Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Cvjetna linija za cvjetni festival

23.04.2012. 22:00
Cvjetna linija za cvjetni festival


Uz vožnju cvjetnim vlakom po Sv. Filipu i Jakovu, ove smo godine u suradnji sa zadarskom Liburnijom dogovorili uvođenje “cvjetne linije” koja će tijekom tri dana povezivati Zadar i Sv. Filip i Jakov, kaže Klara Eškinja Glavan


Tradicionalna manifestacija, 12. festival cvijeća Zadarske županije pod nazivom “Dani cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu” održat će se od 27. do 29. travnja ove godine u Sv. Filip i Jakovu, uz “Villu Donat”.
Organizator Festivala cvijeća Zadarske županije je TZ općine Sv. Filip i Jakov, a generalni pokrovitelj Turistička zajednica Zadarske županije. Festival cvijeća održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Općine Sv. Filip i Jakov, Udruge “Napredak” iz Sv. Filip i Jakova te uz potporu Hrvatske turističke zajednice i predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.
Pohvalnica od HTZ
Zlatni sponzor Festivala je Ilirija d.d. Biograd, vlasnik hotela “Villa Donat” u Sv. Filip i Jakovu na čijem se prostoru od prošle godine održava Festival cvijeća Zadarske županije.
Klara Eškinja-Glavan, direktorica Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov, ističe da je Festival cvijeća prepoznat kao bitna manifestacija u okviru aktivnosti za pripremu turističke sezone te kao takav pohvaljen od Hrvatske turističke zajednice.
– Trodnevnu cvjetnu manifestaciju u Sv. Filipu i Jakovu, koja traje od petka do nedjelje, posjetit će oko 20 tisuća ljudi. Na ovogodišnjem Festivalu očekujemo više od 70 izlagača, među kojima su proizvođači cvijeća, ljekovitog bilja, suhog cvijeća, kozmetike, strojeva za vrt…, kaže Klara Eškinja-Glavan, dodajući da će na ovogodišnjem Festivalu cvijeća biti organizirane izložbe slike, etno prezentacije i različita kulturno-zabavna događanja.
Na Festivalu cvijeća nastavlja se suradnja s Ninom Jans-Sremec (duch master of floral design) iz Nizozemske koja će održati prezentaciju prigodnih cvjetnih noviteta i cvjetne radionice.
Tik-tak kolekcija
– U restoranu Ville Donat, razni aranžeri će na svoj način prezentirati umijeće dekoriranja stola. Najboljeg aranžera izabrat će sami posjetitelji.
Nastavlja se i suradnja s aranžerom Markom Bijelićem iz Osijeka koji se lani predstavio s cvjetnim showom “Vjenčana bajka”. Ove godine Bijelić će predstaviti razne cvjetne instalacije i novitete iz cvjetnog aranžiranja i dekoriranja, kaže Eškinja Glavan, najavljujući održavanje “Cvjetnog korza” polaznika dječjih vrtića Zadarske županije koje će predvoditi mažoretkinje i plesne skupine.
Nastavlja se i suradnja s etno udrugama iz svih krajeva Hrvatske. Ovogodišnja “partner županija” je Vukovarsko-srijemska županija s kojom je pokrenutna cvjetno-turistička suradnja.
– Vukovarsko-srijemska županija na Festivalu cvijeća predstavit će svoje turističke kapacitete. U sklopu izložbe “Etno frizura Hrvatske” prezentirat ćemo iznimno vrijedno, ali manje poznato hrvatsko etno blago. Naime, Kulturni centar “Gatalinka” iz Vinkovaca provodi sustavna istraživanja i prezentacije izvornih frizura iz svih krajeva Hrvatske, govori Eškinja-Glavan, dodajući da rezultat njihova istraživanja su edukacije za frizere koje se provode u cilju očuvanja etno-naslijeđa.
Na tom tragu je i kreatorica Mirna Lombarović Levaković iz Vinkovaca koja će predstaviti svoju etno-kolekciju. Kolekcija je spoj tradicije i modernog vremena.
– Kolekcija je u procesu nastajanja već stotinu godina i prve niti utkale su moje bake svojim pažljivim, vrijednim i kreativnim zanosom. Zatim stanka pa preobražaj i evo nas. Tradicija i suvremenost, staro i novo, rukotvorina i mašta… Proces nastajanja se nastavlja, tik-tak, kaže Mirna Lombarović.
Vrt u boci
Na Festivalu cvijeća sudjelovat će i zadarski pisci okupljeni u udrugu ZaPis. Oni će uz klapsku pjesmu prirediti književnu večer u Beach baru Donat, a nakon toga će se za mlađu populaciju organizirati program uz DJ-a.
Novost Festivala je suradnja s Udrugom za unaprjeđenje kulture cvijeća Viola odorata iz Splita koja će se predstaviti originalnom cvjetnom instalacijom, njihovim viđenjem zaštite okoliša. Viola odorata predstavit će i radionicu izrade terarija i vrtova u boci te autohtone suvenire.
– Uz vožnju cvjetnim vlakom po Sv. Filipu i Jakovu, ove smo godine u suradnji sa zadarskom Liburnijom dogovorili uvođenje “cvjetne linije” koja će tijekom tri dana povezivati Zadar i Sv. Filip i Jakov, kaže Klara Eškinja Glavan, nadajući se dobroj posjećenosti.