Vrime što je priletilo

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
povljana_ticic
Alenka FESTINI
S večeri poezije književnika Ante Tičića

"Vrime što je priletilo" nova je zbirka pjesama književnika i leksikografa Ante Tičića,  predstavljena mnogobrojnoj publici u Povljani. Lijepi program književne večeri ovog povljanskog sina organizirale jsu Općina Povljana i Općinska Turistička zajednica. Krenulo je s nastupom muške klape 'Povljana' i povljanske ženske klape 'Kalada', a Tičićeve pjesme o svom rodnom mistu, ljudima i običajima recitirao je mladi studen Šime Vičević.

Recenzent don Ivo Kervić istaknuo je velika Tičićeva djela, njegovu monografiju Povljane, te opsežan rječnik s toponijom oko 7.000 riječi svoje rodnog mjesta.

- Ovo što je do sada sve radio Tičić je jedno veliko bogatstvo Povljane. To kulturno bogatstvo neće nestati jer je zapisano. Pred nama je Tičić s novom knjigom Vrime što je priletilo. Pročitavši njegove pjesme osjetio sam koliko je njegov književni rad u tim pjesmama ispunjen ljubavlju prema rodnoj Povljani i njegova srca koje voli čovjeka i čitavu prirodu. Autentično, spontano, ljudski i kršćanski stihovno opisuje vrijednosti koje se lako danas gube. Tičić pamti slike i trenutke svog djetinjstva koje apsorbira i pretače u stihove svojih pjesama da se ne zaborave - rekao je don Kervić, te istaknuo važnu postojanost i književni rad Tičića, koji je lijepim riječima ovjekovječio život i ljude Povljane, te tim činom učinio da ne bude zaboravljeno.

Prof. Bruno Zorić predstavio je Tičićevu knjigu koja se sastoji od 38 pjesama, podijeljenih u tri ciklusa pod nazivma: Težački trud, Povljanske užance i Salomonova pjesma nad pjesmama.

- Tičićeve pjesme na prvi pogled oduševljavaju nas ljepotom domaće čakavske riječi, koja iz njegova pera imaju sadržajniji oblik. To izvire iz njegove lijepe ljudske pjesničke duše i bljesak kojim osvjetljava svoj rodni zavičaj, rekao je prof Zorić.

Voditeljica programa bila je Jelena Škoda, direktorica TZ Povljane, koja je istaknula stvaralački rad Tičića.

- Napisao je i sonetni vijenac "Paški dragulj", a autor je i 15-tak zasebnih djela, 20-tak skupnih knjiga i antologija. Djela su mu prevedena na engleski, njemački, francuski i talijanski jezik. Napisao je himnu Povljane. Član je mnogih kulturnih asocijacija te je i dobitnik brojnih književnih nagrada i priznanja, između ostalog i Povelje i nagrade za životno djelo, koje mu je 2006. godine dodijelila općina Povljana, rekla je Škoda.

Ivica Pogorilić načelnik Općine Povljana, čestitao je Tičiću na novoj knjizi, ali i svim književnim radovima u kojem je ovaj autor predstavio Povljanu i Povljance.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno