Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Tjelesno aktivni, ali zaziru od kozmetike!

23.04.2011. 22:00
Tjelesno aktivni, ali  zaziru od kozmetike!


Smatram da čovjek treba biti prirodan, da je jedan dobar “after shave” sasvim dostatan. Kozmetičarki ne idem – Bože sačuvaj, no pedikerku ću rado posjetiti. Kreme za bore ne koristim, otkriva Drago Čulina


Zadarskim političarima omiljena  je tjelesna aktivnost plivanje, kozmetika im je uglavnom stran pojam, a brigu o odijevanju prepuštaju ili svojim nježnijim polovicama ili se drže klasičnih  odijela. S obzirom da im je  političko djelovanje usmjereno na lokalnu razinu neke  pretjerane potrebe za izgradnjom vizualnog imidža nemaju, pa se shodno tome i  ponašaju.  
Važno biti u formi
Željko Ivančević iz SDP-a se  bavi rekreativno trčanjem i  vožnjom bicikle jer smatra da  čovjek treba što je duže moguće ostati pokretan i aktivan.
– Držim se savjeta u životu,  koje sam dobio od stručnjaka  na određenom polju. U zadnjih godina sam uživanje u  fast-foodu, pušenje i ispijanje  gaziranih pića smanjio na minimalu. Samo kad usput  prođem navratim u šibenski  Mc Donald’s, pušim do 5 cigareta samo navečer i pijem  Coca-Colu iz boca od 2 dcl, a  ne iz litarskih. Na taj način sam  se, pa skoro riješio svih poroka. Trčim i vozim bicikl, a od  nedavno sam po savjetovanju  fizioterapeuta u program uvrstio i razgibavanje. Nastojim  dosta hodati, pa auto sve rjeđe  koristim za dolazak na Poluotok. Što se kozmetičkih stvari  tiče, moram priznati da ne provodim previše vremena u kupaonici. Koristim “energizing”  gel za tuširanje i kremu za lice,  a za kosu vosak. Sve su to  proizvodi koje koristim godinama, i nemam ih namjeru  mijenjati, a i ne pada mi napamet što bi muškarac mogao  još koristiti. Povremeno koristim parfem «Boss bottled»,  a jedino što sam promijenio u  zadnjim godinama je to da sam  se prebacio s «Wilkinsona» na  «Gilette» britvice. Mislim da je  za osobe koje se bave politikom važno ostati u formi, da  bi se mogli nositi s pojačanim  stresom u tom poslu. A sad, i  od velike im je pomoći kad do  sebe drže. Prekomjerna težina  i prekomjerno trošenje na poroke je “out”, smatra  Ivančević.
Mladen Meštrović iz HSP-a  Ante Starčević misli da je najvažnije da je primjereno odjeven, dakle u klasično odijelo,  sukladno stranci koji predstavlja.
– Kada su neformalne situacije u pitanju u sportskoj  sam odjeći, no za sve ostale  prilike tu je klasično, tamno  odijelo. Kosu ne bojim kao što  ne dajem ni pramenove, usprkos dosta sijedih, no ne smetaju mi. Kreme ne koristim  osim onih za sunčanje i poslije  brijanja. Nisam ljubitelj ni parfema, iako jedan parfem uvijek  imam u svojoj toaletnoj torbici. Kozmetičarki ne idem, no  volim imati frizerku od povjerenja stoga imam jednu čija  sam redovita mušterija. Na  kondiciji radim tako što šetam  od pola do jednog sata svaku  večer, a povremeno igram mali  nogomet ili košarku s prijateljima. Pazim na prehranu te  kada sam doma trudim se jesti  što više našu domaću mediternasku spizu, a kada sam u  inozemstvu jedem specijalitete kuhinje podneblja u kojem  se nalazim. S kilogramima nemam problema no za bolju  kondiciju bi svakako trebalo  više fizičke aktivnosti. No za to  treba vremena pa kad «uleti»  kakav slobodan trenutak trudim se poraditi na svojoj kondiciji, naglašava Meštrović .
