Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Od linearnog akceleratora i školskih kuhinja do komunalnog doprinosa

24.03.2021. 10:17


Zadnja sjednica Gradskog vijeća u ovom mandatu održana je jučer putem videokonferencije, što je mnogim vijećnicima zasmetalo zbog povremenih tehničkih poteškoća. Vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša je to istaknuo odmah na početku sjednice.
– Održavaju se turniri, utakmice, pune terase u kafićima, a mi moramo sjednicu imati online, iza nekih kutija. Da ne govorim da je bilo vas 200 na HDZ-ovom skupu u jednoj dvorani. Jednom ste mi rekli da ćete kad ne bude lockdown i kad to mjere budu dozvoljavale da će biti sjednica uživo. Znači da ste me lagali, rekao je Rubeša predsjedniku Vijeća, Zvonimiru Vrančiću.
Vrančić je rekao da sjednica nema nedostataka, da potpuno ravnopravno vijećnici sudjeluju, dok je epidemija ponovno u eskalaciji. Rubeša ga je pritom prekidao pa je dobio prvu opomenu.
Aktualni sat otvorio je Dario Nakić, vijećnik HDZ-a s inicijativom vezanom za kupnju linearnog akceleratora.


Linearni akcelerator
– Priča o potrebi nabave uređaja za zračenje krenula je 2012. godine kada je zadarska bolnica napravila projektnu dokumentaciju za zgradu u kojoj će biti smješten linearni akcelerator, a u Ministarstvu zdravstva je 2016. godine ta izgradnja odobrena. I premijer Andrej Plenković je dao obećanje, uključili su se brojni građani da podignu svijest. Tendecija je da Zadar postane centar za liječenje onkoloških bolesnika. Moj je prijedlog da se u cijelu akciju uključi i Grad Zadar s milijun kuna za opremanje prostorije u bolnici, rekao je Nakić.
Gradonačelnik Branko Dukić je istaknuo da mu je zadovoljstvo što smo pri kraju cilja, bolnice, Lige protiv raka, Grada i cjelokupnog stanovništva županije.
– Svima koji su bili uključeni u aktivnosti za ovu namjenu, želim čestitati i zahvaliti. Zadovoljan sam i s obećanjem premijera. Dobili smo nešto što je bilo predviđeno samo za četiri centra, a mi nabavkom akceleratora postajemo vidljivi na toj karti i time naša bolnica može polako, ali sigurno postati kliničko-bolnički centar. Što se tiče ulaganja u bolnicu, uložili smo 3,5 milijuna kuna za potkrovlje ginekologije, u respiratore smo uložili milijun kuna, a zajedno s jednom bankom imamo još jedno ulaganje u planu.
Za akcelerator smo Grad ostavili za kraj, da pokrijemo ono što je potrebno, kazao je Dukić.


Dukić se ispričao Zubčiću
Erol Gaši (SDP) je istaknuo kako je ogromni problem u zadarskoj bolnici, a što mu je, tvrdi, potvrdio i ravnatelj Čulina, da je pitanje kako će uopće isplatiti plaće za sljedeći mjesec, a tu je i jako loše stanje s lijekovima i dugovanjem drogerijama.
Dukić je rekao da je upoznat sa situacijom te da je siguran da će država iznaći za rješenje i za zadarsku i za ostale bolnice u Hrvatskoj.
Gaši je pitao i tko je organizirao javnu raspravu za UPU Bregdetti, odnosno za takozvani Zadar 2 te kako je moguće da je jedna osoba bila registrirana za sve četiri rasprave.
– Onda još kad je kolega vijećnik Zubčić pitao zašto nas radite budalama, gradonačelnik je rekao zato što jeste. Molim ispriku, rekao je Gaši, na što je Dukić rekao da mu to nije bila primjerena dosjetka te da se ispričava, da je to rekao u šali, malo »budalasto«. A za raspravu o UPU-u Bregdetti kazao je da je bilo najavljeno da će se održati u četiri navrata te da nema potrebe za silovanjem da se uđe u vijećnicu u određeno vrijeme.
Irena Dragić iz SDP-a pitala je gradonačelnika zašto nije smijenio ljude iz Hrvatskog nogometnog kluba Zadar koji su kupili mercedes novcem građana Zadra.




