Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gradi se knjižnica i dječji vrtić

Autor:

23.04.2009. 22:00
Gradi se knjižnica i dječji vrtić

Foto: Alenka FESTINI



U Povljani je prigodnom svečanosti obilježen Dan Općine Povljana. Nazočni su bili, uz dosadašnje vijećnike i poglavare, župan zadarski Stipe Zrilić, saborska zastupnica  Nevenka Marinović, gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, tajnik Grada Novalje Anton Dabo, načelnik Općine Povljana Josip Zubović, predstavnik Hrvatskih cesta Zdravko Jerak, te mnogi gosti.
Načelnik Općine Povljana Ivica Pogorilić istaknuo je kako se u posljednjih nekoliko godina u Povljani vrlo intenzivno radilo na projektima vezanim za zaštitu okoliša.
– U tijeku je sanacija odlagalište smeća Vulina draga. Napravljena je pristupna cesta, te je odlagalište osigurano od daljnjeg zagađenja. Proveli smo čitav niz akcija čišćenja divljih odlagališta. Izveli smo mrežu sustava javne odvodnje za cijelu Povljanu u dužini od 30 kilometara. Napravljen je pročišćivač otpadnih voda s podmorskim ispustom i energetski učinkovita rasvjeta, navodi Pogorilić.
On je istaknuo niz važnih projekata koje su nužne za kvalitetnije življenja mještana Povljane.
– Uz postojeću ambulantu, otvorili smo stomatološku  ambulantu. Općina sa općinskom Turističkom zajednicom jako puno radi na promidžbi i predstavljanju Općine na niz turističkih sajmova u Europi. Ulažemo u kulturu, šport. Stipendiramo sve naše srednjoškolce i studente. Kroz socijalni program pomažemo potrebitima. Općina sa razvojnim programima nastavlja,  u tijeku je  izgradnja knjižnice, dječjeg vrtića, proširenje i uređenje mjesnog groblja. Razvijat ćemo daljnju vodovodnu infrastrukturu, istaknuo je Pogorilić, dodavši da je Prostorni plan Općine na snazi, a u izradi su niži planovi.
Župan Zrilić istaknuo je kako se u Povljani vidi izuzetno veliki napredak mjesta u mnogim segmentima,od primarne zdravstvene usluge, ulaganja u infrastrukturu i uređenost mjesta, ali i u mlade ljude.
Naglasio bih da su najvažniji dobri partnerski odnosi. Upravo zbog takvih odnosa između načelnika, općinskog vijeća i Županije dobro su započeti ali i realizirani mnogi  projekti, istaknuo je Zrilić.
Marinović je istaknula važnost ulaganja u ekologiju koja je važan uvjet za kvalitetno življenje mještana ali i kvalitetan razvoj turizma i poljoprivrede.
U zabavnom dijelu svečanosti nastupili su klapa „ Povljana”, a  svečanu misu povodom Dana Povljane i njihova nebesko zaštitnika Sv. Jurja predvodio je povljanski župnik don Ivan Babjak s ostalim svećenicima otoka Paga.


 GODIŠNJA PRIZNANJA OPĆINE POVLJANA


Na svečanosti su načelnik Pogorilić i dosadašnji predsjednik Općinskog vijeća Branko Vičević podijeli  godišnja priznanja Općine Povljana.
Godišnje priznanje su dobili ženska klapa „ Kalada”, Dobrovoljno vatrogasno društvo Povljane, Boćarski klub „BAS” i 12 godišnja Katrin Pogorilić  učenica Osnovne škole koja je osvojila treće mjesto na državnom natjecanju “Moja prva knjiga” te objavila svoju slikovnicu pod nazivom „Morski rođendan”.