Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ljepota raznolikosti

Autor: Mile Marić

23.04.2009. 22:00
Ljepota raznolikosti

Foto: Mile MARIĆ



“Dragi prijatelji, neobično mi je drago da u sklopu ‘Županijskih dana’ mogu otvoriti izložbu “Ljepota raznolikosti IV.”, koja nas sve zadivljuje svojim izložbenim eksponatima i radovima u likovnom stvaralaštvu, kiparstvu, ali i modelima u kamenu, a kojom se predstavljaju članovi Udruge ‘Ars Uljan’ s otoka Ugljana, ali i njihovi članovi s područja Zadarske županije. Zahvala ide također i članovima KUD-a ‘Branimir’ – Benkovac (foklornoj, literarno-dramskoj i glazbenoj sekciji), mladoj pjesnikinji Luciji Justić i glumici Mileni Dundov, koji su svojim nastupom obogatili Ljepotu raznolikosti IV. – istaknuo je župan Stipe Zrilić, proglasivši ovu izložbu otvorenom.
No, prije samog otvorenja izložbe uslijedio je bogat i raznolik program u kojem su nastupili članovi KUD-a Branimir Benkovca. U pjesmi Bukovice i Ravnih kotara u izvedbi muške i ženske pjevačke skupine mogli su uživati posjetitelji i gosti s otoka Ugljana, a zajedništvo je do izražaja sjedinjeno u pjesmi „Jedna je Hrvatska”. Raznolikost je ljepota koja obogaćuje, a da glazbeni izričaj na gitarama i pianinu sustavno njeguju, mladi Benkovčani pokazali su svojim pojedinačnim i zajedničkim  izvedbama na gitarama i pininu, a za svoj nastup nagrađeni su bogatim i dugotrajnim pljeskom, kao i za jednočinku “Bus za Zadar” u izvedbi Ivane i Kristine Kulaš. O ljepoti i bogatstvu hrvatskoj jezičnog izraza u dijalektalnoj prozi kazivala je glumica Milena Dundov pjesmama “Kako su se najčešće pozdravljali naši stari” i “Volin viti” autora Senka Sorića objavljenima u knjizi “Miz život” (Niz život). Svojim pjesmama nazočnima se predstavila i mlada pjesnikinja Lucija Justić.  
Nakon bogatog dijela otvorenja programa i proglašenja izložbe otvorenom u znak dobrodošlice i zajedničkog susreta poklone su razmijenili gradonačelnik Mirko Erstići i načelnik općine Preko Ante Toni Jerolimov, zahvalivši Gradu Benkovcu na toplom prijeme i pružanju podrške članovima Udruge Ars Uljan s otoka Ugljana. U završenom dijelu programa uslijedila je večer iznenađenja, točnije nagradna igra u kojoj su sudjelovali svi nazočni, a umjetničke radove dobitnicima uručio je Tomislav Košta, predsjednik Udruge Ars Uljan. O izvučenim pobjednicima odlučivali su župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Mirko Erstić i načelnik Ante Toni Jerolimov izvlačenjem kupona iz nagradne kutije. Izložba Ljepota raznolikosti IV. u organizaciji Gradske knjižnice Benkovac, Matice hrvatske Benkovac, pod pokroviteljstvom Grada Benkovca i Zadarske županije, a u sklopu ‘Županijskih dana’ u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac ostaje otvorena do 16. svibnja i za sve posjetitelji ulaz je slobodan.


 UDRUGA LIKOVNIH UMJETNIKA “ARS ULJAN”


Udruga likovnih umjetnika ‘Ars Uljan’ sa svojim je inicijalnim sastancima započela na proljeće 2008. godine, da bi se i formalno registrirali u jesen iste godine. Udruga okuplja uglavnom članove s otoka Ugljana (Preko, Kali, Kukljica, Poljana, Ugljan), s ciljem da bi kroz likovni rad promicali kulturu i nasljeđe vezano uz naš kraj. Također, nekoliko naših članova dolazi i iz drugih sredina (Zadar, Sukošan, Benkovac), jer nam je jedan od ciljeva povezivanje umjetnika raznih profila i dragocjena razmjena iskustava. Udruga do sad broji oko dvadesetak članova, od kojih je veći broj aktivan u svome radu. Do sada smo zajednički i pod okriljem udruge izlagali u Preku i Kukljici, a naše predstavljanje u gradu Benkovcu bilo bi prvo koje nije vezano uz otok. Mnogi od naših članova (slikari, skulptori, fotografi) svoja su djela izlagali na samostalnim izložbama u Preku, Zadru, Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku, i u nekim inozemnim gradovima. – istaknuo je Tomislav Košta, predsjednik Udruge Ars Uljan, istaknuvši da na “Ljepota raznolikosti IV.” izlažu Anselmo Dorkin, Bernardo Klarin, Branko Kuštera, Drago Ivanović Podvinjac, Eugen Frković, Irena Sikrić-Rančić, Ivo Lončar, Jadran Mašina, Jasna Knežević, Josip Gregov, Ksenija Kolega, Marlen Valcic-Thaner, Senko Sorić, Tomislav Košta, Zlata Mašina i Željko Jerolimov.