Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

HDZ-ovac Tonči Šangulin vrijeđao vijećnicu SDP-a Anu Buovac

Autor: Nives Rogoznica

23.04.2010. 22:00
HDZ-ovac Tonči Šangulin vrijeđao vijećnicu SDP-a Anu Buovac

Foto: Zvonko KUCELIN



Vijećnici SDP-a u Gradskom vijeću Biograda na Moru na jučerašnjoj su konferenciji za novinare upozorili na neprimjereno ponašanje predsjednika Gradskog vijeća, HDZ-ovca Tončija Šangulina prema SDP-ovoj vijećnici Ani Buovac.
– Do neprimjerenog ispada je došlo nakon što je naša vijećnica postavila pitanje koje se odnosilo na ograničavanje velikih brodova i trajekata u gradskoj luci neposredno povezanoj s gradskom rivom. Pitanje je bilo upućeno gradonačelniku Ivanu Knezu koji je pri davanju odgovora bio prekinut od strane predsjednika Gradskog vijeća Tončija Šangulina. Napominjem, da predsjednik nije tražio riječ i prekinuo je gradonačelnika obraćajući se vijećnici riječima “curo, nije to ovo Jankolovica da možeš ovce vezati gdje hoćeš” i prigovarao joj da uvijek postavlja ista pitanja, kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Danijel Karabatić dodajući kako je predsjednik Vijeća Šangulin ovakvim obraćanjem vijećnici prekršio Poslovnik.
– Predsjednik Vijeća Šangulin nastavio je s napadom na vijećnicu nazivajući je „mala”. Po završetku sjednice Gradskog vijeća pozvani su novinari i očekivali smo makar ispriku od strane predsjednika Gradskog vijeća, ali on se opravdavao da se nije mogao sjetiti imena vijećnice, a umjesto isprike uslijedila je prijetnja kako od sada nadalje više neće moći postavljati pitanja. Prema Poslovniku svaki vijećnik ima pravo postaviti pitanje na Aktualnom satu, pa makar to svaki put bilo i isto pitanje, a osoba kojoj je upućeno dužna je dati odgovor. No, očito je da se predsjednik Vijeća zbog osobnih interesa našao prozvan ovim pitanjem, pa je na krajnje nedoličan način verbalno napao i vrijeđao vijećnicu Anu Buovac. Ovakvim šerifovskim ponašanjem smo sve dalje od Europske unije i civiliziranog svijeta kojem želimo pripadati te se nadamo da se ovako ponašanje više nikad neće ponoviti, zaključio je Karabatić.
– U pitanju koje sam postavila tražila sam odgovor na to planira li Grad Biograd poduzeti nešto vezano uz činjenicu da se na gradskoj rivi, ispred ugostiteljskih objekta, vezuju dva trajekta i dva ribarska broda. Ne samo što se time nagrđuje vizura gradske rive, nego i kod ukrcaja i iskrcaja ribe imamo neugodan miris. Biograd je grad koji živi od turizma, druge industrije praktično i nemamo te svoju budućnost temeljimo na turističkoj industriji, a ugostitelji se žale da im ovakva situacija smanjuje broj gostiju u njihovim lokalima. Tražila sam da mi se odgovori što se u vezi toga poduzima, jer smatram da se na 12 kilometara obale moće naći adekvatno rješenje, kazala je Buovac.
Buovac i Karabatić su ustvrdili kako je neprimjerena reakcija predsjednika Gradskog vijeća uzrokovana činjenicom što su dva trajekta na koja se pitanje odnosilo u vlasništvu njegovog brata Mira Šangulina. Predsjednica ŽO SDP-a Renata Sabljar Dračevac pozvala je nadležne da ispitaju ima li u ovom slučaju posla za institucije pravne države te je li na djelu zloporaba položaja i ovlasti.
– Apeliram na institucije da to istraže i djeluju pravnim konzekvencama. Što se tiče bahatog ponašanja predstavnika vlasti u Gradskom vijeću Biograda, treba reći da je odlika kvalitetne oporbe da prepoznaje ono što nije dobro i traćiti da se to ispravi, a isto tako im želim poručiti da gradski vijećnici nisu tamo zbog nekog osobnog posla, već su izabrani od strane naroda, rekla je Sabljar Dračevac.