Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Stop neosiguranim vozilima

Autor: Anamarija Bilan

23.04.2010. 22:00
Stop neosiguranim vozilima

Foto: Zvonko KUCELIN



Kao povod za ovu akciju Orlović je istaknuo da statistički podaci pokazuju da zbog neosiguranih vozila u prometu svakodnevno dvije osobe pretrpe teže ili lakše ozljede, svaki tjedan smrtno strada čak jedna osoba, što je u protekle četiri godine brojka od 210 smrtno stradalih
U Zadarskoj županiji trenutačno je 5.457 neregistriranih vozila, što je 7,83 posto u odnosu na ukupan broj vozila županije. Ovaj postotak smješta Zadarsku županiju na treće mjesto prema udjelu neregistriranih vozila po županijama. Što se tiče broja na razini cijele Hrvatske, čak 300.000 vlasnika vozila godišnje ne izvrši tehnički pregled i ne registrira i ne osigura svoje vozilo na vrijeme! Osim toga na cestama je oko 160.000 neregistriranih vozila koja svakodnevno ugrožavaju građane, zabrinjavajući su podaci koje su, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zadarskoj, iznijeli Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, i Boris Orlović, načelnik odjela za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije.
160.000 neosiguranih vozila
Konferencija za novinare održana je u povodu predstavljanja podataka o provođenju akcije “Stop neosiguranim vozilima” u zajedničkoj suradnji MUP-a i Hrvatskog ureda za osiguranje.
Uz Orlovića i Paukovića na konferenciji za novinare bili su Ivan Gambiraža, zamjenik načelnika Policijske uprave zadarske, te Božidar Budiša, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU zadarske.
– Razlog pokretanja kampanje ‘Stop neosiguranim vozilima’ neprimjereno je velik broj neregistriranih i neosiguranih vozila na hrvatskim cestama, koji je sredinom 2009. godine, prije početka pokretanja ove akcije iznosio čak 160.000. Osim toga želimo povećati opće stanje sigurnosti prometa na cestama kao i educirati građane te podići njihovu svijest o štetnim posljedicama posjedovanja i upravljanja takvim vozilima, rekao je Orlović.
Kao povod za ovu akciju Orlović je istaknuo da statistički podaci pokazuju da zbog neosiguranih vozila u prometu svakodnevno dvije osobe pretrpe teže ili lakše ozljede, svaki tjedan smrtno strada čak jedna osoba, što je u protekle četiri godine brojka od 210 smrtno stradalih! Osim ljudskih života, prilikom prometnih nesreća nastaju i veliki materijalni gubici za vlasnika neregistriranog vozila, ali i za državu te osiguranje.
Veće kazne
Zbog zabrinjavajućeg trenda MUP i Hrvatski ured za osiguranje intenzivirali su poticanje građana na redovito osiguranje vozila. MUP je tako svim vlasnicima vozila koji u roku od 15 dana po isteku osiguranja ili ne odjave vozilo ili ga opet ne osiguraju, dostavljaju obvezni prekršajni nalog u iznosu od 700 kuna. Ako policija zaustavi vozača u vozilu koje nije registrirano, vozač dobiva kaznu od 2.000 kuna. Kazne za vožnju u neregistriranom vozilu mogu doći i do 20.000 kuna.
Hrvoje Pauković je istaknuo da se od početka provođenja ove akcije smanjio broj neregistriranih vozila, koji sada iznosi oko 140.000. Dodao je da Hrvatski ured za osiguranje ima podatke o svim neregistriranim vozilima te se lako može ući u trag vlasnicima.
– Hrvatski ured za osiguranje i MUP osim represije provode i edukacijsku kampanju radi upoznavanja vlasnika vozila sa svim štetnim posljedicama upravljanja neosiguranim vozilom. Naime, za svu nastalu štetu koju prouzroči vozač, odnosno vlasnik neosiguranog vozila dužan je odgovarati osobno i neograničeno cjelokupnom svojom imovinom, rekao je Pauković. Istaknuo je slučaj prometne nesreće na otoku Ižu u kojoj je živote izgubilo troje mladih ljudi. Šteta u toj prometnoj nesreći iznosi preko dva milijuna kuna i Hrvatski ured za osiguranja pokrenuo je postupak protiv vlasnika kombija kako bi naplatio štetu.
Upravo zbog ovakvih situacija, ali i bolje sigurnosti prometa na cestama okupljeni su još jedanput upozorili građane na potrebu registriranja svojih vozila i na pridržavanje zakona.