Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Grgurović u Zagrebu, Negro na nepoznatoj adresi u Švicarskoj

Autor: Suzana Bandić

23.04.2009. 22:00
Grgurović u Zagrebu, Negro na nepoznatoj adresi u Švicarskoj


Sud nije uspio dostaviti poziv Davoru Negru, a Grgurović je zbog poslovnih obveza u Zagrebu, sudu pismenim putem svoj izostanak ispričao. Dvojcu se sudi zbog tučnjave od prije pet godina kada su jedan drugom nanijeli teške tjelesne ozljede
Zbog nedolaska optuženih za nanošenje teških ozljeda, Dražena Grgurovića, aktualnog zadarskog dogradonačelnika i Davora Negra, diplomiranog inženjera mikroelektronike iz Zadra, jučer je sudac Općinskog suda u Zadru Ivica Marinović, još jednom odgodio glavnu raspravu zaključivši da nema uvjeta za njeno održavanje. Napomenuo je kako Sud nije uspio dostaviti poziv Davoru Negru, a zbog toga što im je nepoznata njegova adresa u Švicarskoj gdje on, prema podacima Suda boravi. Za razliku od njega, Grgurović je svoj poziv uredno primio, ali zbog poslovnih obveza u Zagrebu on je sudu pismenim putem svoj izostanak ispričao.
Podsjetimo, riječ je o slučaju koji se dogodio 29. srpnja 2004. godine kada su se Grgurović i Negro posvađali, a kasnije i fizički žestoko sukobili zbog autorstva oko računalnog programa pod nazivom CentralMed, inače namijenjenog obradi podataka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
Davor Negro je u tom teškom fizičkom obračunu zadobio prijelom noge, slomljen mu je nos te je dobio i posjekotine po licu. Ni Dražen Grgurović nije prošao puno bolje. Naime, i njemu je slomljen nos, a zaradio je i nekoliko nagnječenja po licu. Zbog te žestoke tučnjave obojica su zaradila kaznene prijave i optuženicu za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. A sve je započelo još dvije godine ranije, odnosno početkom 2002. godine.
Naime, Davor Negro tada je optuživao Grgurovića da mu je on kao bivši vanjski suradnik zadužen za promociju i demonstriranje programa CentralMed u njegovoj tvrtci Negro d.o.o., prisvojio autorski rad iskoristivši njegov boravak u Švicarskoj, gdje ovaj inače boravi i radi kao inženjer informatike te je svojim kolegama liječnicima spomenuti program prezentirao kao svoj.
Predmet preuzima Trgovački sud u Splitu koji je bio nadležan za autorska prava, a koji potom donosi presudu u Grgurovićevu korist na osnovu iskaza sudskog vještaka koji je ustanovio da se Grgurovićevo ime, uz Negrino, navodi u impresumu programa te da oznaka “Copyright Negro d.o.o. Zadar” koja je istaknuta na CD-u, ne znači da tvrtka Negro d.o.o. ima autorska prava nad programom.
No, tu nije kraj. Grgurović tada šalje svim korisnicima uplatnice za upotrebu programa, a Negro paralelno s njim prikuplja dokaze o zlouporabi sudske zaštite. Potom ih dostavlja Trgovačkom sudu u Splitu koji i Grguroviću izdaje privremenu mjeru zabrane prodaje CentralMed programa.
Grgurović je, osim za autorska prava Negra tužio i za klevetu te da ga je u rujnu 2004. godine Općinski sud u Zadru nepravomoćnom presudom i proglasio krivim. Potom Grgurović na tržište izbacuje nove programe pod nazivima CM Medran i Medex. No, Negro tada tvrdi kako je tu riječ o kopijama CentralMed programa s novim imenom.
Sljedeće ročište sudac Marinović zakazao je za 5. srpnja.