Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Teatar u gostima – drugi dio

Autor: Ivan Volarić

23.04.2010. 22:00
Teatar u gostima – drugi dio


Mislili smo da je Zaprešić bio slučajnost. Nešto što se možemo dogoditi svakome, pa zašto ne onda i Zadru. Za one koji su zaboravili u 11. kolu Zadar je u Zaprešiću izgubio 4:3 nakon što je vodio 2:0 i 3:1. Utakmica koja se dogodi jednom u životu? Možda nekima, ali ne i Zadru. U subotu na Kantridi mogli smo vidjeti nastavak teatra u gostima u kojem družina Dalibora Zebića dariva svoje domaćine “sve u šesnaest”. Zaprešić je bio “mila majka” za ono što je Zadar uspio izgubiti na Kantidi. Događa se? Naravno, ali Zadru ovakve utakmice laganu postaju – navika.
U prvoj od četiri minute sudačke nadoknade vremena i očajničkih pokušaja Riječana da dugim loptama nešto naprave Valentino Stepčić je na drugoj vratnici loše zahvatio loptu. Odbila se od travnjaka na vrh peterca gdje je natrčao Fausto Budicin i glavom uz pomoć grede izjednačio na 2:2. Minutu kasnije Mario Tadejević je kao i u prethodnoj situaciji digao loptu u zadarski kazneni prostor. Radomir Đalović je dijagonalu spustio prsima. Natrčao je Alen Pamić i spretno provukao loptu kraj nemoćnog vratara Gluića – 3:2. Dvama pogocima u sudačkoj nadoknadi vremena “bijeli” su uspjeli svladati Zadrane i sudačku trojku na čelu s Osječaninom Damirom Batinićem, koji već godinama igra neke svoje utakmice protiv Rijeke što više ne može biti slučajno.
Rijeci poništen jedanaesterac
Preko brojnih Batinićevih dvojbenih odluka bi se još moglo prijeći da u 55. minuti nije pokazao na “bijelu točku” nakon što je ocijenio da je vratar Gluić zakačio Radomira Đalovića u gostujućem kaznenom prostoru. Batinić je bio dovoljno blizu, a djelovao je odlučno sve dok nije intervenirao njegov pomoćnik Novoselnik, koji je pozvao osječkog suca i lijepo mu objasnio da je krivo vidio. Batinić je poništio odluku i prometnuo se u ključnog čovjeka utakmice koji je pobrao više pogrdnih povika publike kada je izlazio s terena nego Bruno Marić nedavno nakon riječkog remija s Dinamom.
Sve je počelo još u 3. minuti. Zadnja linija “bijelih” je namještala zaleđe. Činilo se da je Terkeš primio Jerbićevu loptu u nedozvoljenoj poziciji, no za mahača Novoselnika sve je bilo čisto. Napadač Zadrana se sručio prema Radmanu. Vratar “bijelih” je istrčao, odbio loptu, koja je otišla izvan granica igrališta, no pritom je zakačio i Terkeša. Batinić je procijenio dovoljno uvjerljivo za najstrožu kaznu. Novoselnik se nije oglasio, a Mršić je rutinski realizirao najstrožu kaznu za vodstvo gostiju – 0:1.
Terkeš promašio pobjedu
Domaćima je trebalo punih 13 minuta da pokažu znakove života nakon početnog zaostatka (16′ Štrok iz slobodnjaka, vratar brani), no onda je za njih uslijedio novi šok. U 19. minuti Fausto Budicin je nadvisio Mitrovića i odnio glavom loptu na 25 metara od gola. Gostujući napadač je zalegao na teren, a Batinić ponovo jednu krajnje dvojbenu odluku prosudio u korist gostiju. Mršić je uzeo zalet i ljevicom preko zida po drugi put matirao Radmana – 0:2.
Budući da je Gračanova momčad u idućim minutama besciljno lutala terenom treneru “bijelih” nije preostalo drugo nego ranom izmjenom pokušati nešto promijeniti. Uveo je Fernandeza izvukao Lazarevskog. Kreilach je zaigrao na desnom beku, a Fernandez na mjesto desnog veznog. Publika je burno pozdravila ulazak Argentinca koji je s nekoliko driblinga počeo unositi nered u gostujuće redove. Sve to ne bi bilo toliko vrijedno spomena da u 33. minuti nije gotovo s centra kao s rukom pronašao Đalovića u gostujućem kaznenom prostoru. Crnogorski napadač je obavio ostatak posla. Primio je loptu, oslobodio se čuvara i kraj istrčalog Gluića smanjio vodstvo gostiju – 1:2.
U 48. minuti Zadrani su promašili ono što ne smije jedna momčad koja želi dobiti utakmicu na Kantridi. Terkeš je pobjegao Ljuboviću i izašavši pred Radmana prebacio vrata. Nakon Batinićeva “cirkusa” s poništenim jedanestercem (i povicima s centralne prema Reni Sinovčiću, vanjskom stručnom suradniku Zadrana), i ono malo suvislog nogometa je nestalo. U moru postojećih i nepostojećih prekršaja s obje strane vrijedilo je do sučeve nadoknade vremena istaknuti jedino efektne Đalovićeve “škarice” u 62. minuti. Sve ostalo nije imalo veze s nogometom. Zahvaljujući u prvom redu Batinićevoj nečistoj savjesti. Neuvjerljiva Rijeka i slabi Zadar su bili bolji od arbitra kojemu bi netko trebao zabraniti da sudi. Barem utakmice na Kantridi.


