Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Direktor odbio proglasiti stečaj i pokopati Vjesnik

23.04.2012. 22:00
Direktor odbio proglasiti stečaj i pokopati Vjesnik


Zbog novih, neprihvatljivih uvjeta potencijalnog kupca, Narodne novine d.d. okončale su pokušaj prodaje Vjesnika, a prema Petru Piskaču, stečaj je jedino preostalo rješenje


Nakon što je propao pokušaj prodaje jedinom zainteresiranom kupcu OAK Invenstmenat group, nakon što je nakon 72 godine izlaženja prestalo u petak tisaknje dnevnog lista Vjesnik, a 98 zaposlenih piše za internetsko izdanje, jučer je i Petar Piskač, predsjednik Uprave Narodnih novina u čijem je vlasništvu Vjesnik, priznao kako je jedino preostalo rješenje pokretanje stečajnog postupka.
Promjena dogovora
U priopćenju Piskač daje kronologiju pregovora o prodaji. Tako je 13. travnja održan sastanak s ponuditeljem na kojem je dogovoreno da se pokrene postupak sklapanja ugovora, a kao ciljani datum sklapanja ugovora određen 20. travnja. Na sastanku je dogovoreno i da će se Ugovor dopuniti aktualnim podacima o iznosu dospjelog duga (16.407.973 kuna), a sa sastnaka su predstavnici Narodnih novina otišli uvjerenja da su se s predstavnikom ponuditelja dogovorili o svim bitnim detaljima ugovora. No, 17. travnja, ponuditelj postavlja nove zahtjeve prema Narodnim novinama, koji, tvrdi se u priopćenju, nemaju uporišta u dotadašnjim pregovorima i dogovorima. Traži se da Narodne novine predaju ponuditelju bianco mjenicu na iznos od 2.000.000 kuna za naplatu duga koji u poslovnim knjigama moguće nije evidentiran, da Narodne novine d.d. kod vjerovnika Vjesnika ishode reprogramiranje dugova na razdoblje od 24 mjeseca te da na ponuditelja prenesu vlasnička prava na ranija Vjesnikova izdanja. Dan poslije predstavnici Narodnih novina su ponuditelju dostavile očitovanje u kojem odbijaju prihvatiti nove uvjete. Ponuditelj na to ne odgovara sve do datuma kada prema ranijem dogovoru treba biti potpisan ugovor.
– Za Narodne novine d.d. je time završen pokušaj prodaje udjela u tvrtki kćeri – Narodne novine-press d.o.o. i jedino preostalo rješenje je pokretanje stečajnog postupka – zaključuje Piskač.
Ogorčeni zaposlenici
Zaposlenici Vjesnika jučer se nisu mirili ovakvim raspletom već su pisali Vladi. Priopćenjem se oglasio i Sindikat novinara Hrvatske. “Iznenadni prestanak tiskanja novina i višemjesečnu neisplatu plaća novinarima i ostalom osoblju ne bismo očekivali niti od jednog vlasnika, a kamoli od hrvatske države personificirane u Vladi. Ne vidimo ozbiljan napor Vlade u pronalaženju rješenja za list koji izlazi već 72 godine i istinsko je hrvatsko kulturno dobro. Vlada na čelu sa Zoranom Milanovićem trebala bi ustaše i partizane ostaviti povjesničarima, a malo se više potruditi oko hrvatskog gospodarstva – očuvanja poduzeća koja su u teškoćama i što je najvažnije, spašavanja radnih mjesta.”, stoji u priopćenju što ga potpisuju predsjednik SNH Antun Filić i glavna povjerenica podružnice SNH Vjesnik Biljan Bašić.
Zaposlenicima se jučer obratio i Robert Mekinić v.d. direktor Vjesnika. Navodno je Piskač od Mekinića tražio da proglasi stečaj, a on je to odbio jer smatra da još ima prostora da se nađe rješenje i novine nastave izlaziti. Naglasio je da stečaj može pokrenuti bilo tko – vjerovnici, Vlada, te sami zaposlenici. “Zašto bih baš ja trebao biti ta osoba koja će ugasiti stečevinu staru 72 godine?”, rekao je Mekinić. Dotle Vjesnik nastavlja izlaziti na webu. Dok im i to ne ugase.  


Zaposlenici pozvali Milanovića da prekine agoniju




U pismu adresiranom na Vladu zaposlenici Vjesnika podsjećaju da se od početka agonije Vjesnika nitko od vlasnika nije obratio zaposlenicima i kazao kakve planove imaju s listom. Pozivaju Vladu da uzme u obzir moguće posljedice prekida pregovora s potencijalnim investitorom i trenutne situacije, a to su mogući gubitak posla za 98 stalno zaposlenih i 20 stalnih honorarnih suradnika, to da državni proračun ostaje oštećen za oko pet milijuna kuna koliko iznosi dug zbog neuplaćenih doprinosa, neisplaćen dug tiskari Vjesnik d. d., te Narodne novine d.d. koje u konsolidiranoj bilanci iskazuju gubitak od oko 16 milijuna kuna, čime se dovodi u pitanje daljnje poslovanje te državne tvrtke. “Nadamo se da ovoj Vladi nije u interesu ‘obračunati se’ s Vjesnikom, nego napokon pronaći održiv model koji bi jamčio nastavak izlaženja Vjesnika i zadržavanje što većeg broja radnih mjesta. Stoga pozivamo Vladu, posebno premijera Zorana Milanovića, da napokon prekinu njegovu agoniju”, kaže se u pismu.


Oak Investment: Narodne novine digle ruke od Vjesnika


Oglasio se i Fond Oak Investment Management Group, poručivši kako odluku Narodnih novina o prestanku razgovora o bilo kojem obliku preuzimanja ili promjene vlasništva koje su predlagali, prihvaćaju s velikim razočarenjem. “Krajnje smo rastuženi viješću o mogućoj sudbini Vjesnika nakon što su Narodne novine napustile sve aktivne pokušaje za njegovo spašavanje”, kažu u priopćenju.