Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Upisi do 7. svibnja

Autor: Teuta Babajko Jamičić

23.04.2010. 22:00
Upisi do 7. svibnja

Foto: Adam VIDAS



Jedina novina koju donose ovogodišnji upisi je prilaganje rodnog lista ili domovnice za drugu djecu, odnosno braću ili sestre, što do sada nije bila praksa
U zadarskim dječjim vrtićima “Radost” i “Sunce” u ponedjeljak počinju upisi djece u novu pedagošku 2010./2011. godinu, koji će trajati do 7. svibnja ove godine. Pravo upisa u “Sunce” i “Radost” imaju sva zadarska djeca od navršene godine dana života do polaska u školu.
Prijavnice
U “Radosti” i “Suncu”, od kojih svaki ima po osam područnih vrtića: Bili Brig, Bokanjac, Galeb, “Grigor Vitez”, Jadran, Pčelica, Voštarnica i Vruljica, odnosno: Ciciban, Jazine, Smiljevac, Maslačak, Duga, Tratinčica, Ričine i “Vladimir Nazor”, upisi će se obavljati svakog radnog dana od 8.30 do 12.30 sati. Obrasci za upis u Dječji vrtić “Radost” mogu se dobiti u upravnoj zgradi vrtića u Ulici Bartola Kašića 3 ili “skinuti” s web stranice http://www.radost-zadar.hr/
Što se tiče upisa u Dječji vrtić “Sunce”, prijavnice se mogu dobiti u dječjim vrtićima Ciciban i Jazine. Kao i za “Radost”, prijavnice za upis u Dječji vrtić “Sunce” mogu se “skinuti” s s web stranice http://www.djecji-vrtic-sunce-zadar.hr/.
Uz prijavnicu za upis roditelji su dužni priložiti presliku rodnog lista ili domovnice djeteta, potvrdu o radnom odnosu, liječničko uvjerenje o obavljenom sistematskom pregledu koje izdaje djetetov pedijatar i preslike osobne iskaznice te na uvid radnu knjižicu. Jedina novina koju donose ovogodišnji upisi je prilaganje rodnog lista ili domovnice za drugu djecu, odnosno braću ili sestre, što do sada nije bila praksa. Kako pojašnjava Biserka Belić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Radost”, takva odluka je bila nužna je su pojedini roditelji u prijavnicu upisivali nepostojeće braće i sestre kako bi svom djetetu osigurali više bodova, odnosno veće izglede za upis. Da bi se tome stalo na kraj, roditelji ove godine uz prijavnicu trebaju priložiti i rodne listove ili domovnice za drugu djecu.
Lažna braća i sestre
– Iskustva su pokazala da su pojedini roditelji u prijavnicu upisivali lažnu braću i sestre da bi njihova djeca imala što bolje izglede za upis. Iako su odgovorni za ono što upisuju u prijavnicu, roditelji pišu nerijetko neistine da bi njihova djeca imala što više bodova za upis. Tome smo morali stati na kraj, tako da je od ove godine uz ostale dokumente potrebno priložiti i rodni list, odnosno domovnicu druge djece, govori Biserka Belić.
Dokumentacija potrebna za upis jednaka je za Dječji vrtić “Sunce” i “Radost”. Identično je i bodovanje kriterija za upis, a glavni je zaposlenost oba roditelja. Što se tiče ostalih kriterija, oni obuhvaćaju djecu invalida i branitelja Domovinskog rata i obitelj s troje ili više djece. Također, kriterijima su obuhvaćena i djeca s teškoćama u razvoju, djeca iz udomiteljskih obitelji i djeca samohranih roditelja.
Isti kriteriji će važiti i za zadarske privatne vrtiće, koje od prošle godine dijelom financira Grad Zadar. Zahvaljujući sufinanciranju, cijene privatnih dječjih vrtića pale su na 700 kuna, čime su se gotovo izjednačile s gradskima koji stoje 600 kuna.