Kozmetici nije sklon ni Josip  Vlahović iz DSU, kaže da mu  ne pada na pamet da koristi  kreme kao ni da boja kosu, da  mu je to potpuno strano.
– Ne koristim kreme, ne pazim na modu. Važno mi je da se  osjećam prije svega udobno u  odjeći koju nosim. No o kondiciji i zdravlju brinem. Redovito plivam s obzirom da je  plivanje moja velika ljubav. S  ponosom mogu reći da sam  osnovao zadarsku školu plivanja koja danas broji svoju  četrdesetu godišnjicu. Ta je  škola imala veliki značaj u gradu, najprije kao usluga  građanima, a onda i za promoviranje svih plivačkih talenata u gradu. Trudili smo se  naučiti plivati što veći broj  građana, neplivače smo zvali  rakovi, one koji bi tek proplivali girice, a one koji bi  naučili malo više skuše. Napredni su bili kitovi i imali su  pravo upisati se u klub kao  sportaši. Da bismo stimulirali  djecu morali smo im pokazati  da mogu preplivati maraton  Zadar – Preko čiji sam ja bio  glavni inicijator. Ta ljubav prema plivanju ostala mi je i do  dan danas. Bio sam svojevremeno i član jugoslavenske plivačke reprezentacije, plivač na  100 -200 metara delfin. Kako  nisam imao novca za studiranje moji su mi plivački rezultati omogućili da dobijem  sportsku stipendiju, da me stipendira zagrebačka Mladost  za koju sam plivao 5 godina i  imao status vrhunskog plivača  grada Zagreba. Danas plivam  svakodnevno pa od kada imamo bazen mogu reći da sam u  dobroj kondiciji. Dakako pazim i na prehranu, moja supruga kuha zdravo, no osim  sporta i prehrane ne vodim na  neke druge načine brigu o  svom izgledu, ističe Vlahović.
Sličan odnos prema zdravlju, kondiciji te naposljetku i  izgledu ima i Dino Bailo iz  HDZ-a. Iako direktor Višnjika, u bazenu je od otvaranja  bio svega desetak puta, no zato  trči tri puta tjedno na atletskoj  stazi.
– Nastojim držati do svoga  zdravlja pa trčim tri puta tjedno na atleskoj stazi. Sportski  sam tip, no amaterskog oblika.  Počeo sam trčati kada me posao toliko opteretio da sam bio  stalno pod stresom koji je trebalo na neki način anulirati.  Kondicije imam, a i treba mi s  obzirom da sam nedavno dobio bebu, a i druga je na putu.  Evo, imam 43 godine i mogu  reći da me krenulo po tom  pitanju. Što se tiče plivanja,  iako bi bilo za očekivati suprotno, slabo plivam, kao i svi  mi koji tamo radimo. Nismo  možda zaplivali desetak puta  od kada se bazen otvorio. Kreme ne koristim pa ipak mnogi  mi kažu da sam se pomladio,  no tko voli nek’ izvoli,  mišljenja je Bailo. Dodaje da  kose ima sve manje pa se o njoj  i ne brine pretjerano, kozmetičarki ne ide, a oblikovanje  obrva prepušta svojoj supruzi  koja se voli s tim pozabaviti  kao što voli imati zadnju i kada  je u pitanju njegova garderoba.    
Trče i plivaju
Za razliku od svojih «kolega», zapravo samo uvjetno  kolega, jer je mladi član Zelene liste Mate Ćurković tek  odnedavno pristupio spomenutoj stranci i «uplovio» u političke vode, Mate obilato koristi sve raspoložive resurse kako bi izgledao što bolje.
