Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Otpadne vode Zadar napuštaju pročišćene

Autor:

23.04.2009. 22:00
Otpadne vode Zadar napuštaju pročišćene

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Uređaj “Centar” pokrivat će čitavo područje grada Zadra s kapacitetom za 100.000 stanovnika, a za njegovu izgradnju izdvojeno je 90,7 milijuna kuna. U njegovu izgradnju ugrađeno je 11.000 kubnih metara betona, iskopano je oko 400.000 kubnih metara zemlje, a radovi su trajali 14 mjeseci
Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Zadar – Centar, preko puta Gradskog groblja, službeno je i svečano pušten u probni rad. Na otvorenju ovog uređaja, koji je izrađen u sklopu projekta zaštite voda od onečišćenja na priobalnom području, unatoč jakoj kiši nazočili su brojni uzvanici iz političkog i gospodarskog života, predstavnici Grada i Županije, te projektanata i izvođača radova.
Europska razina
– Ponosan sam jer u rad puštamo ovaj golemi, krasan objekt. Ovo je prvi ovakav objekt u ovom dijelu Europe i drago mi je da ste došli svjedočiti snazi, sili i kvaliteti ovog objekta, kojeg je nažalost danas zasjenilo vrijeme, rekao je Grgo Peronja prilikom pozdravljanja okupljenih.
S njim se složio i Živko Kolega koji je istaknuo kako je ovaj uređaj rezultat velikog rada koji je započeo ugradnjom pročišćavača u Jazine. Tada je već, kako je Kolega rekao, bilo jasno kako gradska vlast treba riješiti problem crnih jama i otpuštanja fekalija u more.
– Danas imamo daleko najbolje riješen sustav odvodnje, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Moram istaknuti kako ćemo na ovaj uređaj moći spojiti i kolektor, koji će ići odavde pa do Novog i starog Bokanjca, kao i odvodnju istočnog dijela grada – Crvenih kuća i Ploča. S vremenom svi će ti dijelovi grada biti spojeni na ovaj uređaj, rekao je Kolega dodavši kako je projekt “Grad bez crnih jama” velik projekt kojim Zadar dostiže europsku razinu.
Fani Bojanić, voditeljica Jadranskog projekta, u sklopu kojeg je izgrađen ovaj uređaj, rekla je kako joj je veliko zadovljstvo nazočiti ovakvom događaju jer je ovo najveći uređaj na ovim prostorima.
Druga faza projekta Jadran
Ona je u svom govoru iznijela tehničke karakteristike ovog 90,7 milijuna kuna “teškog” uređaja. Uređaj “Centar” pokrivat će čitavo područje grada Zadra s kapacitetom za 100.000 stanovnika. U njegovu izgradnju ugrađeno je 11.000 kubnih metara betona, iskopano je oko 400.000 kubnih metara zemlje, a radovi su trajali 14 mjeseci.
– Ovo je drugi stupanj pročišćavanja, a pročišćena voda će se ispuštati na 30 metara dubine u zadarskom kanalu, rekla je Bojanić.
Dovršenjem ovog uređaja, kako je rečeno prilikom njegova otvorenja, Zadar je dobio najsuvremeniji sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na ovom dijelu Mediterana. Cijela infrastruktura obuhvaća oko 150 kilometara cjevovoda, 10 crpnih postaja, retencijski bazen koji se nalazi pokraj Željezničkog kolodvora, crpne stanice “Arbanasi II”, podmorski ispust “Centar -Gaženica” te kolektor i cjevovod između izgrađenih objekata. Osim ovoga u sustavu su i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda “Borik” te podmorski ispusti “Centar”, “Borik” i “Kolovare”.
Za sve ove projekte izdvojeno je 126 milijuna kuna.