Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Čuvanje kulturne baštine i nacionalnog identiteta

Autor: Petra Mičić

23.04.2010. 22:00
Čuvanje kulturne baštine i nacionalnog identiteta

Foto: Adam VIDAS



Ovu manifestaciju kojom se nastoji očuvati blago koje su nam ostavili naši preci. Htio bih naglasiti da autentični nacionalni identitet nećemo sačuvati gradnjom “mega” trgovačkih centara, stvarajući nove zvijezde i gledajući reality show na televiziji nego čuvanjem naše jedinstvene kulturne baštine, kazao je Nediljko Stanić, ravnatelj OŠ Poličnik
Tradicionalna 9. po redu smotra tradicijske baštine osnovnih i srednjih škola Zadarske županije održana je jučer u Poličniku. Smotra se održava u sklopu Županijskih dana, a cilj smotre je očuvanje i njegovanje tradicijske baštine. Cjelodnevni program je započeo mimohodom djece i mladih koji su zanimljivim i šarolikim nošnjama lagano hodali prema dvorištu crkve Sv. Nikole biskupa, gdje se smotra i održala.
Svečanom otvaranju smotre prisustvovali su načelnik Općine Poličnik Davor Lončar, voditelj odsjeka u Uredu državne uprave Miljenko Marin, Anita Mijić, don Ivan Kevrić, a program je vodila Vlatka Vučić Marasović, pomoćnica pročelnika u Uredu župana. Prigodnim riječima ravnatelj OŠ Poličnik Nediljko Stanić otvorio je 9. smotru tradicijske baštine osnovnih i srednjih škola Zadarske županije.
– Pozdravljam sve prisutne koji su došli vidjeti ovu manifestaciju kojom se nastoji očuvati blago koje su nam ostavili naši preci. Htio bih naglasiti da autentični nacionalni identitet nećemo sačuvati gradnjom “mega” trgovačkih centara, stvarajući nove zvijezde i gledajući reality show na televiziji nego čuvanjem naše jedinstvene kulturne baštine, kazao je Nediljko Stanić, ravnatelj OŠ Poličnik.
Prvi nastup priredili su domaćini, učenici OŠ Poličnik su otpjevali napjev stare pjesme iz Poličnika te otplesali tri kola: kukulešće, franak i potkorak.
Uslijedilo je narodna pjesma i kolo iz Ličko-senjske županije, a plesala su djeca iz Osnovne škole Dr. Jure Turića iz Gospića.
Smotra se odlikovala pjesmom i plesom te delicijama koje su pripremljene na način kako su radili naši preci.
Voditeljice slobodnih aktivnosti iz OŠ Jurja Barakovića iz Radovina posebno su se potrudile te za goste pripremile nekoliko vrsta svježeg kruha, kroštule, fritula, povismine i ostalih delicija.
– Ove godine smo za smotru pripremili jednu zanimljivu temu, konobe i vinograd. Spremili smo sve što su naši stari nosili u vinograd, što su jeli i pili. Tako se ovdje mogu vidjeti razni čajevi, rakije, delicija, a djeca iz naše škole su pripremila i zanimljiv nastup. Naime, djevojčice će na leđima nositi brime, kao što su to nekoć radile njihove bake, kazala je voditeljica Darija Juričić.
Za vrhunsko jelo, janjetinu na virski način, pobrinuli su se učenici iz Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole iz Zadra koji su u velikom loncu pripremili janjetinu sa šparogama.
Na smotri su sudjelovale: OŠ Stjepana Radića iz Bibinja, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje, OŠ Jurja Barakovića iz Ražanca, OŠ Biograd, OŠ Nikole Tesle iz Gračaca, OŠ Petra Zoranića iz Jasenica, OŠ Polača, OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Privlaka – Područna škola Vir, OŠ Braća Ribar iz Posedarja, OŠ Petar Lorini iz Sali, Klasična gimnazija Ivana Pavla II. iz Zadra, OŠ Novigrad, OŠ Poličnik i Glazbena poduka “Korona” iz Zadra. Osim sudionika, na smotri su sudjelovali i gosti: OŠ Dr. Jure Turića iz Gospića, Srednja škola Biograd na Moru te Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola u Zadru.