Virani pozvani da se odazovu na preventivne preglede

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U virskoj Općinskoj vijećnici promocija projekta »ON TIME«
Na kraju predavanja predstavnice Zavoda posebnu su pažnju posvetile podizanju svijesti građana o važnosti odaziva na spomenute preventivne preglede ovih dvaju karcinoma, što je ključno za bolje mogućnosti izlječenja te povećanje kvalitete života
Kako se čulo na edukaciji, rano otkrivanje karcinoma znači bolje rezultate liječenja

Zavod za javno zdravstvo Zadar organizirao je u Općinskoj vijećnici Općine Vir, promotivno edukacijsko događanje projekta »ON TIME - Prevencijom i ranim otkrivanjem do učinkovitijeg liječenja raka debelog crijeva i raka dojke« sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014.-2020.
Glavni cilj projekta je promicanje prevencije, rane dijagnoze i optimizacije liječenja raka debelog crijeva i raka dojke uz jačanje kvalitete javnozdravstvenih usluga, a ukupna vrijednost projekta, čija je provedba započela u lipnju 2020. godine, a završetak predviđen u svibnju 2022., iznosi 691.428,85 EUR, od čega je 85% EU sufinanciranje programa.
Okupljeni stanovnici općine Vir, njih 35, imali su priliku saznati nešto više na temu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva te odraditi dijagnostički pregled na »pametnoj vagi« i individualne konzultacije sa stručnjacima Zavoda.

Na samom početku događanja, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Zadarsku županiju, prim. Ljilja Balorda dr. med. univ. mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva, sudionike je upoznala s detaljima provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Napomenula je kako su programom obuhvaćene sve žene u RH u dobi od 50 do 69 godina, a u tijeku je sedmi ciklus pozivanja na preventivni pregled, koji je započeo u travnju 2021.

Potom je koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva za Zadarsku županiju Ana Petrić, dr. med. univ. mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva, predstavila provedbu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Istaknula je, kako je program namijenjen svim osobama u dobi od 50 do 74 godina te kako je u tijeku peti ciklus pozivanja na preventivni pregled, koji je započeo u svibnju 2021. Na kraju predavanja, predstavnice Zavoda posebnu pažnju posvetile su podizanju svijesti građana o važnosti odaziva na spomenute preventivne preglede ovih dvaju karcinoma, što je ključno za bolje mogućnosti izlječenja te povećanje kvalitete života.

Po završetku predavanja, sudionici su obavili konzultacije s koordinatoricama Nacionalnih programa te pregled na dijagnostičkoj »pametnoj vagi«, koja uz mjerenje težine analizira sastav tijela, mjeri masno tkivo, mišićnu masu, vodu i kosti te izračunava indeks tjelesne mase. Na samom kraju, građani Vira iskazali su veliko zadovoljstvo održanim događanjem te naglasili kako rado iščekuju buduća događanja slične tematike u njihovoj općini.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno