Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Đekić i Šišić postavili vijence pod spomenike Tuđmanu, braniteljima i borcima NOB-a

Autor: Boris Kupčak

23.04.2010. 22:00
Đekić i Šišić postavili vijence pod spomenike Tuđmanu, braniteljima i borcima NOB-a


Održana je misa i procesija od crkve sv. Ivana Krstitelja do stare crkve Sv. Jurja – zaštitnika Gračaca, a u knjižnici i čitaonici postavljena je izložba starih fotografija Gračaca
Brojni kulturni, sportski i vjerski događaji obilježili su jučerašnji Dan Općine Gračac. Izaslanstvo Općine Gračac predvođeno načelnikom Goranom Đekićem i Tadijom Šišićem, predsjednikom Općinskog vijeća postavilo je vijence na spomenike dr. Franji Tuđmanu, poginulim braniteljima te palim borcima u NOB-u. Održana je misa i procesija od crkve sv. Ivana Krstitelja do stare crkve Sv. Jurja – zaštitnika Gračaca, a u knjižnici i čitaonici postavljena je izložba starih fotografija Gračaca. Predstavnici Zadarske županije, susjednih općina, javnih ustanova, udruga i vjerskih zajednica nazočili su svečanoj sjednici koju su otvorila djeca iz vrtića pjesmom i recitacijom, a u nastavku su prigodnim programom okupljene zabavljali predstavnici udruga koje njeguju ličku, slavonsku i bosansku baštinu u općini Gračac. Okupljene je pozdravio Tadija Šišić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Gračac napominjući kako je održana 7. sjednica te da se rad odvija uredno uz nesuglasice, rasprave i prepirke koje su sastavni dio rada kolektiva.
– Donošenju svake odluke prethodi odmjeravanje mišljenja i prijedloga vijećnika koji su različite osobe i predstavnici različitih skupina građana, stranaka i pojedinaca. Smatram da je konačni rezultat usmjeren na dobrobit zajednice u cjelini i zbog toga moramo biti umjereni jedni prema drugima i ravnopravno surađivati. Osim uobičajenih odluka vezanih uz imenovanja općinske ustanove i komunalne djelatnosti od posebne važnosti je donošenje proračuna i izrada novog Statuta općine što je temeljni akt za rad, kazao je Šišić napominjući da je to odrađeno u kohabitaciji stranaka i lista te da iza vijeća stoji uspješan rad za dobrobit svih mještana Gračaca.
Smanjiti nezaposlenost u Gračacu
Milan Tankosić, zamjenik načelnika Općine Gračac izvijestio je okupljene o aktivnostima i projektima na kojima se radi u posljednjih godinu dana.
– Radimo na sanaciji nerazvrstanih i lokalnih cesta kako bismo pomogli ljudima koji ne žive u blizini administrativnog središta. Radili smo na obnovi i sanaciji javne rasvjete u Gračacu i Srbu te radili na projektima vezanim uz pretpristupne fondove konkretno uz CARDS 2004. i Cheese route u sklopu projekta PHARE 2006., pristupili smo izradi određenih izvješća za te projekte i pripremamo nove. Nismo u mogućnosti raditi veće akcije iz naših sredstava te pokušavamo sredstva pribaviti iz drugih sredstava. Socijalno vijeće radilo je na pripremi za Izmjene i dopune Prostornog plana, pomagali izradi studije koje se nadamo da će biti korištene u određenim turističkim zonama i poboljšati stanje u Općini i smanjiti nezaposlenost. Pokušavamo izraditi dokumentaciju za barem jednu poslovnu zonu, aplicirati na natječaje i osposobiti je. Uz to radimo i na projektima komunalne infrastrukture za koje smo izradili idejne projekte i sada čekamo lokacijske dozvole i izradu glavnih projekata. Pratimo natječaje na kojima ćemo te projekte moći prijaviti i riješiti naše najveće probleme, kazao je Tankosić napominjući kako Gračacu ne može pomoći ni županija, ni država ukoliko se sami ne pokrenu te da samo uporan rad znači prosperitet.
Goran Đekić načelnik Općine Gračac pozdravio je goste i pozvao sve na suradnju kako bi Gračac mogao napredovati, jer je Općina Gračac, kako je rekao, korak iza svih u Zadarskoj županiji.
Za Gračac se izdvajaju značajna sredstva za školstvo i cestogradnju
– Kako volim sport želim spomenuti utakmice koju ćemo igrati nakon sjednice. U jednoj ekipi smo svi mi koji se bavimo politikom i možemo igrati zajedno. Ta utakmica treba nam biti pouka i, kao što danas igramo zajedno, tako radimo i borimo se 3,5 godine, a ono drugo pola godine idemo se boriti za pobjedu na izborima. Nemamo predstavnike u ministarstvima ili saboru koji bi lobirali za nas, prije nekoliko dana bio sam na Svečanoj skupštini Županije i bilo je dosta hvale da je Zadarska županija korak ispred svih. Sretan sam zbog toga, ali u isto vrijeme ne mogu biti sretan, jer je Gračac korak iza svih u Zadarskoj županiji, kazao je Đekić pozivajući predstavnike Zadarske županije da pomognu kako bi i Gračac uhvatio korak s ostatkom županije.
Davor Lonić, predstavnik Zadarske županije, čestitao je okupljenima Dan općine te je rekao kako je područje veliko poput Općine Gračac, a tako rijetko naseljeno teško razvijati te je napomenuo kako županija potiče ravnomjerni razvoj kojim bi svi žitelji imali podjednake uvjete za život.
– Mogu istaknuti kako se za Gračac izdvajaju značajna sredstva na području školstva, cestogradnje i naglašavam kako su kulturna i prirodna baština najvrjedniji u ovoj Općini i to je ono čemu se trebate okrenuti. Gračac se i okreće prirodnoj baštini, što se vidi prema projektima koji su primarni za razvoj, primjer je mnogima u županiji za razvojne projekte poput Puteva sira i Una-avanturizma te tek prijavljenog program prekogranične suradnje Una spring od life. Zadarska županija kreće s razvojnom strategijom i tu se spominju i ruralna područja, gdje će Općina Gračac sigurno imati svoje mjesto kao i 95 posto ostatka županije kojoj je potreban razvoj, kazao je Lonić.
Nakon Svečane sjednice za uzvanike je upriličen domjenak u prostorijama vijećnice.