Ne mogu se smijeniti čelnici HNK Zadra
– Svugdje bi ti ljudi izgubili bilo kakve pozicije, to bi im uništilo karijeru, a kod nas nikom ništa. Zašto niste smijenili te ljude i ne ruga li se time građanima Zadra, rekla je Dragić.
Dukić je odgovorio da već cijelo desetljeće muku muče s nogometom u gradu Zadru.
– Kupnja mercedesa je pogodila sve građane, upravo zbog statusnog simbola koji označava. Imali su dobru namjeru, ali napravili su loše. Tražili smo da to vrate i oni su vratili, ali ja ne mogu smijeniti nekog iz udruge građana. Nema smisla na polusezoni nešto raditi. Računi su čisti, pričekajmo još neko vrijeme, a kad se posao zatvori, znat ćemo rezime, rekao je Dukić.
Marjana Bakmaz (HDZ) kazala je kako se još 2016. uvidjela potreba za revitalizacijom školskih kuhinja kako bi učenici mogli pojesti topli obrok u školi te upitala u kojoj je to fazi.


Topli školski obrok
– Nekoliko puta smo ovdje raspravljali i složili se da je prehrana važan segment školskog života. Naša intencija je već nekoliko godina ulagati u kuhinje da bismo u jednom trenutku, koji nije tako daleko, mogli u svim školama ponuditi topli kuhani obrok. U produženom boravku imamo gotovo 700 učenika koji imaju topli obrok. Svake godine dobijemo sredstva od Ministarstva za demografiju za prehranu u kojoj imamo 800 učenika. Svi naši učenici dobivaju voće, a niži razredi dobivaju mlijeko. Imamo zasad pet škola koje mogu pripremati prehranu, brzo će to biti i u školi Stanovi, sljedeće ćemo omogućiti to za škole Bartola Kašića i Petra Preradovića, a uskoro ćemo omogućiti za preostale dvije, Smiljevac i Benje, dostavu iz drugih škola i to iz Krune Krstića već od jeseni. Grad će kupiti dostavno vozilo za tu namjenu, najavio je Joso Nekić, pročelnik za odgoj i školstvo.
Kristijan Kotlar iz Akcije mladih je pitao zašto se Grad još nije upisao u vlasništvo puta kod Galićevih zgrada u Diklu, za koji je nakon dugotrajnog procesa napokon dobio pravo upisa, dok se paralelno još uvijek plaća najam put preko susjedne, privatne parcele. Dukić je rekao da se radi na tome, na upisu u katastar i na aktivaciji te ceste te da će to uskoro biti riješeno na ovaj ili onaj način.


Komunalni doprinos
SDP-ov Daniel Radeta je pitao koliki je iznos komunalnog doprinosa uplaćen za izgradnju Lignumove zgrade na Ljepotici, kod bivšeg Mesoprometa.
– Imam informaciju da se komunalni doprinos prebijao na način da su stanovi dani vama bliskim ljudima, na štetu gradskog proračuna, rekao je Radeta.
Pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap to je opovrgnuo.
– Komunalni doprinos uplaćen je u proračun i nije prebijan s nikakvom ostalom infrastrukturom. Prema pravilniku, može se inače prebiti, ali samo s izgradnjom cesta i komunalne infrastrukture, što u ovom slučaju nije bilo tako, već je uplaćen u proračun. A o ovim vašim insinuacijama ne mogu ništa dodati, kazao je Kasap. Radeta je tražio da mu se dostavi točan iznos koji je uplaćen.
Na pitanja vijećnika jučer se na Aktualnom satu moglo čuti još zanimljivosti. Primjerice da je pri kraju izgradnja Centra za mlade te da se do kraja lipnja očekuju prvi korisnici, zatim da je u tijeku postupak odabira voditelja projekta te natječaj za nadzor uređenja Obale Petra Krešimira IV., pri čemu će se rekonstruirati i područje u uvali Jazine na kojem su nekad bili trajekti. Natječaj za izvođača radova očekuje se do ljeta.
Također, Dukić je istaknuo kako je konačno riješeno pitanje objedinjavanja zemljišta na Ravnicama gdje će se graditi garaža koja bi trebala rasteretiti gradsku jezgru. Slijedi ishođenje konzervatorske podloge za to područje, a potom će se raditi urbanistički plan.
————————————————————————————————————————————


