Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ključ pobjede je dobra obrana

Autor: Roman Morović

23.04.2009. 22:00
Ključ pobjede je dobra obrana

Foto: Zvonko KUCELIN



Zagreb igra odlično, sve bolje i bolje i do sada nema niti jedan poraz, međutim, mi igramo u našoj dvorani gdje smo ove sezone izgubili samo dvije utakmice. Mislim da bismo taj niz dobrih rezultata na domaćem terenu trebali nastaviti i dalje – kazao je Gečevski


Po četvrti put ove  sezone, drugi u dvorani  Krešimira Ćosića sutra će se  susresti košarkaši Zadra i Zagreba. Momčadi su to koje se,  s obzirom na broj utakmica  koji godišnje odigraju (najmanje četiri, a nerijetko i  više), već poznaju u dušu tako  da su sve karte trenera Bajramovića i Sagadina više-manje poznate. Zadrani će se  uzdati u svoju sve čvršću obranu na kojoj inzistira trener  Sagadin, a ako ih pak krene  njihovo najjače oružje, šut,  Zagreb će teško do bodova u  Krešinom domu. Stoga će  momci iz metropole morati  prije svega spriječiti Zadrane  da se razigraju i raspucaju  (Sagadinova terminologija), a  onda napasti svojim najjačim  oružjem, “pick and roll-om” i  individualnom igrom pod  košem najkorisnijeg igrača  NLB lige Ante Tomića. Upravo su tako “mravi” u dva navrata ove sezone u Trnskom u  potpunosti izneredili Zadrane, a posebno su raspoloženi  bili centri Tomić, Žorić te  šuter Krunoslav Simon. Osim  spomenute trojke za Zadar će  biti vrlo važno zaustaviti i iskusnog Damira Mulaomerovića i tu će važan obrambeni  posao trebati odraditi onaj  igrač Zadra koji će provoditi  najviše vremena na poziciji  jedan, najvjerojatnije Marko  Car.
Tko će nastaviti  pozitivan niz?
Zadarski stručni stožer ovih  je dana imao dovoljno vremena da pregleda snimke tih  dviju utakmica i uvidi zbog  čega je Zadar oba puta posrnuo u završnici susreta. Dakako, treba uzeti u obzir da je  Zadar ove sezone na gostovanjima jedna sasvim druga  momčad od one u Krešinom  domu, no domaći teren nipošto ne bi trebao biti razlog  da Zadrani olako shvate ovu  utakmicu. Zagreb je vodeća  momčad lige i za sada jedina  neporažena te će sasvim sigurno htjeti produžiti taj niz,  dok je Zadar, nakon poraza u  Trnskom ušao u seriju od pet  uzastopnih pobjeda, a eventualnom šestom izbio bi na  prvo mjesto lige za prvaka.
– Imali smo nekoliko važnih  utakmica kod kuće koje smo  uspjeli pobijediti, dok su nam  gostovanja bila malo lakša tako da smo napravili tu pozitivnu seriju od pet pobjeda i  mislim da to pokazuje da nam  je forma u porastu. Ova utakmica protiv Svjetlosti i nije  bila baš na najvišoj razini, ali  nam je donijela ono što smo  tražili, a to su dva boda – kaže  kapetan Zadra Todor Gečevski.
Zaustaviti “pick and  roll”
Glavna obilježja Zagrebove  igre Zadranima su već dobro  poznata, a sada moraju pronaći način da razbiju tu napadačku koncepciju trenera  Bajramovića.
– Zagreb igra odlično, sve  bolje i bolje i do sada nema  niti jedan poraz, međutim, mi  igramo u našoj dvorani gdje  smo ove sezone izgubili samo  dvije utakmice. Mislim da bismo taj niz dobrih rezultata na  domaćem terenu trebali nastaviti i dalje. Većina akcija im  se svodi na “pick and roll” koji  igraju svih četrdeset minuta i  po tri-četiri puta u jednom  napadu. Moramo igrati agresivno i zaustaviti taj “pick and  roll” koji je najbolji dio njihove igre, a isto tako morat ćemo  ih zaustaviti ispod koša gdje su  vrlo dobri Tomić i Žorić. Mislim da u tome leži ključ pobjede u ovoj utakmici i mi ćemo  dati sve od sebe da to napravimo i da dobijemo ovu  utakmicu. Split je u prošlom  kolu izgubio od Cibone i mi  bismo ovom pobjedom mogli  osigurati tu treću poziciju, a  onda mirnije gledati prema  naprijed.
Prvi ogled Zagreba i Zadra  ove sezone završio je uvjerljivom pobjedom Zadra  110:75. Nakon toga dva je  puta slavio Zagreb. Što se  promijenilo od početka sezone do sada?
– U toj prvoj utakmici koju  smo igrali u našoj dvorani oni  su bili u rasulu, igrali su slabo,  imali su dosta ozlijeđenih  igrača i zato je to bila tako  velika razlika. No, ova sadašnja momčad nema nikakve  veze s tom koju smo početkom sezone bez problema dobili. Što se nas tiče, od te prve  utakmice smo promijenili toliko igrača da nam je forma  morala varirati tijekom cijele  sezone. Ipak, kod kuće igramo  odlično i dat ćemo sve od sebe  da protiv Zagreba upišemo  nova dva boda.
Jasno je da će Zadar za  pobjedu prije svega morati  zaustaviti najopasnije Zagrebove igrače, no morati će  nešto napraviti i u napadu, a  Zadrani su po tom pitanju ove  sezone imali dosta oscilacija.  Onda kada ih nije išao šut  imali su velikih problema s  razbijanjem protivničke  obrane.
– U zadnje vrijeme imamo  određenih problema u napadu, ne igramo baš najbolje i ne  zabijamo puno koševa kao  prije, ali podigli smo razinu  igre u obrani  tako da sada i  primamo manje koševa.
Cilj Zadra je  naslov prvaka  Hrvatske. Vrlo  važnu ulogu u  dostizanju tog  cilja imat će  domaći teren u  doigravanju, a  prvo mjesto  Zadru bi osiguralo tu prednost i u polufinalu i u  eventualnom  finalu.
– Mislim da  će Cibone ipak  na kraju biti  prva, a ovu  utakmicu sa  Zagrebom  možemo shvatiti kao direktan obračun za  drugo mjesto –  zaključio je  Gečevski.