Izložba starih fotografija Gračaca


U Knjižnici i čitaonici Gračac otvorena je izložba starih fotografija Gračaca, koja će najvjerojatnije imati stalni postav. Izložbu su posjetili mnogi mještani koji su na 28 fotografija mogli vidjeti kako je Gračac izgledao u neka davna vremena, a više o tome rekao nam je ravnatelj Božidar Drobac.
– Ovo su prigodne fotografije na kojima je prikazan Gračac i sada mogu reći kako će ovo biti stalni postav. Najstarija fotografija je iz 1913. godine i uglavnom su stigle donacijama. Intencija nam je da se postav širi i da otkupimo još fotografija kako bi postav bio daleko veći i opsežniji nego je sada, kazao nam je Drobac objašnjavajući kako su fotografije prikaz nekadašnjeg vremena i života u Gračacu.
– Zanimljiva je fotografija starog gračačkog mosta koji je mnoge posjetio na Ivu Andrića i Na Drini ćupriju, jedna od fotografija je i ona željezničkog kolodvora koji je u vrijeme 1. svjetskog rata zapošljavao oko 3.000 ljudi. Dosta je zanimljivih fotografija koje prikazuju kontinuitet razvoja mjesta. Nadamo se kako će ova izložba biti poticaj za viziju i perspektivu daljnjeg razvoja, kazao je Drobac pokazujući nam fotografije.




Priznanja učenicima i studentima


Tradicionalno na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća, a u povodu Dana Općine Gračac, dodjeljuju se priznanja učenicima i studentima koji su svojim radom, naporom i željom za znanjem ostvarili postignuća u školovanju. Ove godine priznanje su dobili Emilija Krivošija – učenica Osnovne škole Nikola Tesla, Marko Danilović – učenik Srednje škole Gračac te Marija Bagavac – studentica Ekonomije i poduzetništva.