– Idem na fitness pet puta  tjedno, počeo sam prije nekoliko mjeseci kada se u gradu  otvorila teretana koja je po  mom ukusu. Nastojim se zdravo hraniti i u jelovnik uvrstiti  što više sezonskih namirnica  poput trenutno vrlo aktualnih  šparoga, divljeg matovilca ili  divlje žutenice. Kao član Zelene liste nastojim, ne samo  promovirati primjeren odnos  prema prirodi, već ga i osobno  živjeti. U tom smjeru i sva  kozmetika koju koristim ne  smije biti testirana na životinjama te mora biti od prirodnih sastojaka. Jednom mjesečno zbog ljepote kože podvrgavam se tretmanu klindamicinom koji se ubrzgava direktno pod kožu. Kosu bojim  redovito, no bojama koje nemaju amonijaka kako ne bi  bile štetne za prirodu. Smatram da ne pretjerujem već  živim u skladu sa suvremenim  tendencijama u društvu u kojem i muškarci itekako drže do  svog izgleda, uvjeren je Mate.
Dragi Čulini iz HL naprotiv  jedan «after shave» sasvim je  dostatan.
– Držim  da čovjek treba biti  prirodan, da je jedan dobar  «after shave» sasvim dostatan.  Kozmetičarki ne idem – Bože  sačuvaj, no pedikerku ću rado  posjetiti. Kreme za bore ne  koristim, a kose je malo pa da i  želim ne bih imao što za obojiti. Moja je briga o izgledu  zapravo briga o kondiciji, redovito plivam kilometar i pol.  U moru sam već od početka  svibnja pa negdje do sredine  listopada, a za vrijeme zime  koristim bazen. U sportu sam  cijeli život, ili u nogometu ili u  košarci. Kad uhvatim vremena  hodam, no užurbanog ritma  prateći otkucaje svog srca koje  nastojim održavati od 110 do  130. Isto  tako i kad plivam  nastojim plivati što brže. Vjerujem da je moja fizička aktivnost razlog što se ni sa 67 ne  osjećam da posustajem. Pazim  i na prehranu tako da moj  jelovnik sadržava puno voća i  povrća, no s tim ritualima završava moja briga o izgledu,  naglašava Čulina.
Plivanje je omiljena zanimacija i Dušku Vukoviću iz HSU,  na bazenu je već u 6 ujutro.
– Plivam svakodnevno, ustajem u 4:40 i već sam u 6 sati  na bazenu. Nije mi teško ustati  se tako rano jer nama ljudima  u godinama treba manje sna.  Znam čitati i do jedan poslije  ponoći te bez problema biti  prvi na vratima bazena u 6  ujutro. Kada je toplije plivam u  moru i to od 2200 do 2500  metara kraula ili leđno.  Izračunao sam da u tih sat i  dvadeset minuta koliko otprilike provedem plivajući napravim 25 tisuća pokreta. Stoga  mogu reći da sam zadovoljan  svojom kondicijom, a s obzirom na dob i linijom. Imam  istu kilažu kao i kad sam imao  24 godine. Naravno svoju kondiciju i liniju mogu zahvaliti i  radu oko kuće, brizi za masline  i polje, uvijek se ima nešto za  ratkati. Kosu ne bojim, još uvijek mi je crna, barem ono što  mi je ostalo od kose, ali lice ću  rado namazati kakvom hidratantnom  kremom, pogotovo  na bazi prirodnih sastojaka poput lavande, priča Vuković.
Kreme se ne odriče ni Goran Šarin iz HSLS. Smatra da  to nije ništa posebno koristiti  dnevnu kremu kao što nije  ništa posebno koristiti ni mlijeko za tijelo koje obavezno  nanosi na kožu nakon svakog  kupanja.
– O borama brinem tako da  koristim kremu protiv bora,  kao što redovito koristim i specijalizirane kreme za ruke i  stopala. Frizeru idem svakih  dvadeset dana, a od odjeće  najbitnije su mi dobre cipele.  Siguran sam da će svaka žena  na muškarcu najprije primijetiti dobre cipele, mišljenja je  Šarin. Kako mu je blizu 60  godina glavna tjelesna aktivnost mu je hodanje. Kaže da  treba dugo živjeti i stoga ne  pretjerivati.
