Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Peticija USKOK-u za isplatu 6 milijuna kuna radnicima Transporta

Autor: Teuta Babajko Jamičić

23.04.2009. 22:00
Peticija USKOK-u za isplatu 6 milijuna kuna radnicima Transporta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Uz isplatu pripadajućih kamata, problematičan je i nestanak gotovo 4 milijuna kuna koje je Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova za obavljene poslove, za potrebe vojske i policije doznačilo “Transportu”, navodi Uranija


Bivši djelatnici prijevozničke tvrtke “Transport –  Zadar”, koja je u prosincu  2001. godine otišla u stečaj,  nakon što su im isplaćene zaostale plaće i otpremnine, još  čekaju isplatu i zakonski dosuđenih kamata te povrata  novca koji je Ministarstvo  obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova, za obavljene poslove za vojsku i policiju, doznačio zadarskom prijevozničkom poduzeću, zbog čega su  jučer u Domu sindikata u Zadru održali mirni prosvjedni  skup i konferenciju za novinare, na kojoj su najavili  upućivanje peticije USKOK-u  radi što skorijeg okončanja cijelog slučaja.
Tom prilikom Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH-a,  te članovi Koordinacijskog odbora bivših djelatnika “Transporta – Zadar”, podsjetili su  kako je radnicima prije dvije i  pol godine iz stečajne mase  isplaćeno 6 milijuna kuna, dok  je pripadajuća kamata u iznosu  od 2 milijuna kuna, koja je  također dosuđena pravomoćnom sudskom odlukom,  još neisplaćena.
Okolnost koja otežava isplatu kamata je dugogodišnji imovinskopravni spor zadarskog  “Transporta” s tvrtkom “Hochstaffl Immobilien” koja iz  stečajne mase potražuje 34 milijuna kuna. Iako je “Transport”  izgubio spor s tvrtkom “Hochstaffl Immobille”, Austrijanci su se pokazali veoma korektni te u pregovorima s predstavnicima Sindikata, složili se  sa zahtjevima radnika, točnije  ustupili prednost isplati radničkih potraživanja. Tako bi  tvrtka Hochstaffl Immobillen  dio svojih potraživanja namirila iz preostale stečajne mase,  a ostatak iz osiguranja, no za  realizaciju spomenutog dogovora između “Transporta” i  “Hochstaffla” čeka zeleno svjetlo, odobrenje Ministarstva  pravosuđa i Vlade RH, koje će  80 zadarskih radnika tražiti  najavljenom peticijom.
– Uz isplatu pripadajućih kamata, problematičan je i nestanak gotovo 4 milijuna kuna,  koje je Ministarstvo obrane i  Ministarstvo unutarnjih poslova za obavljene poslove, za potrebe vojske i policije doznačilo  “Transportu”. Naknadno je utvrđeno kako novac nikada nije  stigao na račun ove zadarske  prijevozničke tvrtke, već je prebačen jednoj fiktivnoj tvrtki u  Sisku, koja služi za pranje novca, govori Vedran Uranija te  dodaje da se na inicijativu Sindikata u cijelu priču oko privatizacije i nestanka novca, koji  je Ministarstvo obrane i MUP  doznačilo zadarskom “Transportu”, uključio USKOK i  Državno odvjetništvo, tako da  su krivci već sankcionirani.
No, kako odgovornima za  nestanak novca nije naložen  povrat 4 milijuna kuna, bivši  djelatnici zadarskog “Transporta” još čekaju povrat financijskih sredstava koja su zaradili  početkom 90-ih godina prošlog  stoljeća kada su prevozili vojsku i policiju.
– Bivši djelatnici “Transporta” s prosvjednog skupa uputit  će peticiju USKOK-u radi  ubrazanja postupka povrata  otuđenog novca, 4 milijuna kuna, prijevozničkoj tvrtki i radnicima. Uz to, radnici već dvije i pol godine čekaju isplatu  zakonski dosuđenih kamata,  od zaostalih plaća i otpremnina, što bi također trebalo riješiti po hitnom postupku, kaže  Vedran Uranija, zaključujući  da na primjeru zadarskog  “Transporta” nadležne ustanove imaju priliku pokazati kako  u Hrvatskoj funkcionira pravna država.


 PODRŠKA PROSVJEDNICIMA




Vedran Uranija, pravni zastupnik  SSSH-a, tijekom jučerašnje konferencije osvrnuo se na najavljene  sindikalne prosvjede u svibnju, kao i  aktualna studentska događanja.
– Peticija USKOK-u djelatnika  “Transporta” svojevrstan je uvod u  svibanjske prosvjede. Njima sindikalisti neće tražiti samo vraćanje 6  posto vrijednosti njihovih plaća, koliko su smanjene, već će se boriti za  funkcioniranje pravne države u kojoj  se cijeni rad i štite interesi socijalno  ugroženih građana, govori Uranija,  koji je punu podršku pružio i aktualnim studentskim prosvjedima.