Želja za živom izvedbom doprinijela odličnoj glazbenoj atmosferi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Proslavljen Dan Osnovne glazbene škole sv. Benedikta
Autor: 
Situacija nije bila idealna, trebalo je puno dodatnog truda i volje za prevladavanje svih poteškoća, ali kontinuitet rada i uspjeha nikada nije dolazio u pitanje, naglasio je Cecić. Trenutačna situacija dozvolila im je proslaviti Dan škole na najljepši mogući način: živim izvedbama s publikom, što su s radošću jedva dočekali
Osnovna glazbena škola sv. Benedikta
Violina za dušu

Na prvi dan proljeća, 21. ožujka, Osnovna glazbena škola sv. Benedikta slavi svoj rođendan, Dan škole. Blagdan je to preminuća njezina zaštitnika, svetog Benedikta, utemeljitelja benediktinskog katoličkog monaštva, po čijim uputama žive, mole, rade i zadarske benediktinke svete Marije, osnivačice ove glazbene škole. Benediktinski moto »Ora et labora« (Moli i radi) ovdje se svakodnevno ogleda poprimajući novu dimenziju molitve i rada kroz bavljenje glazbenom pedagogijom na osnovnoškolskoj razini.

Mjesto veselja i pjesme

- Osnovna glazbena škola sv. Benedikta djeluje već četrnaestu školsku godinu u neposrednoj blizini samostana svojih osnivačica, u samom središtu povijesnog Poluotoka. Mjesto je to veselja i pjesme, ali i ozbiljnog rada s malim, vrijednim i talentiranim glazbenicima, rekao je Igor Cecić, ravnatelj Osnovne glazbene škole sv. Benedikta te dodao kako se Dan obilježava nakon dvije godine pauze.
- Protekle dvije godine učenici i učitelji škole bili su spriječeni u vrlo važnoj aktivnosti – izvođenju koncerata i nastupa uživo. Pod utjecajem pandemije koronavirusa i propisanih epidemioloških mjera, i dio nastave, kao i svi nastupi učenika preselili su se na internetske platforme. Situacija nije bila idealna, trebalo je puno dodatnog truda i volje za prevladavanje svih poteškoća, ali kontinuitet rada i uspjeha nikada nije dolazio u pitanje, naglasio je Cecić. Trenutna situacija dozvolila im je proslaviti Dan škole na najljepši mogući način: živim izvedbama s publikom, što su s radošću jedva dočekali i počastili svoj grad nizom od četiri koncerta u istom danu, u prostoru Kneževe palače. Predvorje palače poslužilo je kao pozornica i gledalište za skupne točke, gdje su nastupili polaznici predškolske glazbene skupine, predvođeni učiteljem Grgom Ivkovićem te školski zbor i orkestar s dirigenticom Gordanom Cecić.
Nakon toga, u Koncertnoj dvorani braće Bersa uslijedio je niz od tri koncerta instrumentalnih odjela škole: puhačkog, u sklopu kojega se podučavaju flauta, klarinet i oboa, zatim žičanog – violina i gitara te glasovirskog, koji obuhvaća učenike glasovira i harmonike.

Niz od tri koncerta

- Na koncertu Puhačkog odjela izvedeno je ukupno dvanaest točaka, od čega su sve osim posljednje bile individualni nastupi učenika uz glasovirsku pratnju, a posljednja je bio trio klarineta, sastavljen od učenika petoga razreda. Učenike su za nastup pripremili učitelji: Ante Buturić, učitelj klarineta, Lorena Čanković, učiteljica flaute i Silvana Milišić Šoša, učiteljica oboe i pročelnica odjela, objasnio je Cecić te nastavio kako je drugi koncert individualnih nastupa učenika bio posvećen instrumentima sa žicama, gitari i violini.
- Nastupilo je trinaest učenika, sedmero violinista koje je pripremila učiteljica violine i pročelnica Odjela Ivana Šoša Tošić te šestero gitarista, čiji učitelji su Marija Magdalena Grgin i Hrvoje Šteko. Posljednji koncert održali su učenici Glasovirskog odjela: petnaestero malih pijanista i dva harmonikaša. Učiteljica harmonike je Magdalena Miočić, a učitelji glasovira, koji su ujedno i korepetirali učenike puhačkih instrumenata i violine su: Zorica Bruketa, Tatjana Jergan Botunac i Miljenko Bajat, pročelnik Odjela.
Popis učenika izvođača bio bi predugačak, no istaknimo da je među njima i nekoliko učenika koji su ove nastavne godine osvojili nagrade na glazbenim natjecanjima: četvero učenika natjecalo se na 60. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, na regionalnoj razini: učenica flaute Marija Vrkić te učenici klarineta Kate Lenkić, Petra Perić i David Štulina, s ukupnim rezultatom od dvije prve i dvije druge nagrade. Dvije učenice glasovira Ema Pijaca i Lea Eva Antonina sudjelovale su na međunarodnom online natjecanju 2. memorijal Sanja Pavlović i osvojile jednu prvu i jednu drugu nagradu, rekao je ravnatelj ponosan na učenike te je dodao kako je nekoliko učenika trenutno u pripremama za natjecanja koja će se odvijati do konca nastavne godine.

Publika željna glazbe

Sva četiri koncerta bila su izuzetno dobro posjećena vjernom publikom, koja je svesrdno podržavala mlade izvođače.
- Nastupiti uživo prvi put nakon dugog dvogodišnjeg perioda nije bilo jednostavno, a nekim učenicima koji nisu početnici ovo je bio prvi takav nastup. Ipak, želja za živom izvedbom, potpomognuta dobrom pripremljenošću, za koju su svakako zaslužni motivacija, volja, puno uloženog truda samih učenika, njihovih učitelja i roditelja, ali nadasve velika ljubav prema glazbi, urodili su svečanom atmosferom dostojnom dječjeg profesionalizma, zaključio je Cecić.
Za napomenuti je da će Osnovna glazbena škola uskoro imati upise za nove učenike te ovim putem obavještavaju zainteresirane učenike i njihove roditelje da se za sve informacije obrate na kontakte koje mogu pronaći na školskoj mrežnoj stranici: http://ogs-svbenedikta-zd.skole.hr/

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)