Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ustoličenje novog zadarskog nadbiskupa

Autor: Marija Ćurko

23.04.2010. 22:00
Ustoličenje novog zadarskog nadbiskupa

Foto: Filip BRALA



Uoči svečanosti uvođenja u službu novog nadbiskupa mons. dr. Želimira Puljića, sinoć nakon večernjeg pozdrava Gospi svečano su se oglasila zvona u svim crkvama Zadarske nadbiskupije
Danas u katedrali Sv. Stošije u 11 sati započinje svečanost uvođenja u službu imenovanog zadarskog nadbiskupa mons. dr. Želimira Puljića. Na svečanosti će sudjelovati nad/biskupi iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije i drugih zemalja, zadarski svećenici i brojni gosti.
Uoči svečanosti uvođenja u službu novog nadbiskupa, sinoć nakon večernjeg pozdrava Gospi svečano su se oglasila zvona u svim crkvama Zadarske nadbiskupije. Od dana ustoličenja u euharistijskom kanonu spominje se ime novog nadbiskupa ordinarija Želimira.
Novom zadarskom nadbiskupu mons. dr. Želimiru Puljiću tijekom Svečane akademije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru u povodu njegova ustoličenja, uručeni su darovi svećenika i predstavnika dekanata Zadarske nadbiskupije. Darovi predstavljaju crkvenu, kulturnu i duhovnu baštinu, a sadrže i specifičnosti pojedinih mjesta. Mons. Puljiću su ih darovali vjernici u narodnim nošnjama. Dijecezanski upravitelj don Milivoj Bolobanić je mons. dr. Želimiru Puljiću uime zadarskog svećenstva uručio pektoral, Čikin križ koji je nadbiskup odmah stavio oko svoga vrata. Sjemeništarci su darovali mitru. Odljev reljefa s imenom kneza Branimira iz Šopota (IX. stoljeće) gdje se on spominje kao knez Hrvata, dar je Benkovačkog dekanata, a predstavnica Biogradskog dekanata uručila je ikonu Bogorodice iz SICU-a, rad Petra Kneza, tempera na drvu. Predstavnica Dugootočkog dekanata darovala je mons. Puljiću ribe otočke tvornice “Mardešić”, kadulju i spletenu maslinu za Cvjetnicu te knjigu “Libar o Dugom otoku” (Beverin – Armanini). S. Krešimira Zanki uručila je dar Ninskog dekanata, repliku krstionice kneza Višeslava, rad Pere Magaša, a Paška čipka dar je Paškog dekanata. Vino, pršut, rakija i smokve su darovi Ražanačkog dekanata. Knjigom “Hrvatski velikani 20. stoljeća” predstavio se Silbanski dekanat, a maslinovo ulje, otočko bilje, tuna i plodovi otočkih vrtova su darovi Ugljanskog dekanata. Slika: Zaštitnici dekanata, autora Valentina Radmana dar je dekanata Zadar-Zapad, a dekanata Zadar-Istok, intarzija M. Nadinića, katedrala sv. Stošije. Drvorez križa s Višeslavove krstionice, rad Marija Pedića dar je Zemuničkog dekanata.