Izvještavanje za vrijeme lokalnih izbora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
novinari
Sebastian GOVORČIN
Novinari će polaziti trodnevnu radionicu

Sinoć je u kampusu Sveučilišta u Zadru otvorena radionica za novinare lokalnih medija pod nazivom "Izborno izvještavanje za vrijeme lokalnih izbora 2009.". Radionica će trajati tri dana, a tridesetak novinara iz lokalnih medija diljem Hrvatske proći će kroz krucijalne teme objektivnog novinarskog izvještavanja o lokalnim izborima. Organizatori ovog predavanja su ProEduca, Sveučilište u Zadru, Hurin i Zaklada Konrad Adenauer.

Otvaranje je započeo moderator Nedjeljko Jusup koji je rekao kako je Zadar bastion novinarstva.

- U Zadru smo imali prve novine u Hrvatskoj, Kraljski dalmatin, kao i Zoru Dalmatinsku i Narodni list. Trenutačno u Zadru djeluje 13 medija, a mi koji ovdje živimo i radimo znamo da je to povratak na slavne dane, rekao je Jusup te je predstavio Konrada Wessela, direktora hrvatskog ureda zaklade Konrad Adenauer.

- Mi smo politička zaklada iz Njemačke. Radimo na preko 200 projekata u 120 zemalja, nosimo ime po prvom Njemačkom kancelaru, a u Hrvatskoj smo od 2000. godine. Cilj nam je pomoći Hrvatskoj u priključivanju Europi te razvoj slobodnih medija. 17. svibnja se u Hrvatskoj prvi put neposredno biraju gradonačelnici i njihovi zamjenici, što je veliki korak i ovi izbori će se pratiti i na zapadu, rekao je Wessel dodajući da će mediji igrati odlučujuću ulogu u predstavljanju kandidata.

- Jedno smo od rijetkih učilišta s dozvolom za edukaciju novinara. Kao u Zadru, razvoj medija bilježimo i u drugim sredinama, ali taj tempo ne prati obrazovanje novinara. Profesionalizam se može steći jedino kroz obrazovanje i nadam se da ćemo ovo činiti i u buduće, rekao je predsjednik Uprave učilišta ProEduca Ante Gavranović.

Predsjednik Hrvatske udruge radija i novina Ivan Butković istaknuo je kako je sretan jer ih je zaklada Konrad-Adenauer prepoznala kao partnera i organizatora za ovaj važan skup.

- Ovo su prvi neposredni izbori i kao lokalni mediji svjesni smo da je puno nepoznanica. Predavači su eminentna lica i osobe i od njih ćemo mnogo toga naučiti, rekao je Butković.

- Nadam se da je ovo početak naše suradnje i da ćete pratiti i servisirati medije na našem području, rekao je prof. dr. Josip Vidaković sa Sveučilišta u Zadru.

Nakon otvaranja odmah se započelo s radom te su održana predavanja Ante Gavranovića "Hrvatski mediji danas", prof. dr. Stjepana Malovića "Uloga medija u izborima" te "Medijska etika i izbori" doc. dr. sc. Gordane Vilović. Poslije predavanja novinari su se upustili u raspravu o lokalnim izborima te pozitivnim i negativnim stvarima iz lokalnih sredina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno