Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Stanko Zrilić kandidat za dožupana

Autor: Nives Rogoznica

23.04.2009. 22:00
Stanko Zrilić kandidat za dožupana


Kandidat za predsjednika Gradskog vijeća Zadra bit će iz redova HDZ-a, a dogovoreno je i da jedan potpredsjednik Gradskog vijeća bude iz HSP-a, dok bi na čelu Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb bio vijećnik HSU-a, a na čelu Odbora za razvoj otoka vijećnik HSS-a
Predstavnici HDZ-a, HSLS-a, HSP-a, HSS-a i HSU sklopili su u petak koaliciju s kojom izlaze na izbore za tijela Zadarske županije i Grada Zadra. Nakon potpisivanja sporazuma predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta objavio je kako će drugi kandidat za dožupana biti iz redova HSLS-a, dok će kandidat na mjesto predsjednika Županijske skupštine biti iz redova HSS-a.
Od ranije je poznato kako je kandidat za župana, aktualni župan HDZ-ovac Stipe Zrilić te kako je aktualni dožupan, predsjednik ŽO HSP-a kandidat za dožupana. Unatoč tome što Kalmeta nije želio objaviti ime HSLS-ovog kandidata za dožupana prije negoli se održi za danas najavljeni sastanak na kojem će se definirati imena na listama, zapravo je nemoguće da to bude itko osim predsjednika ŽO HSLS-a Stanka Zrilića.
Kalmeta nositelj obiju lista
Božidar Kalmeta najavljeno je, bit će nositelj liste i za Gradsko vijeće i za Županijsku skupštinu, što zapravo znači kako će biti prvi na obje liste. Izborni zakon omogućuje istodobno kandidiranje u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu, ali pripisuje i da se takav kandidat, bude li izabran u oba tijela, mora opredijeliti u kojem će obnašati dužnost člana, jer ne može istovremeno biti član jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Božidara Kalmeta morat će se, uz to, opredijeliti želi li i dalje ostati ministar ili pak preuzeti jednu od dvije dužnosti, budući da su ministarska i vijećnička nespojive dužnosti.
Predsjednica GO HDZ-a Ana Lovin izvijestila je kako će kandidat za predsjednika Gradskog vijeća Zadra biti iz redova HDZ-a. Iako o imenu kandidata jučer nije bilo riječi, valja podsjetiti kako je odmah po objavljivanju kandidature dr. Zvonimira Vrančića za gradonačelnika u kuloarima krenuo glas kako će kandidat za bivše Vrančićevo mjesto, ono predsjednika Vijeća biti aktualni gradonačelnik Živko Kolega. Lovrin je izvijestila i kako je dogovoreno da jedan potpredsjednik Gradskog vijeća bude iz HSP-a, dok bi na čelu Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb bio vijećnik HSU-a, a na čelu Odbora za razvoj otoka vijećnik HSS-a.
Bunja potpisao umjesto Meštrovića
Koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na izbore na razini Županije, potpisali su predsjednici županijskih organizacija stranaka Božidar Kalmeta (HDZ), Stanko Zrilić (HSLS), Đani Bunja (HSP) i Branislav Jelenić (HSU), dok je u ime HSS-a sporazum potpisao potpredsjednik stranke Ante Markov. Obrazložio je kako Statut stranke ne omogućuje vršiteljici dužnosti predsjednice ŽO HSS-a Ireni Devčić-Buzov da potpiše koalicijski sporazum. Sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za Gard Zadar potpisali su predsjednici gradskih organizacija Ana Lovrin (HDZ), Damir Kasap (HSLS), Duško Vuković (HSU) i Danijel Segarić (HSS), dok u ime HSP-a nije potpisao predsjednik Gradske organizacije ove stranke Mladen Meštrović, već županijski predsjednik Đani Bunja koji je već ranije izvijestio kako ima ovlast potpisati sporazum i u ime GO HSP-a.
– Netko će se pitati čemu tolika koalicija i zašto toliko stranaka u jednoj koaliciji. Želimo pokazati političku širinu. I do sada smo bili u koaliciji s HSP-om i s HSLS-om, sada smo to još proširili. Naš učinjeni kapital je sve što smo do sada učinili u gradu Zadru, u županiji, u drugim gradovima i općinama Zadarske županije. Prema svim pokazateljima, ekonomskim, razvojnim, među prvima smo ili na prvom mjestu u državi. Mi smo najbolji izbor, jer imamo program daljnjeg ubrzanog razvoja županije, svih gradova i općina. Naš je prioritet raditi na smanjenju nezaposlenosti i otvaranju novih radnih mjesta i skrbiti za one najpotrebitije. Obećavam da ćemo služiti građanima i činiti sve na daljnjem ubrzanom razvitku na dobrobit svih građana.
Rudarski rad
Po svim anketama ova koalicija na razini Županije sigurno pobjeđuje i to u prvom krugu. Nakon izbora ostat ćemo isti kao i do sada; skromni, radišni i vrijedni, ostat ćemo uz ljude i s ljudima i to ne samo pred izbore, nego sve četiri godine. Nema tjedna, u ove protekle četiri godine, da nismo bili negdje započinjali neke radove ili završavali neke radove, nešto planirali i radili, bili u kontaktu s ljudima, kazao je predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta.
– Nakon općeg sporazuma koji je potpisan na razini županijskih organizacija, slijede potpisivanja dodatka sporazumu na razini gradova i općina. U gradu Zadru potpisali smo prvi dodatak koalicijskom sporazumu. Drago nam je zbog ovako širokog odaziva koaliciji, zbog svih ljudi koji mogu i hoće uložiti u zajednički boljitak. U četiri godine pokazat ćemo ono što pokazujemo od ’93., a to je mogu slobodno reći – rudarski rad, kazala je predsjednica GO HDZ-a Ana Lovrin.