Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Naplatiti stare dugove

Autor: Roman Morović

23.04.2009. 22:00
Naplatiti stare dugove

Foto: Zvonko KUCELIN



Utakmica sa Zagrebom jedna je od ključnih utakmica koja direktno odlučuje o pozicijama uoči doigravanja. Dolazi nam protivnik koji je u ovom trenutku u najboljoj poziciji, vodeći je na tablici, još uvijek nema poraza i mislim da je došlo vrijeme da ga netko i porazi – istaknuo je trener Zadra Zmago Sagadin.
Derbi devetog kola lige za prvaka u subotu poslijepodne u dvorani Krešimira Ćosića igraju Zadar i Zagreb. Jedini ovosezonski poraz u prvenstvu Hrvatske Zadrani su doživjeli upravo u Trnskom, a momčad Denisa Bajramovića nakon prvih sedam utakmica još uvijek ne zna za poraz. Zadru ova utakmica stoga predstavlja priliku za revanš (ne treba zaboraviti ni poraz u Trnskom u NLB ligi), ali i priliku da se izjednači s Cibonom i Zagrebom na vrhu prvenstvene ljestvice. Prednost domaćeg terena sigurno će Sagadinovoj momčadi biti od velikog značaja, no Zagrebaši se neće unaprijed predati i za pobjedu će se Zadrani morati pošteno oznojiti.
– Utakmica sa Zagrebom jedna je od ključnih utakmica koja direktno odlučuje o pozicijama uoči doigravanja. Dolazi nam protivnik koji je u ovom trenutku u najboljoj poziciji, vodeći je na tablici, još uvijek nema poraza i mislim da je došlo vrijeme da ga netko i porazi. Moja momčad i ja ne razmišljamo ni o čemu drugom osim o pobjedi. Dat ćemo sve od sebe da Zagrebu nanesemo prvi poraz u ligi za prvaka. Jasno je da to neće biti lako. Probali su drugi, probali smo jednom i mi, ali nismo uspjeli iako smo bili vrlo blizu. Ja tvrdim da smo bili najmanje jednako dobri kao i Zagreb u toj utakmici, nismo igrali loše, ali očito ne dovoljno dobro da dobijemo. Sada imamo priliku da se revanširamo – kazao je u najavi utakmice trener Zadra Zmago Sagadin.
Zagrebov napad i Zadrova obrana
O osnovnim karakteristikama Zagrebove igre bilo je mnogo riječi proteklih dana. Sve je više manje poznato, a trener Sagadin dobro je proučio sve detalje igre protivnika koji bi mogli utjecati na konačni ishod utakmice.
– Zagreb je izuzetno dobra napadačka momčad, daje mnogo koševa, najviše od svih momčadi u ligi za prvaka. Često daju devedeset do sto koševa, a nerijetko i više od sto, ali zato i primaju dosta koševa. Prema tome, njihova glavna karakteristika je izuzetan napadački sistem, odnosno mnogo odličnih napadača. Zagreb je po meni sastavio jednu od najboljih, ako ne i najbolju momčad u posljednjih nekoliko godina. Do sada su uvijek imali mnogo talenata, ali mislim da ovako kvalitetnu i iskusnu momčad još nisu imali. Na svim pozicijama su obloženi s dva igrača, jednim kao nositeljem igre i jednim “back up-om”, a na nekim pozicijama imaju i treću opciju. Imaju jedno petnaestak igrača koji mogu igrati na nivou prve lige.
Trener Zadra dobro zna od kojih igrača Zagreba prijeti najveća opasnost pa će prema tome na njih najviše usmjeriti obranu svoje momčadi.
– Što se njihove vanjske linije tiče to su sve vrlo dobri, iskusni igrači, a tu prije svega mislim na Mulaomerovića i Simona, a zatim su tu Krstić, Vladović i Babić koji su isto tako vrlo kvalitetni igrači. Ova petorka uglavnom nosi Zagrebovu igru na vanjskim pozicijama. Na centarskim pozicijama su njihove najjače karike Tomić i Žorić koji su nam na prošloj utakmici zabili previše laganih koševa tako da ćemo na njima morati odigrati puno bolju obranu. Nekoliko puta smo zakasnili i na Štimca koji je odličan strijelac ako mu ostaviš prostor. Tu su još Rahimić, Dundović, Papac i sve su to vrlo dobri igrači. Zagreb je u svakom slučaju momčad koju moramo respektirati, ali nema razloga da je se bojimo.
Ne ponoviti pogreške iz Trnskog
Zadar je dva puta ove sezone posrnuo u Trnskom i oba su puta to bili prilično bolni porazi. Iz njih su, kaže Sagadin, Zadrani izvukli pouke i neće dopustiti da im se neke greške iz prijašnjih utakmica ponove i ovaj put.
– Mi smo u Zagrebu odigrali jednu dobru utakmicu gdje smo dobar dio utakmice bili bolji protivnik. Ipak, jasno nam je da to nije bilo dovoljno dobro za pobjedu i zato smo dobro pogledali snimku i analizirali koje su nas pogreške na toj utakmici koštale poraza. Napravit ćemo sve da te greške ne ponovimo i da odigramo kvalitetnije i pametnije u svim fazama igre.
Kako Zadar mora igrati da bi Zagrebu nanio prvi ovosezonski poraz u prvenstvu Hrvatske i izjednačio se s njim na prvom mjestu lige za prvaka?
– Ključ će biti naša obrana, odnosno njihov napad. Mi se s njima nećemo upustiti u natjecanje tko će dati više koševa, jer mislim da bi u takvoj jurnjavi gore-dolje Zagreb mogao biti uspješniji. Mi ćemo igrati našu igru, a to znači čvrstu i tvrdu obranu i ne smijemo dozvoliti da se protivnički napadači razigraju i raspucaju. Moramo dobiti ili barem izjednačiti skok, a u napadu igrati pametno i tražiti ravnotežu u igri po dubini i po širini. Trebamo igrati hrabro i odlučno s ciljem da 35 minuta lomimo protivnika da bi ga na kraju slomili i dobili utakmicu.
Potpora navijača (vidi okvir!) će sasvim sigurno Zadru će biti od velike pomoći.
– Sigurno je da nam neće biti lako i zato pozivam sve naše navijače, Tornado i sve ljubitelje košarke u Zadru da dođu na utakmicu i da nam pomognu. Ovo je jedna od odlučujućih utakmica u ovom dijelu sezone i treba nam njihova pomoć. Imamo malo igrača u rotaciji tako da su ovi drugi dosta potrošeni i svaka pomoć s tribina nam je dobrodošla – zaključio je Sagadin.


