Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

PLANINARSKI POHOD

"Hajdemo do Vrane" - uživanje za 300 ljubitelja prirode i druženja

Autor: Đurđa Baljak

08.04.2024. 08:46

Foto: ĐURĐA BALJAK



Planinarsko društvo Belvedere iz Biograda na Moru organiziralo je u subotu 8. tradicionalni međunarodni pohod »Hajdemo do Vrane«. Kao i prethodnih godina, poziv za sudjelovanje bio je otvoren za sve zainteresirane koji žele uživati u druženju i hodanju stazom koju su članovi PD Belvedere osmislili i izradili 2015. godine.


Povijesna Pećina


Staza je koncipirana kao proširenje planinarske, pješačke i turističke ponude za sve ljubitelje prirode, nudeći osim prekrasnih vidika prema Vranskom jezeru, Kornatima, Velebitu i Dinari, i zanimljive povijesne objekte. Tijekom pohoda, sudionici su prolazili pored Hana Jusufa Maškovića, starog grada Vrane – Laurane, templarske utvrde, nekoliko izvora vode, Pećine i Bibe, iz kojih su antički akvedukti vodili do povijesne Jadere, te preko liburnskih gradina i vrhova iznad Vrane sve do ostataka antičke Zamine.


Od protekle je godine trasa dijelom izmijenjena te umjesto s južne strane, preko sipara, ide prilazom sa sjeverne strane Baka, kroz Veliku dragu – memorijalnom stazom trasiranom 2023. godine, posvećenoj prerano preminulom Mili Vođeri, bez kojeg staza Hajdemo do Vrane ne bi bila ovakva kakva jest, a pitanje je, kako ističu članovi PD-a bi li uopće postojala.




Staza je osrednje kondicijski zahtjevna i uključuje oko četiri sata hoda po kamenitom, krškom terenu, bez šumskog pokrova, izložena suncu s nekoliko ne dugačkih, ali oštrih uzbrdica, ispričao nam je član PD-a Belvedere, Mario Morić zvani Komarac, koji je bio i voditelj zabavnog programa nakon pohoda.


– U pohodu je sudjelovao velik broj ljudi, negdje između 250 do 300. Međutim, nije nam važno toliko brojanje, koliko upoznavanje novih ljudi i druženje. Nakon pohoda, osim glazbenog dijela u kojem nas je zabavljao splitski rock bend Cortes, imali smo i zabavni dio programa u kojem su sudjelovali mališani i odrasli. Naime, organizirali smo razne igre poput povlačenje konopa, natjecanja u nošenju jaja na žlici te alke s karijolom. U alci s karijolom, jedna osoba je vozila, dok je druga osoba, sjedeći u njoj, gađala alku. Dakle, kao sinjska alka, objasnio nam je Morić kroz smijeh, dodajući kako su prethodnih godina zabavu održavali u Maškovića hanu, a od prošle godine na prostranoj zelenoj livadi pored izvora Pećine, o kojoj nam je više zanimljivosti ispričao Marin Mitrović, planinarski vodič i član PD-a Belvedere.


– Pećina je oduvijek imala važnu ulogu kroz povijest. Ondje su pronađeni ostaci antičke plastike, a neki stručnjaci pretpostavljaju da je na tom mjestu bio grčki nimfej. Osim toga, od Pećine je jedan krak akvedukta prenosio vodu prema Zadru, kazao je Mitrović.


Mali Bak najviši vrh


Jedna od sudionica pohoda bila je Ivana Havlović iz Zadra, koja je stigla s članovima Planinarskog društva Paklenica u okviru 19. planinarske škole koju vodi planinarski vodič Marko Radočaj, dok je ona suvoditeljica i pripravnica za planinarskog vodiča.


– Došla sam s Planinarskim društvom Paklenica s polaznicima i vodičima 19. Opće planinarske škole. No, meni je ovo osobno treći put da sudjelujem. Krenuli smo na pohod u jutarnjim satima s livade pored izvora Pećina. Uputili smo se prema vrhu Mali Bak, najvišem vrhu u Vrani, a nakon toga do Zamine. Nakon spuštanja, autobusi su nas čekali dolje i vratili smo se na početnu poziciju gdje nas je dočekao topli grah s kobasicama, pravo izletničko jelo. Nakon ručka krenuo je party koji je začinio rock bend Cortes iz Splita, tako da dobre zabave nije nedostajalo, rekla nam je Ivana, dodajući kako joj je ovogodišnja organizacija najbolja do sada.


Članica PD-a Belvedere, Doris Šandrić, podijelila je više detalja o ovogodišnjem programu pohoda i općenito o djelovanju njihovog planinarskog društva.


– Naše društvo ove godine slavi 17 godina postojanja, tako da još uvijek nismo punoljetni, ali smo kao jedna velika obitelj. U društvu nas je bilo pedesetak, ali iz godine u godinu primjećujemo sve veći interes i pridruživanje novih članova. Od nove godine organizirali smo nekoliko divnih planinarskih izleta, a sljedeće nam je u planu organizacija planinarske škole na jesen. Također, razmišljamo organizirati još nekoliko izleta, otkrila je Šandrić.


Predsjednik društva, Robert Pejić, istaknuo je kako mu je najveće zadovoljstvo vidjeti djecu kako se neopterećeno zabavljaju i uživaju u prirodi te u zabavnom programu koji su pripremili.