnice D8 – GZ Crno.
Gradonačelnik je naveo još kako je krenuo veliki projekt aglomeracije Zadar-Kožino-Petrčane, a isto tako, u kolovozu je započela i izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.
– Do kraja izvještajnog razdoblja ostvareni su svi preduvjeti za potpisivanje Ugovora o rekonstrukciji Obale kralja Petra Krešimira IV. – gradske Rive. Za gradnju Novog gradskog groblja Zadar ishodi se građevinska dozvola za faznu izgradnju, pripremljen je natječaj za izgradnju prve faze, naveo je gradonačelnik neke od kapitalnih projekata.


Uspjesi su samo u 3D animacijama
Niz vijećnika javilo se za raspravu, a prvi je bio Daniel Radeta, u ime Kluba vijećnika SDP-a.
– Žao mi je što je gradonačelnik svoj profesionalni rad kompromitirao politikom. Nismo zaboravili neke od Vaših poteza – koncert Rite Ore, prijatelja Paleku, prijatelja Kneževića i tako dalje. Nered je u komunalnim tvrtkama. U Čistoći je samo u upravi 50 ljudi, a neki su radili od kuće i dok nije bilo korone. Obala i lučice najneuspješnija tvrtka u kojoj napreduju ljudi bez škole. Nedavno sam imao vrlo neugodno iskustvo, prvi put je u 30 godina predsjednik SDP-a iznesen iz gradske uprave. To nije bilo zbog epidemije, ni zbog nekih trzavica, nego zbog mog imena i prezimena. To vam ne ide na čast. Svi vaši uspjesi su samo u 3D animacijama, rekao je između ostalog Radeta.
Ante Rubeša je istaknuo da je ovo, kako je rekao, »jedan neozbiljan testament gradonačelnika petog grada u Hrvatskoj, da nabraja samo projekte i inicijative koje je naslijedio te se detaljno obrušio na svaki segment izvješća.«
Elvira Sterle u ime Kluba HDZ-a kazala je da je Grad unatoč nepovoljnim okolnostima, uspio zadržati stabilnost, red, kvalitetu života, a da nije stao sa započetim investicijama, osobito s onima na koje se čeka dugi niz godina.
– Birokratska neusklađenost između Gradske uprave i nadležnih ministarstava uspori neke od tih proseca, što nije izgovor, već činjenica. Zelene projekte gradonačelnik sa svojim suradnicima treba staviti u fokus u sljedećem mandatu. Projekt koji je u pozitivnom smislu obilježio mandat gradonačelnika Dukića, svakako je izgradnja novog groblja. Zatim, Sportski centar Višnjik koji je bio često predmet prijepora na sjednicama, a danas je to jedan respektabilan prostor značajan za zajednicu i goste. Pozivamo gradonačelnika da sve projekte koje su najavljeni i započeti prije četiri godine predstavi javnosti da se vidi što je u kojoj fazi, rekla je Sterle.