Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Elvisu Mirkovu 10 mjeseci uvjetno

Autor: Suzana Bandić

23.04.2009. 22:00
Elvisu Mirkovu 10 mjeseci uvjetno


Sudac Ivica Marinović Mirkova je proglasio krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda u pokušaju iako je liječnik ozljede okarakterizirao kao lakše, obrazloživši odluku činjenicom da je oštećena pobjegla i tako Mirkova spriječila u namjeri da ju teže ozlijedi.


Elvisu Mirkovu (39) jučer je na Općinskom sudu u Zadru izrečena nepravomoćna presuda u trajanju od 10 mjeseci zatvora s rokom kušnje na tri godine zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda u pokušaju nevjenčanoj supruzi Gorani Lukić (37).
Podsjetimo, Mirkova optužni prijedlog tereti da je 24. kolovoza prošle godine, nakon verbalnog sukoba u stanu, u Ulici Vjekoslava Klaića 7, tupim predmetom nasrnuo na Lukićevu koja je zaradila ozljedu na potiljku i razderotinu na lijevoj lopatici, a koje je u svojoj ekspertizi dr. Ante Visković okarakterizirao kao lakše.
Sudac Ivica Marinović Mirkova je, međutim, ipak proglasio krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda u pokušaju obrazloživši svoju odluku činjenicom da je oštećena pobjegla i tako Mirkova spriječila u namjeri da ju teže ozlijedi. 
Nadalje, u obrazloženju presude Marinović je naveo kako nije mogao zanemariti činjenicu da je Lukićeva tijekom dokaznog postupka mijenjala svoj iskaz te da je on bio u kontradiktornosti sa svjedočenjem njezina sina i iskazom doktorice Nives Pavić kojoj je na dan kada je ozlijeđena u Hitnoj medicinskoj pomoći povjerila kako ju je napao nevjenčani suprug s kojim živi već pet godina, da bi potom na glavnoj raspravi, decidirano ustvrdila kako je za sve kriva sama te da je ozljede zadobila prilikom nespretnog pada.
– Dragutin Lipovac, sin Lukićeve, u svom je iskazu kazao kako je majku zatekao u krevetu zavijene glave nešto iza 22 sata te da je od nje saznao kako su joj rane zavili u Hitnoj pomoći. Taj iskaz je u suprotnosti s njenim iskazom u kojemu tvrdi da je sina vidjela taj dan oko 17, 18 sati što ne odgovara vremenu kada je zadobila ozljede. Osim toga, ona je kazala kako je sinu prije odlaska liječniku te prigode rekla neka ostane kući i sačeka Mirkova, te neka mu kaže što se dogodilo – pojasnio je Marinović dodajući kako je očito da je ona kasnije promjenila iskaz kako bi njega zaštitla od kaznene odgovornosti. Sudac je podsjetio kako je i svjedokinja Ana Vulić, susjeda para, posvjedočila kako je taj dan čula svađu iz njihovog stana, a potom i na hodniku te da je čula razgovor između Lukićeve i njoj nepoznatog muškog glasa kako govore: “Nećeš ti mene tući. A ti ćeš meni – ma nemoj”.
Osim uvjetne kazne koju je zatražilo predložilo Državno odvjetništvo, Mirkovu je određena i obvezna mjera liječenja od ovisnosti. Dužan je nadoknaditi i sudske troškove u visini od sedam tisuća kuna.
Međutim, kako se paralelno s ovim suđenjem, Mirkovu i Lukićevoj na Županijskom sudu u Zadru sudi zbog pokušaja ubojstva Ane Treščec, nevjenčane supruge Tomislava Petkovića Sreće, koji je u akciji “Selo” uhićen zbog zlouporabe opojnih droga, Mirkov do daljnjega ostaje u pritvoru. Sudac Marinović, međutim, napomenuo je kako je Mirkovu uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 25. kolovoza do 19. rujna 2007. godine za navedeno kazneno djelo.