Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Od nizozemskih aranžmana do Fifi i cvjetnog društva

Autor:

23.04.2009. 22:00
Od nizozemskih aranžmana do Fifi i cvjetnog društva

Foto: Vedran SITNICA



Zahvaljujući brojnim novim izlagačima uspjeli smo dodatnim cvjetnim sadržajima obogatiti ovogodišnji program te ga učiniti drugačijim nego inače, najavljuje Klara Eškinja-Glavan


Tradicionalni festival cvijeća Zadarske županije pod nazivom “Dani cvijeća u Sv. Filip i Jakovu” nadolazeći će vikend u Sv.Filip i Jakovu i devetu godinu za redom učiniti najljepšim u Zadarskoj županiji. Riječ je o manifestaciji koja će se i ovog puta održati pod generalnim pokroviteljstvom Turističke zajednice Zadarske županije i pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva posljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Općine Sv. Filip i Jakov i Udruge “Napredak” iz Sv. Filip i Jakova. S obzirom da je manifestacija ove godine uključena u “Županijske dane 2009.”, jedan od predstavnika Zadarske županije službeno će otvoriti sajam u petak u 11 sati i to uz prigodni program u “La Habana baru” u kojem će sudjelovati muška klapa “Cantus” iz Sv. Filip i Jakova i polaznici Dječeg vrtića “Cvit”, također iz Sv. Filip i Jakova.
Prije samog otvorenja okupljeni će moći uživati i u cvjetnom showu N. N. Jans – Sremec koji će ovom prilikom predstaviti novitete u izradi aranžmana iz Nizozemske. Nakon otvorenja uslijedit će etno prezentacija “Bukovečka baština” Udruge “Poculica” iz Velikog Bukovca koja će predstaviti izradu poculica, odnosno pokrivala za glavu i suvenira na domaćem platnu. Nakon obilaska sajamskog prostora, nazočni će ponovno moći uživati u cvjetnom showu te u prigodnim cvjetnim radionicama u kojima će sudjelovati osobe iz javnog života.
Radionice s javnim osobama
– Za radionice u suradnji s javnim osobama smo se naknadno odlučili, a ideja je da te osobe, od kojih će dio biti iz politike, a dio iz turističkih zajednica te jedan dio medijskog pokroviteljstva, sudjeluju u izradi predmeta s kojima ćemo u nedjelju upriličiti humanitarnu prodajnu izložbu i to za pomoć nastradaloj stolnotenisačici Sandri Paović, kazala je Klara Eškinja-Glavan, direktorica TZ Općine Sv. Filip i Jakov napomenuvši kako bi na spomenutim radionicama, između ostalih, trebale nazočiti saborske zastupnice Nevenka Marinović i Ingrid Antičević-Marinović. U petak će se s početkom u 17 sati, također upriličiti i otvorenje izložbe slika i promocije knjige “Mirisi, boje i orisi otoka Šipana” Aide Cvjetković iz Dubrovnika.
U subotu će nakon jutarnjeg cvjetnog showa i demonstracije N. N. Jans – Sremec sve do popodnevnih sati trajati animacija i igraonice za djecu, ali i radionice za odrasle i to uz sadnju kaktusa u organizaciji cvjećarnice “Kaktus Bešlić” iz Petrinje.
Večernji sati bit će ispunjeni zabavnim programom uz tamburaški sastav “Pet tambura” iz Osijeka na pozornici na rivi, gdje će uz nekoliko domaćih KUD-ova, prvi put nastupiti i novoosnovani KUD “Sv. Roko” iz Sv.Filip i Jakova, ujedno i prvi KUD sa sjedištem u ovom mjestu.
Nedjelja također započinje cvjetnim showom, a nastavlja se pravom poslasticom za mališane, “Fifi i cvjetnim društvom” koji će trajati od 10 do 12, a potom od 13 do 15.30 sati. U nedjelju će također biti upriličena i prethodno spomenuta humanitarna prodaja, a točno u 15 sati slijedi polazak 6. Cvjetnog korza polaznika dječjih vrtića Zadarske županije predvođenih mažoretkinjama i Fifi pod nazivom “Neka riva u cviću pliva” prema sajamskom prostoru.
Modna revija haljina od cvijeća
– Ni ovogodišnji Dani cvijeća neće proći bez modne revije haljina od cvijeća, pruća i ostalog materijala cvjećarnice “Kike” iz Dubrovnika te dizajnerice Sabine Sokač iz Varaždina. Na modnoj reviji će se, kako je i najavljeno, predstaviti pobjednik te drugoplasirani na natjecanju srednjih škola pod nazivom “Dani odjeće”, čiji je domaćin zadarska Škola za tekstil, dizajn i primjenjenu umjetnost i to u kategoriji novih modnih kolekcija, kazala je Eškinja-Glavan. Modnu reviju i ove godine će posjetiti glumica Marijana Mikulić koja će ovaj put Sv. Filip i Jakov posjetiti zajedno s obitelji.
Nakon dodjele prigodnih priznanja najboljim izlagačima, sajam će se zatvoriti zabavnim programom uz zadarski Rockatansky band na filipjanskoj rivi.
– Ove godine će na sajmu nastupiti preko 80 izlagača, što je više nego prijašnjih godina. Zahvaljujući brojnim novim izlagačima uspjeli smo dodatnim cvjetnim sadržajima obogatiti ovogodišnji program te ga učiniti drugačijim nego inače. Kao izlagač iz Slovenije ove godine nam stiže Grand Hotel Donat iz Rogaške Slatine, a koji će posjetiteljima tijekom trajanja manifestacije dijeliti razne nagrade, među kojima je glavna nagrada vikend paket za dvije osobe u Grand Hotelu Donat u Rogaškoj Slatini, kazala je naposljetku direktorica, naglasivši kako u predstojećim danima vozači na umu moraju imati i novu regulaciju prometa u središtu Sv. Filip i Jakova, odnosno na filipjanskoj rivi i centralnom dijelu mjesta koji će od petka do nedjelje biti zatvoren za cijeli promet.