Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Veliki povratak Tovareće mužike

Autor:

23.04.2009. 22:00
Veliki povratak Tovareće mužike

Foto: Filip BRALA



Problemi koje smo imali rješeni su odmah, još prošloga ljeta. Cijela stvar bila je medijski napuhana, kaže Milin


Mnogi Zadrani šetajući gradom u srijedu iznenadili su se kada su vidjeli i čuli Tovareću mužiku koja je nastupila u sklopu programa Dana planeta Zemlje. Naime, prošle godine je u medijima pisalo kako je stav Tovareće mužike da neće nastupati dok god načelnik Općine Sali dr. Ivo Basioli i donačelnik Dragan Ramov ne odstupe sa svojih čelnih pozicija. Jučer smo razgovarali sa Jurjem Milinom koji kaže kako je Tovareća mužika nepolitička ekipa te da su probleme koji su nastali riješili još prošle godine.
– Problemi koje smo imali rješeni su odmah, još prošloga ljeta. Cijela stvar bila je medijski napuhana, imali smo sastanak na kojemu smo odlučili da ukoliko netko ne želi biti sa nama, neka i ne bude, kaže Milin dodajući i da su prošle godine nastupali na Svjetskom prvenstvu što dovoljno govori o tome da oni nemaju problema.
O samom nastupu u Zadru, Juraj Milin kaže da je do njega došlo u dogovoru sa profesorom Edom Končuratom.
– Profesor Edo Končurat nas je pozvao da nastupimo povodom Dana planeta Zemlje. Odlučili smo se to napraviti bez financijske naknade, tražili smo samo da se osigura jelo za svirače. Nastupi u Zadru su nam uvijek jedni od boljih. Odazivamo se svim humanitarnim akcijama, tako smo bili i na akciji Motorističkog kluba “Beštije”, a na takve događaje ćemo se uvijek i odazvati, kaže Milin.
Podsjetimo da je Tovareća mužika ansambl koji glazbu proizvodi rogovima, bubnjevima i sumprešima (glačalima), a nastupaju na Saljskim užancama već 50 godina odnosno od 1958. godine. Problemi o kojima smo govorili nastali su rušenjem kafića Betula koji je bio u vlasništvu dugogodišnjeg člana tovareče mužike. Kako nam je rekao Juraj Milin, Tovareća mužika nema problema, uskoro ćemo ih moći gledati i na drugim nastupima, a jedinstvena tradicija ostaje neprekidna.