Gradonačelnik liječnik
Dragić je također spočitnula Dukiću kako se u tijeku pandemije koronavirusa nije imao potrebe obratiti građanstvu kao liječnik niti kao gradonačelnik te ga je pitala je li se cijepio.
– Ja sam se cijepio kao liječnik koji radi u bolnici zajedno s Odjelom ginekologije već prije dva mjeseca kao medicinski kadar. Reagirao sam, naročito kad su bile stigme, kad se tražilo tko je koga zarazio, to me posebno smetalo. Ono što mogu reći jest da moramo biti strpljivi, da je pandemija zahvatila cijeli svijet te da mnoge zemlje ne znaju kako se nositi s ovim, a kad dođe cijepljenje nadam se da ćemo se tog tereta polako riješiti. Moramo biti oprezni i slušati stručne ljude, a ne ih omalovažavati, rekao je Dukić.
Antonio Baus iz Akcije mladih upitao ga je zar nije gradonačelnik 24 sata dnevno te stiže li savjesno obavljati oba posla.
– U predizbornoj kampanji to sam već rekao, po Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa smijem raditi 180 sati, a obavljam ponekad i više kad je potrebno, kad je moguće, ali to je iz želje da pomognem. Vjerujem da sam i jedan i drugi posao obavljao marljivo, rekao je Dukić.
Baus je rekao da ga žalosti što peti grad u Hrvatskoj ima na čelu honorarnog suradnika.
– Nekog žalosti, što nekog veseli. Mene veseli pomoći ljudima, rekao je Dukić.


Upisi djece u novu školu na Novom Bokanjcu
Jure Zubčić (SDP), kazao je kako su mu se požalili građani Novog Bokanjca da ne mogu upisati djecu u novu školu na Novom Bokanjcu, da su dobili odbijenice za predupise.
– Drago mi je da smo došli od onog kako se nitko ne želi upisati u tu školu do ovoga kako nema mjesta. Naravno, i jedno i drugo je preuveličano, rekao je pročelnik Nekić.
Katolička škola je, kaže Nekić, upisala dva odjela prvaša, a Gradu je cilj rasteretiti područnu školu na starom Bokanjcu da ne radi u tri smjene.
– Jednim dijelom ćemo rasteretiti i matičnu OŠ Š. K. Benje koja je na rubu da radi u tri smjene. Moramo biti zahvalni Nadbiskupiji koja je ogroman novac uložila, a to je 50 milijuna kuna, bez opreme. A time će se cijeli jedan dio kvarta urediti i dobiti novu kvalitetu. Predupis i upis nisu iste stvari. Može se predupis napraviti u jednoj, a upisati dijete u drugu školu.
Škola s pravom javnosti na Novom Bokanjcu moći će se upisati oni koji žele, u budućnosti su spremni i u dvije smjene raditi, rečeno nam je u Nadbiskupiji. Škola je prekrasna, dimenzionirana je za sve programe da se mogu na najbolji mogući način provoditi. Imat će prekrasnu sportsku dvoranu koju će se moći koristiti i učenici i građani. I na Crvenim kućama ćemo napraviti školu i bit ćemo jedini grad koji će dobiti dvije škole u pet godina.
Područna škola Diklo će dobiti produženi odjel sljedeće godine. Napravili smo što nije nitko jer smo za upisno područje stavili Grad Zadar, zato što imamo sreću što nam je tako grad konstituiran, rekao je Nekić.
Dukić istaknuo da moramo biti ponosni što imamo još jednu novu školu.