 RIJEKA – ZADAR 3:2


RIJEKA – Stadion na Kantridi. Gledatelja: 1.000. Strijelci: 0:1 Mršić (3′-11m), 0:2 Mršić (20′), 1:2 Đalović (33′), 2:2 Budicin (90′), 3:2 Pamić (90′).
Sudac: Damir Batinić (Osijek) 5. Žuti kartoni: Budicin, Štrok (Rijeka), Jerbić, Banović, Mršić (Zadar).
RIJEKA: Radman 5,5, Lazarevski 5,5 (od 29′ Fernandez 6,5), Ljubović 5,5, Budicin 6,5, Jurasovski 6 (od 76′ Tadejević -), Kreilach 6,5, Landeka  6,5, Pamić 7, Štrok 6, (od 59′ Stepčić 6), Gerc 5,5, Đalović 7. Trener: Nenad Gračan.
ZADAR: Gluić 5, Šiklić 5,5, Milin 5,5, Glumac 5,5, Bilaver 5,5, Jerbić 6, Mršić 7 (od 77′ Piškor -), Surać 6,5, Čuljak 6, Mitrović 5,5 (od 61′ Banović -, od 90′ Vasilj -), Terkeš 6,5. Trener: Dalibor Zebić.




 RIJEČ TRENERA


Dalibor Zebić, Zadar:
– Nema što puno reći nakon ovako šokante završnice. Primili smo dva gola u sudačkoj nadoknadi vremena. Nismo se uspjeli othrvati u teškoj atmosferi. Ipak imamo dosta mladih igrača koji nisu znali reagirati u posljednjih 15 minuta ragbi utakmice. Imamo dva nokautirana igrača, koje smo morali vaditi. Ništa, ovo je za nas veliko iskustvo. Čestitam Rijeci na pobjedi. Suđenje? Nije sudac kriv, ali ni mi, a ni Rijeka nismo zadovoljni. Nije bio siguran kod one najstrože kazne za Rijeku i onda je potpuno izgubio kriterij kod faulova.
Nenad Gračan, Rijeka:
– Čestitam svojim igračima na pobjedi. I navijačima koji su nas bodrili do posljednje minute i držali u onim teškim trenucima. Teško se bilo vratiti nakon što smo u 20. minuti gubili 2:0. Baš zbog toga u igrači zaslužili pohvale što su ipak na kraju uspjeli pobijediti. Suđenje? Ne bih komentirao suđenje. Nikada.


 BATINIĆEV TREĆI PENAL ZA ZADAR NA KANTRIDI


Damir Batinić ostao je dosljedan. I u drugoj utakmici zaredom između Rijeke i Zadra na Kantridi sudio je najstrožu kaznu za goste. Prošle sezone čak dvije (Radman je jedan obranio), ovoga puta samo jednu. I za sva tri penala imao je elemenata. No, u obje utakmice je postojao i barem jedan za Rijeku. Recimo, jučer je u 45. minuti Štrokov udarac Milin zaustavio rukom, a netom kasnije Gerčev dres se rastegao za barem dva broja nakon što ga je u šesnaestercu povlačio jedan suparnički branič. Možda nije uvjerljivo, ali za jučer pedantnog Batinića to su bili “tropenali”. Pardon. Bio je i onaj u 55. minuti, ali ga je razuvjerio pomoćnik Novoselnik. Batinić je inače ostao dosljedan i po isključenjima trenera Rijeke. Svojevremeno je imao verbalne sukobe, na rubu fizičkog s Elvisom Scorijom i Draganom Skočićem, a jučer je “istjerao” pomoćnika Daniela Šarića nakon što je Rijeka postigla treći pogodak. Zašto? Zato jer je Šarić zvao igrače da prekinu slavlje i vrate se na svoju polovicu.