Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

O maslinovom ulju znanstveno i zabavno

Autor: Ivan Stagličić

23.04.2009. 22:00
O maslinovom ulju znanstveno i zabavno


Predavanje “Nutritivna, gastronomska i zdravstvena vrijednost maslinovog ulja” održala je u Domu na žalu, dr. sc. Marijana Matek Sarić. Na predavanju je bilo govora o važnosti maslinovog ulja u svakodnevnoj prehrani kao i utjecaju ulja na zdravlje čovjeka
Manifestacija “Maslina koja život znači” održava se već drugi tjedan u Preku pokazujući kroz niz stručnih predavanja, kao i zabavno-edukativnih programa vrijednost maslinarstva kao izuzetno važne grane poljoprivredne proizvodnje, posebice na otocima.
U sklopu tih dana organizirano je predavanje “Nutritivna, gastronomska i zdravstvena vrijednost maslinovog ulja” koje je u Domu na žalu, održala dr. sc. Marijana Matek Sarić, sa Sveučilišta u Zadru. Na predavanju je bilo govora o važnosti maslinovog ulja u svakodnevnoj prehrani, kao i utjecaju ulja na zdravlje čovjeka. Istaknuto je da samo ekstra djevičansko maslinovo ulje posjeduje zdravstvenu vrijednost, a takvim uljem se može smatrati samo ono koje je prerađeno najviše 48 sati nakon berbe.
Dr. Matek Sarić ukazala je na niz bolesti kod kojih maslinovo ulje sprječava pogoršanje stanja ili značajno smanjuje postotak mogućnosti oboljenja. Predavačica je naglasila da se polifenoli koji su bitni za zaštitu organizma od bakterija i množenja tumorskih stanica mogu u ulju postojati jedino ako je prerađeno odmah, bez namakanja u moru.
Kao zabluda je razotrkiveno često prošireno stajalište da se maslinovo ulje ne smije zagrijavati. Istina je, napraotiv, sasvim suprotna jer je maslinovo ulje zbog visoke temperature dimljenja od 210 stupnjeva, zapravo stabilnije od ostalih sjemenskih ulja te prigodom kuhanja na maslinovom ulju ne nastaju zasićene masnoće niti transmasti.
Zbog velikog interesa stanovnika otoka Ugljana, nedavno održana degustacija maslinovih ulja Udruge senzorskih analitičara “Olea” iz Zadra ponovljena je nakon ovog predavanja. Ulje su ovom prigodom degustirali i ravnatelj POU Dom na žalu, Ante Sorić i direktor Turističke zajednice Preko Valentin Bakota.
Novoselić je uz niz izložaka namještaja izrađenog od ostataka starih bačvi izložio i prigodno izrađen jelovnik starih jela s uporabom maslinovoga ulja.