Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tri milijuna kuna za 4,5 km cjevovoda

Autor: Velimir Brkić

23.04.2009. 22:00
Tri milijuna kuna za 4,5 km cjevovoda

Foto: Velimir BRKIĆ



Investicija je vrijedna 3.000.000 kuna, a u potpunosti je financira Općina Poličnik. Radove izvodi Vodoinstalacija d.o.o. Zadar, dok nadzor vrši Gin company Zadar. Projekt je izradio “Donat” Zadar u vrijednosti od 120.000 kuna. S ovim projektom u potpunosti će biti završena izgradnja vodovodnih mreža u naseljima općine Poličnik
Nakon izgradnje magistralnog vodovoda započela je i izgradnja mjesne vodovodne mreže u Dračevcu Ninskom u dužini 4,5 kilometara. Investicija je vrijedna 3.000.000 kuna, a u potpunosti je financira Općina Poličnik. Radove izvodi Vodoinstalacija d.o.o. Zadar, dok nadzor vrši Gin company Zadar. Projekt je izradio “Donat” Zadar u vrijednosti od 120.000 kuna. S ovim projektom u potpunosti će biti završena izgradnja vodovodnih mreža u naseljima općine Poličnik. Voda, jedan od najvećih problema ove općine, uskoro će biti riješen.
Ono što se sa sigurnošću može kazati je da su u općini Poličnik iskoristili trenutak i snažno koračaju k pretvaranju ovog prostora u jednu dinamičnu i nadasve poželjnu prigradsku sredinu, koja je izazvala i Zadar u nekim razvojnim projekcijama.
Nakon izgradnje glavnog opskrbnog cjevovoda i sekundarne vodoopskrbne mreže u Suhovarima i u Visočanima je vodovodna mreža završena u cijelosti. Vodovodna mreža dužine 5,2 kilometra opskrbit će pitkom vodom 200 domaćinstava. Dakako, ako se pomalo ne liberalizaraju dosadašnji uvjeti za priključak vode na već izgrađenim obiteljskim kućama za koje zakonodavac traži posjedovanje pravovaljane građevinske dozvole iako su poneke izgrađene i prije 35-40 godina. Vrijednost cjelokupne investicije je 4,5 milijuna kuna. Ostatak novca osigurali su Općina i Fond za regionalni razvoj RH. Radove su izveli Vodoinstalacija d.o.o. Zadar, Vodovod d.o.o. Zadar, a nadzor je vršio Gin Company.
– Zahtjev za uporabnu dozvolu zatražen je u županijskom uredu u Zadru i očekuje se izlazak komisije, a potom će se izvršiti primopredaja između Općine Poličnik i Vodovoda Zadar, rekao je Lončar najavljujući pritom i skorašnji početak priključka vode u domaćinstva i gospodarstva.
Mještani, koji su se godinama patili s vodom iz seoskih bunara i cisterni i na najrazličitije načine pitku vodu dopremali u svoja kućanstva i gospodarstva, uskoro će dobiti vodu.


 POTROŠNJA NA DALJINU


Prema riječima direktora Vodovoda Darka Kasapa u Suhovarima, Visočanima i Dračevcu Ninskom uvest će se tzv. daljinsko očitavanje potrošnje vode. Tu najmoderniju tehnološku novost u drugim velikim gradovima još nisu uveli, baš zato što je potrebno i volje, znanja i novaca. Zadrani i u tome prednjače pa će sustav uvesti i izvan samoga grada, što znači da će daljinsko očitavanje biti i tamo gdje se tek dovodi voda. Sustav daljinskoga očitovanja potrošnje vode znači i doslovno da se potrošnja u domaćinstvima čita na daljinu, da radnik ove komunalne tvrtke ne mora kao dosad odlaziti u domove potrošača i čitati potrošnju izravno s vodomjera. Na daljinskome se, među ostalim, bilježi i kada nešto nije u redu s vodomjerom.