Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ministarstvo turizma prepoznalo festival i potiče ga kroz nepovratna sredstva

Autor: Anita Ćustić

23.04.2010. 22:00
Ministarstvo turizma prepoznalo festival i potiče ga kroz nepovratna sredstva

Foto: Adam VIDAS



U ove nezahvalne dane recesije organizacija ovogodišnje manifestacije bila je izuzetno teška te je iziskivala znatan trud. Hvala svima koji su se potrudili te nas na bilo koji način podržali kako bismo i ove godine organizirali manifestaciju
Ponosni smo što se Festival, unatoč otežanim uvjetima rada, svake godine proširuje te zasigurno utječe ne samo na promidžbu Zadarske županije, nego i cijele Hrvatske, kazala je Klara Eškinja Glavan
Ovogodišnji, 10. po redu Festival cvijeća Zadarske županije “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu 2010.”, koji će trajati sve do nedjelje, 25. travnja, otvoren je jučer uz prigodni program u “La Habana” baru u Sv. Filipu i Jakovu. Kao i do sada, Festival se i ove godine održava u centru Sv. Filipa i Jakova, na prostoru autokampa “Đardin” i filipjanske rive i to u sklopu “Županijskih dana”, a ovaj put na Festivalu sudjeluje najveći broj izlagača do sada.
Jučerašnjem otvorenju manifestacije, koja je prije deset godina krenula kao jednodnevni festival, a koji je iz godine u godinu rastao i to uz podršku Turističke zajednice Zadarske županije, Zadarske županije, Turističke zajednice Općine Filip i Jakov, Općine Sv. Filip i Jakov, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Hrvatske turističke zajednice te Udruge “Napredak” Sv. Filip i Jakov, nazočili su predstavnici navedenih organizatora i pokrovitelja.
Sv. Filip i Jakov preko cvijeća do prepoznatljive destinacije
Prisutnima se prigodnim riječima najprije obratila Anamarija Sardelić, u ime Ministarstva turizma, prenijevši tako pozdrave ministra Damira Bajsa te njegove iskrene čestitke organizatorima na ovoj lijepoj inicijativi i ustrajnosti na njezinoj realizaciji.
– Sv. Filip i Jakov je zahvaljujući ovoj manifestaciji postao poznat po cvijeću zbog čega je danas prepoznatljiva destinacija i to ne samo u ljetnim mjesecima, nego i u ovo doba godine. Ovaj događaj zasigurno pridonosi produženju turističke sezone i to ne samo ovog mjesta nego cijele Zadarske županije. Rekla bih da je najljepši dio manifestacija ova predivna suradnja s djecom kroz koju oni uče o važnosti brige za okoliš te se ekološki osvještavaju, kazala je Sardelić, podsjetivši kako je riječ o manifestaciji koja je dio nacionalnog projekta “Volim Hrvatsku” i “Plavi i Zeleni cvijet”.
Kako je istaknula, značaj ovakve manifestacije očituje se i kroz činjenicu da ju je Ministarstvo turizma prepoznalo te ju potiče kroz nepovratna sredstva.
Nakon što su atmosferu jučerašnjeg svečanog otvorenja podigli mališani Dječjeg vrtića “Cvit” iz Sv. Filipa i Jakova, koji su prerušeni u male tratinčice osvježili cijeli događaj, prisutnima se obratio i Igor Pedisić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
– Raduje me što ste svojom prisutnošću uveličali današnje otvorenje 10. festivala cvijeća Zadarske županije u našem mjestu, a koji je uspješno održan do danas zahvaljujući upornosti i radu njegovih organizatora. Rekao bih da su TZO Sv. Filip i Jakov i direktorica Klara Eškinja Glavan garancija da će se ova manifestacija održavati i ubuduće, kazao je načelnik, zaželjevši svim sudionicima uspješnu prezentaciju svojeg cvijeća te ugodan boravak u Sv. Filipu i Jakovu, kako u ove dane, tako i inače.
Nakon kratkog predaha uz zvuke dalmatinske pisme u izvedbi ženske klape “Karmel” iz Turnja, obratila se i Klara Eškinja Glavan, pozdravivši prisutnu predstavnicu Ministarstva turizma, Stipu Zrilića, župana Zadarske županije te Ivu Dunatova, direktora Turističke zajednice Zadarske županije.
Prodajni štandovi cvijeća, slika, kaktusa…
– U ove nezahvalne dane recesije organizacija ovogodišnje manifestacije bila je izuzetno teška te je iziskivala znatan trud. Hvala svima koji su se potrudili te nas na bilo koji način podržali kako bismo i ove godine organizirali manifestaciju. Ponosni smo što se Festival, unatoč otežanim uvjetima rada, svake godine proširuje te zasigurno utječe ne samo na promidžbu Zadarske županije nego i cijele Hrvatske, kazala je direktorica, naglasivši kako je ovogodišnja manifestacija dokaz da je uspješnost bilo kakvog projekta potreban entuzijazam te volja za idejom, kao i znatna financijska sredstva.
Kako je naglasila, sve je to razlog zbog kojeg je Festival ove godine veći, ljepši i bogatiji nego ikad, što je dokaz da nešto što traje deset godina vrijedi podržati.
Prije službenog otvorenja, kojeg je nakon prigodnih riječi upriličio župan Stipe Zrilić, nastupio je KUD “Sv. Roko” iz Sv. Filipa i Jakova, predstavivši svojom izvedbom tradicionalnu filipjansku nošnju kao i napjeve njihovog kraja.
– Ova se manifestacija događa u sklopu Županijskih dana i smatram ga jednim od njegovih najljepših događaja. Ovo je zasigurno pravi uvod u turističku sezonu za koju se nadam da će i završiti ovako lijepo kako je započela, kazao je župan zaželjevši uspjeh svim sudionicima ovog filipjanskog festivala te proglasivši konačno Dane cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu otvorenima i to uz geslo “Neka riva u cviću pliva”.
Nakon ovog službenog početka manifestacije upriličeno je i svečano otvorenje etno prezentacije “Dubrovačko ruho” u restoranu “Angela”. Autorica prezentiranih etno radova je Maja Milat, inače članica Udruge “Baština” iz Dubrovnika kojoj je ovo drugo sudjelovanje na “Danima cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu”. Prilikom otvorenja ove prezentacije autorici se obratila i Klara Eškinja Glavan zahvalivši joj na ovoj predivnoj suradnji, zahvaljujući kojoj će u nedjelju navečer u Sv. Filipu i Jakovu nastupiti i Ibrica Jusić. Kako je naglasila Eškinja Glavan, zahvaljujući ovoj suradnji, bez sumnje može reći kako ovogodišnjom partner regijom “Dana cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” smatra upravo Dubrovačku regiju.
Tijekom festivala je u Sv. Filipu i Jakovu moguće posjetiti izložbeno prodajne štandove izlagača cvijeća, slika, suhog cvijeća, kaktusa, ljekovitog bilja, knjiga, ukrasnih proizvoda od keramike, slika sušenog bilja, vrtnih ukrasa, suvenira i ostalog. Zanimljive će biti prezentacija modnih trendova iz Nizozemske, Nine Jans Sremec te prezentacija dekoracija stolova cvjećarnice KIKE iz Dubrovnika, kao brojne zanimljive modne revije te kreativne radionice za najmlađe i ostalo.