Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kruševljani još njeguju tradicionalne vrijednosti

Autor: Nenad Marčina

23.04.2010. 22:00
Kruševljani još njeguju tradicionalne vrijednosti


Obraćam se vama najmlađima, nasljednicima svojih majki i očeva, da ne robujete luksuzu i hedonizmu već tradiciji i trajnim vrijednostima, jer samo tako poput Sv. Jurja pobijedit ćete zlo, don Pave Zupčić, novigradski župnik
Sv. Juraj, zaštitnik župe Kruševo svečano je jučer proslavljen u tom mjestu, a svečanu svetu misu u koncelebraciji sa svim svećenicima Novigradskog dekanata, u crkvi koja nosi svečevo ime, predvodio je don Pave Zupčić, novigradski župnik.
Zašto su preci, Kruševljani, za svog zaštitnika izabrali baš sv. Jurja, upitao je vjernike u svojoj homiliji, don Pave. Izabrali su ga upravo zato jer je sv. Juraj osoba s vrlo širokim patronatom. Između ostalog zagovarao je pri kužnim bolestima i bio je zaštitnik zemlje, usjeva, zelenila, pastira i stoke.
Don Zubčić zborio je i o samom mjestu Kruševu i župljanima, njihovim teškim prognaničkim danima za vrijeme Domovinskog rata.
– Kruševljani trebaju graditi budućnost na temeljima vjere, odnosno trebaju ostati vjerni misnom slavlju i katoličkom nauku. Obraćam se vama najmlađima, nasljednicima svojih majki i očeva, da ne robujete luksuzu i hedonizmu već tradiciji i trajnim vrijednostima, jer samo tako poput Sv. Jurja pobijedit ćete zlo. Samo njegujući tradicionalne i prirodne vrijednosti otjerat ćete zmaja i đavla, prikloniti se Isusu Kristu, kao što su to napravili naši preci već od Branimirove, 879. godine živeći u katoličkoj vjeri i u skladu s deset zapovijedi Božjih, istaknuo je don Pave.
Sv. Juraj koji rođen je u trećem stoljeću u Palestini, a potjecao je iz plemićke obitelji te je nakon majčine smrti obiteljski imetak razdijelio siromašnima, a svojim je robovima dao slobodu. Njegova djela zasmetala su okrutnom caru Dioklecijanu pa je onako gnjevan naredio da se Jurju odrubi glava, što se i dogodilo 23. travnja 290. godine. Stoga je taj datum Jurjeve smrti upisan kao spomendan na tog sveca. Njegovi simbol su zmaj, simbol zla i bijeli konj, simbol čistoće, kazao je na kraju svoje homilije don Pave Zubčić, pozvavši vjernike da nazoče danas, u subotu, u zadarskoj katedrali svečanosti ustoličenja mons. Želimira Puljića za novog zadarskog nadbiskupa.
Svojim nastupom starih napjeva i narodnih kola blagdan svetog Jurja uveličali su članovi kulturno-umjetničkog društva “Zrmanja”.
 


Mjesto koje nema “feštu” na blagdan svog nebeskog zaštitnika


Kruševo je jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj u kojem se slavi pet blagdana u godini. Svetog Kuzmana i Damjana posebno štuju naselja: Otišina, Ribnica i Uzdrage; sv. Ivana časte Kobljani i Jurice, sv. Stipana štuju Jurjevići i Drage, a Gospu od Zečeva – Vrkići.