– Hodam po Ugljanu, uglavnom četrdesetak minuta. Nekada sam se bavio i skijanjem i  nogometom i košarkom i tenisom. Sportaš sam u duši, tako da danas nisam zadovoljan  svojom kondicijom, trebalo bi  imati više vremena za poraditi  na njoj, smatra Šarin.
Član HSLS-a nije zadovoljan ni svojom kilažom, no  teško se odreći belgijskog specijaliteta bifteka s pomfrijem  koji mu sprema supruga Belgijanka.
– Na našoj su trpezi najčešće  belgijski specijaliteti, a jedan  od glavnih im je biftek s pomfrijem. Kilažom nisam baš zadovoljan, no za neke velike  zahvate po tom pitanju nisam  spreman, naglašava Šarin.
Ni kremu ni boju
Kile su sustigle i Radu Škaricu iz HSP-a. Kaže da bi trebalo vježbati, no ne stigne.
– Sustigle me kile, trebalo bi  više vježbati, no ne stignem.  Ali zato se trudim izbjegavati  slatko, kruh i alkohol. Lista  zabranjenih namirnica je stoga  podugačka, a posebno mi nedostaju torte moje majke. Do  studija sam bio aktivan u  košarci, bio junior Zadra, no s  vremenom je za igranje košarke bilo sve manje vremena. Do  odlaska na specijalizaciju bavio sam se i veslanjem, a onda  sam u potpunosti promijenio  stil života i počeo pušiti i do tri  kutije cigareta dnevno. Posljedice su bile da me steglo srce  pa sam prekinuo s cigaretama  preko noći. Sada o kondiciji  vodim računa tako da jedan sat  šetam svaki dan, 4-5 kilometara, koliko stignem, ističe  Škarica. Za odlazak u frizerski  salon je lijen, kako nam je  priznao, no zato ima jednu  susjedu koja brine o njegovoj  kosi.
– Držim do pristojnog izgleda, no smatram da dalje od  losiona poslije brijanja ne treba ići. Hidratantne  kremice ne  koristim kao što ne posjećujem  ni kozmetičerku, pa čak ni  pred važne političke skupove.  Dobro odijelo svakako, no  mislim da se mi političari ne  bismo smjeli oblačiti kao estradne zvijezde, no dakako ni  kao bankovni činovnici, zaključuje Škarica.
Kreme za lice ne koristi ni  Predrag Šarić iz HNS. Kaže da  baš takav ego nema.
– Nisam baš tip za uljepšavanje, kremice nemaju što raditi  na polici moje kupaonice. Baš  takav ego nemam, priznaje  kroz smijeh Šarić. Kao i većina  njegovih kolega na izgledu i  kondiciji Šarić radi prije svega  kroz plivanje.
– Plivam i ljeti i zimi. Član  sam kluba zadarskih vaterpolskih veterana pa imamo jednom tjedno utakmice. Ljeti  sam pod vodom svaki dan, no  zimi bih svakako mogao i  češće. Cijeli se život bavim  sportom, što kao aktivni sportaš, što kao trener plivanja i  vaterpola. Za kondiciju bi trebalo imati malo više vremena  kao što bi trebalo malo pozornije pripaziti i na prehranu,  naglašava Šarić. Boja za kosu  mu za sada ne treba, kako nam  je dodao, kosa mu je još od  mladosti svijetla pa se sijede ne  vide.
– Za sada mi farba ne treba,  rezolutan je Šarić. Kaže da  svog bricu ima već godinama,  no do vlastite kozmetičarke još  uvijek nije stigao. Iako je dosta  u bazenu ne namjerava se depilirati jer su to rituali koji  eventualno mogu koristiti samo vrhunskim plivačima, njemu kao rekreativcu to ipak nije  potrebno.