Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Euromelanoma day u Zadru

Autor: Dragana Glavočić

23.04.2010. 22:00
Euromelanoma day u Zadru


Osobe kod kojih postoji mogućnost oboljenja od malignog melanoma su one u čijoj je obitelji bilo ovakvog oboljenja i one koje su prethodno već liječene od iste ili druge kožne bolesti
Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske, a u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva hrvatskog liječničkog zbora referentnog centra za melanom MZS Republike Hrvatske, jučer se u dermatovenerološkim ordinacijama diljem Hrvatske obilježio Euromelanoma day. Riječ je o preventivno-zdravtsvenoj akcija ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože. Ova akcija provodi se i Hrvatskoj treću godinu za redom, pa tako i u zadarskoj Općoj bolnici.
Rezultati pregleda pratili su se uz pomoću upitnika, kojeg je razvila EADV i kojeg koriste i ostale europske države koje su dio ovog projekta. Upotreba jedinstvenog upitnika u svim državama, omogućila je dobivanje kvalitetnijih, mjerljivih i usporedivih rezultata, što je vrlo važno za dobivanje što realnijih statističkih podataka. Rezultati projekta će biti poslani voditeljima projektne grupe unutar samog EADV-a te će se objaviti u svim stručnim i znanstvenim publikacijama.
Voditeljica Odjela za venerologiju i dermatologiju dr. Jadranka Perina kazala je da je ovaj screening program potekao od dvoje dermatologa iz Belgije prije 11 godina.
– Svi građani imali su priliku naručiti se za pregled madeža na današnji dan prijavom na besplatni telefon 0800 200 007 te bez uputnice doći na pregled, kazuje dr. Perina te dodaje da u odnosu na prošlu godinu, kad se prijavio mali broj osoba, ove godine su vrlo zadovoljni jer se 70 pacijenata naručilo za pregled.
Dolaskom u dermatovenerološku ambulantu, pacijent najprije ispuni upitnik o tome zašto je došao na pregled, je li ikad izgorio na suncu, jesu li madeži ikad klinički pregledani.
– Upitnikom doznajemo radi li osoba u otvorenom ili zatvorenom prostoru, potom kako se njegov koža ljeti ponaša, odnosno pocrveni li brzo. Nadalje pitamo pacijenta je li imao u adolescentnoj dobi opekline te je li koristi solarij i koliko često. Također, važno nam je doznati je li u obitelji bilo kožnih karcinoma, navodi sugovornica. Drugi dio upitnika ispunjava doktor koji je pacijenta zaprimio. Potom slijedi pregled madeža prostim okom, a onda dermatoskopom.
Osobe s većim rizikom za nastanak melanoma su one svijetlije puti, kose i očiju, kao i osobe s mnogobrojnim madežima na tijelu.
– U ovu kategoriju spadaju osobe koje imaju “sumnjive” ili displastične madeže nepravilnog oblika, raznoliko obojene i veće od 6 milimetara. Nadalje, osobe koje su više puta u djetinjstvu ili mladosti zadobile sunčane opekline te one koje se pretjerano i nezaštićeno izlažu suncu, navodi dr. Perina. Osobe kod kojih postoji mogućnost oboljenja od malignog melanoma su one u čijoj je obitelji bilo ovakvog oboljenja i one koje su prethodno već liječene od iste ili druge kožne bolesti.
Koliko su Zadrani i Zadranke osvješteni o ovoj bolesti, dr. Perina kazuje da je uglavnom mlađa populacija svjesna koliko je izlaganje suncu opasno.
– Međutim i dalje se javljaju u ordinaciju osobe koje se cijelo ljeto prekomjerno izlažu suncu te sa sunčanim opeklinama dođu na pregled madeža i pitaju smiju li se sunčati, govori dermatologinja te dodaje da je u Zadru prošli mjesec dijagnosticirano pet melanoma što je alarmantno.
U Europi, a osobito u Australiji stanovništvo je vrlo educirno o štetnosti prekomjernog izlaganja ne samo sunčevim zrakama, već i solariju. Dr. Perina kazuje da se posljednjih godina putem svih medija govori o štetnosti solarija te se nastoji educirati stanovništvo.
Tijekom 2007. godine u Hrvatskoj je dijagnosticirano 600 novih slučajeva malignog melanoma s tendencijom trajnog povećanja broja oboljelih.
U razdoblju od 1968. do 1995. godine u Hrvatskoj je učestalost malignog melanoma porasla za 309, a smrtnost pza 310 posto.


Melanom se može razviti iz madeža


Melanom je zloćudni tumor kože koji se može razviti iz madeža ili na koži gdje prethodno nije bila nikakva promjena. U ranom stadiju, melanom se može uspješno liječiti i tada je prognoza dobra. Međutim, uznapredovali melanom može metastazirati u druge dijelove tijela te predstavlja ozbiljnu, ponekad smrtonosnu bolest.