 POVRATAK MARINA ŠARLIJE


Nakon što je uspješno odradio sezonu na posudbi u Borik Puntamici s kojom je izborio ostanak u A-1 ligi mladi zadarski centar Marino Šarlija ponovno se priključio momčadi Zadra, no u sistem treninga uključit će se tek nakon što sanira ozljedu ruke.
– Neki dan nam se priključio Marino Šarlija koji je ove sezone igrao na posudbi u Boriku, ali ima napuknutu jednu kost u šaci tako da je sada u gipsu. On će tek za nekih tri-četiri tjedna početi normalno trenirati sa nama, a do tada će raditi samo u teretani – kazao je trener Sagadin.




 TORNADO SE VRAĆA NA ISTOK


Udruga navijača Tornado Zadar obavještava sve svoje članove i navijače Zadra da karte za utakmicu 9. kola lige za prvaka između Zadra i Zagreba mogu preuzeti u subotu u 15 sati u prostorijama udruge. Osim toga, iz Tornada najavljuju i jednu novost za ovu utakmicu, a to je da se navijačka jezgra seli sa južne na istočnu tribinu “obiteljskog vipa”, dakle iza koša i puno bliže terenu. Nakon završetka utakmice u udruzi navijača održat će se sastanak na kojemu će biti podijeljene karte za nedjeljnu utakmicu 1. HNL između Zadra i Hajduka.


 I NA ZAGREB BEZ ROKA


– Rok Stipčević još uvijek nije spreman za igru. U srijedu je s bandažiranom rukom počeo raditi s loptom tako da svakoga dana radi malo više. Vjerojatno će za nekoliko dana početi normalno trenirati s ostatkom momčadi. Za sada još radi odvojeno, ali vrlo je važno da je počeo trenirati s loptom. Imali smo malo problema i s Tonijem koji se na zagrijavanju u Slavonskom Brodu požalio na bol u koljenu tako da tamo i nije bio baš u funkciji. Malo smo ga pustili da se odmori i mislim da će sutra biti spreman da odradi svoj dio posla. Neke manje probleme s virozom imali su Macura i Boisa koji isto nisu najbolje funkcionirali u Brodu, ali oni su sada u normalnom stanju tako da nekih većih problema u ovom trenutku nemamo. U sastavu će biti svi zdravi igrači koje imamo na raspolaganju – izvijestio je Sagadin o zdravstvenom stanju svojih igrača.