Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

CIJEPLJENJE ILI NAVRTANJE MASLINA

Autor: Gordana Dragun

23.04.2009. 22:00
CIJEPLJENJE ILI NAVRTANJE MASLINA

Foto: Gordana DRAGUN



Cijepljenje ili navrtanje dijelom grančice u praksi je najraširenije, poglavito kod starih maslina koje obnavljamo ili pak kod onih koje nam zbog loše rodnosti uslijed nedostatka oprašivača slabo rode. Najčešće je to slučaj kod naše najraširenije sorte oblice koja se posljednjih godina precjepljuje s najbolje istraženim i priznatim njenim oprašivačem, a to je sorta levantinka
U popodnevnim satima 16. travnja 2009. u masliniku Ivana Atelja u Nadinu održan je edukativno stručni prikaz navrćanja maslina. Prikaz – demonstraciju organizirao je Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu – Područni odjel Zadarske županije u suradnji s Udrugom maslinara i uljara “Orkula” iz Biograda na Moru.
Nazočne maslinare i zaljubljenike masline u ime HZPSS-a pozdravio je Miroslav Andrić, stručni savjetnik, koji je ujedno i predsjednik Udruge. Sudionicima skupa podijeljen je edukativni materijal sa savjetima za uspješno cijepljenje, tehnikama cijepljenja, vremenu i načinu cijepljenja kao i njezi cijepa (navrtka). Prikaz navrćanja demonstrirao je praktičar i veliki zaljubljenik u masline Željko Troskot, dopredsjednik Udruge. Nadasve zanimljiv i jednostavan pristup u demonstraciji navrćanja po pravilima struke bio je svima interesantan i koristan.
Teorija i praksa na terenu
Brojna pitanja na licu mjesta s teoretskim i praktičnim dijelom odgovora na mjestu događaja naišla su na „plodno tlo” svih nazočnih koji su zadovoljni viđenim pošli natrag u svoje maslinike obogaćeni jednim iskustvom više. Za one koji iz bilo kojeg razloga nisu bili nazočni spomenutom prikazu pokušat ćemo ukratko riječju i slikom približiti cijepljenje ili navrtanje masline, koje se obavlja kad je maslina u punoj vegetaciji, tj. kad razvija cvijet, a to je za naše prilike od danas pa sve do kraja prve dekade svibnja.
Cijepljenje ili navrtanje je jedan od načina vegetativnog razmnožavanja, a predstavlja spajanje dijelova dviju biljki, od kojih jedna predstavlja podlogu – ona koja se navrće, a druga plemku – ona koju navrćemo. U maslinarstvu kao podloga služi mastrinka ili bilo koja sorta pitome masline (najviše oblica) ili njezini samonikli tipovi. Nema inkopatibiliteta (odbojnosti) među sortama kao kod drugih voćnih vrsta, ali je poznato da je navrtak na mastrinki napredniji, s većim postotkom primitka nego kod drugih pitomih sorti masline.
Cijepljenje ili navrtanje dijelom grančice u praksi je najraširenije, poglavito kod starih maslina koje obnavljamo ili pak kod onih koje nam radi loše rodnosti uslijed nedostatka oprašivača slabo rode. Najčešće je to slučaj kod naše najraširenije sorte oblice koja se posljednjih godina precjepljuje s najbolje istraženim i priznatim njenim oprašivačem, a to je sorta levantinka. U našoj županiji brojni su maslinici u kojima na jednom stablu ima više sorata. Njihova prednost je u redovitoj i obilnoj rodnosti, a nedostatak u različitom vremenu dozrijevanja pojedinih sorti koje nam otežavaju berbu i pravovremenu preradu masline.
Navrtanje pod koru
Cijepljenje i navrtanje pod koru je najrašireniji način, a obavlja se kada maslina ima dosta soka jer se tada kora lako odlupljuje od drva te je moguće postići veću aktivnost i razmnožavanje meristemskog staničja. Ovaj način cijepljenja najviše se koristi kod precjepljivanja masline. Najpogodnije je vrijeme kad je maslina u punoj vegetaciji tj. kad razvija cvijet, a u našim prilikama to je od 20. travnja do 10. svibnja.
Na odabranom mjestu za navrtanje pod koru prereže se ili ispila izboj ili grana koju želimo precijepiti i zagladi nožem. U principu, može se precijepiti svaki izboj koji ima glatku koru, koja se lako odvaja od drva. Na tako pripremljenoj podlozi zareže se kora u smjeru prema tlu u dužini 4-6 cm te se jedna strana te kore podigne tupim dijelom noža i odvoji od drva, a druga strana ostaje netaknuta. U taj podignuti dio se umetne plemka. Plemke se uzimaju od rodnih i zdravih stabala, i to od grančica starih jednu do dvije godine. Donji dio plemke zarežemo, a taj rez mora biti jednoličan, ravan i gladak. Plemku koju stavljamo obično režemo na dva do tri pupa. Plemka se umeće u prorez koji smo prethodno napravili, a povežemo je plastičnim bužirom, rafijom ili nekim sličnim materijalom. Vrh plemke premaže se voćarskim voskom, kao i dio rane na poprečnom presjeku podloge.
Uz cijepljenje ili navrtanje pod koru još je rašireno i tzv. cijepljenje u procjep, u kojem se podloga rascijepi, a na dva kraja reza se umetnu dvije plemke. Pritom je važno da se sloj kore poklapa, rana zatvara, a da se plemke povezuju.


 DO CIJEPLJENJA U ČETIRI KORAKA


Osnovna pravila kojih se pri cijepljenju mora pridržavati su sljedeća:
1. Debljina podloge ne igra ulogu, ali kora mora biti zdrava, ujednačena, kao i podloga.
2. Najbolja visina podloge je 30-ak cm, a nije poželjno da visina padne ispod 15 cm.
3. Nužno je redovito obilaziti navrtke i skidati sve što ispod plemke raste, a kako nova stabljika raste i deblja, potrebno je popuštati vezivo kojim je privezana uz podlogu.
4. Izdvojene navrtke (na izdancima) potrebno je u sušnom razdoblju zalijevati, u više navrata s manjim količinama vode. Ako navrtak ne krene odmah, valja pričekati, jer maslina ponekad zna otegnuti i po više mjeseci. Ali, dokle god je plemka zelena, postoji mogućnost da krene.