Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Streljaštvo – produžena ruka medicinske rehabilitacije invalida

Autor: Siniša Klarica

23.04.2009. 22:00
Streljaštvo – produžena ruka medicinske rehabilitacije invalida


Streljaštvo je, kaže Lazić, jedan od rijetkih sportova gdje sportaši invalidi postižu rezultate vrlo blizu onim vrhunskim. Tako je na prošlim paraolimpijskim igrama ruski natjecatelj zračinim pištoljem “upucao” 579 od mogućih 600 krugova, dok vrhunski strijelci pucaju u prosjeku 587 krugova
Jučer je u Streljani Mocire u Zadru počelo Prvenstvo RH u streljaštvu za osobe s invaliditetom. Na prvenstvu sudjeluje 71 strelac, od kojih devet natjecateljki iz streljačkih klubova invalida iz Zagreba, Bjelovara, Vinkovaca, Duge Rese, Đurđevca, Rijeke, Virovitice. Organizator i domaćin natjecanja je Streljački klub Donat iz Zadra.
Prema riječima predsjednika Hrvatskog streljačkog saveza invalida Hrvatske Ivice Lazića, na prvenstvo su se kvalificirali oni natjecatelji koji su ispunili norme na klupskim i županijskim natjecanjima.
– Natjecatelji su podijeljeni u tri kategorije: SH0 – invalidi s manjim stupnjem invaliditeta, SH1 – teži invalidi s oštećenim donjim ekstremitetima, i SH2 – osobe bez jedne i s obje oštećene ruke. Žene se natječu u jednoj kategoriji bez obzira na invaliditet. Danas, nažalost, postoje mišljenja o streljaštvu kao sportu koji propagira oružje i pucanje. No, mi mislimo da mlade ljude treba obučiti kako sigurno rukovati s oružjem. Osobe s invaliditetom moraju proći školu rukovanja oružjem, a streljaštvo osobama s tjelesnim oštećenjima omogućava da bez obzira na stupanj invaliditeta, razvijaju vlastite psihofizičke sposobnosti. Streljaštvo kao i ostali sportovi produžena su ruka medicinske rehabilitacije invalida, rekao je Ivica Lazić.
Streljaštvo je, kaže Lazić, jedan od rijetkih sportova gdje sportaši invalidi postižu rezultate vrlo blizu onim vrhunskim. Tako je na prošlim paraolimpijskim igrama ruski natjecatelj zračinim pištoljem “upucao” 579 od mogućih 600 krugova, dok vrhunski strijelci pucaju u prosjeku 587 krugova.
U Zadru strijelci će se natjecati u disciplinama: malokalibarska puška 6 m ležeći, malokalibarski pištolj 60 metaka slobodni izbor, zračna puška standard 60 metaka stojeći i ležeći, zračna puška serijska 40 metaka i zračni pištolj 60 metaka.
S. KLARICA