Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Gračac će biti sinonim za obnovljivu energiju

23.04.2012. 22:00
Gračac će biti sinonim za obnovljivu energiju


Na ovom području planiramo i razvoj energetike, a od planiranih 900 MW obnovljivih izvora energije, najviše je lokacija upravo u Gračacu, istaknuo je župan Zrilić


Često spominjemo napredak i ravnomjeran razvoj svih nas, Zadarske županije i Općine Gračac, to je ono što mi očekujemo da bude malo bolje nego do sada, iako se svakodnevno može vidjeti neki napredak, kazao je Goran Đekić, načelnik Općine Gračac na svečanoj sjednici kojom je, između ostaloga, obilježen Dan općine Gračac.
Uz mnogobrojne uzvanike, predstavnike lokalnih udruga te javnih poduzeća i privatnih tvrtki, na svečanoj sjednici bili su i Stipe Zrilić, župan Zadarske županije te Mile Fabijan, ravnatelj Uprave za ceste Zadarske županije.
Đekić je istaknuo kako se određeni napredak može vidjeti te da su u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja asfaltirane neke općinske ceste, dok su zajedno sa Županijom obnovljene ceste, Obrovačka i Ante Starčevića. Milan Tankosić, zamjenik gradonačelnika Općine Gračac rekao je nešto više o razvojnim projektima provedenim na tom području, ali i onima koji su tek planirani.
Ravnomjeran razvoj cijele županije
– Načelnik je spomenuo kako imamo veliku potrebu za ravnomjernim razvojem u Zadarskoj županiji, a jedini izlaz iz te situacije i popravak stanja kakvo imamo je kroz razvojne projekte, ne samo Općine Gračac, već i županije te drugih institucija RH. Imali smo nekoliko projekata koje smo provodili zajedno s partnerima. Završen je projekt s udrugom B.A.B.E., gdje su u ciljanoj grupi bile žene žrtve obiteljskog nasilja, a nadamo se nastavku aktivnosti i daljnjoj potpori tim ženama. Također, imamo projekt “Una – Izvor života”, koji provodimo sa Županijom, a kroz nekoliko dana je svečano otvaranje drvene ograde na tom lokalitetu. Taj projekt teži razvoju turističke ponude na području Općine Gračac i izuzetno je bitan za naš daljnji razvoj u tom smjeru, kazao je Tankosić i dodao kako su aplicirali na još dva projekta, koji su prošli u daljnji krug, a vrijedni su oko 6 milijuna kuna i tiču se ekologije te turističke ponude.
Spomenuo je kako se provode projekti razvoja komunalne infrastrukture s Hrvatskim vodama i Ministarstvom regionalnog razvoja, kao i da je asfaltirano 18 ulica, dužine oko četiri kilometra te da je planiran i nastavak aktivnosti za koje traže izvore financiranja.
Una – Izvor života
Župan Stipe Zrilić istaknuo je kako Općina Gračac teritorijalno ima gotovo trećinu kopnenog dijela Zadarske županije, što je prednost, ali i mana. Spomenuo je prirodne vrijednosti toga kraja te istaknuo projekt “Una – Izvor života” koji bi razvojem turističke ponude trebao poboljšati kvalitetu života lokalnom stanovništvu.
– Taj projekt trebao bi potaknuti razvoj turizma i ruralni razvoj, a i određena je škola za fondove Europske unije. Na ovom području planiramo i razvoj energetike, a od planiranih 900 MW obnovljivih izvora energije, najviše je lokacija upravo u Gračacu, od čega bi trebali stizati prihodi kroz ekološku rentu. Svakoj županiji bitni su školstvo i zdravstvo, a mi nastojimo o tome skrbiti, kazao je Zrilić spomenuvši projekt obnove školske dvorane s UNDP-om te Domom zdravlja. Kazao je i kako se planira otvoriti ambulanta u Srbu.
Glavni problem kao svugdje – nezaposlenost
– Stanje života nije potrebno uljepšavati, problem je nezaposlenost i moramo napraviti sve što možemo kako bi nam savjest bila mirna, istaknuo je Zrilić, poželivši razvoj Općine u dobrom smjeru.
Bogatstvo tradicije koja se čuva na području Gračaca pokazali su učenici i djeca iz vrtića, kao i udruge Kraljeva Sutjeska i Lika, koji su okupljenima prikazali dio kulturne povijesti bosanskih Hrvata i Ličana izvodeći tradicionalne pjesme.
Neposredno prije sjednice, u sklopu programa obilježavanja Dana općine Gračac, u HKD “Napredak” održane su priredba učenika Osnovne škole Nikole Tesle i sv. misa u crkvi sv. Jurja, dok je zbog lošeg vremena otkazana tradicionalna kros utrka učenika i djece iz vrtića “Baltazar”. Naknadno su i svečano otvorene asfaltirane ceste.


Nagrade Općine Gračac




Na svečanoj sjednici u povodu Dana Općine Gračac tradicionalno su zaslužnim mještanima podijeljene i nagrade, a ove godine priznanja za svoj rad dobile su učenice Una Rastović i Marijana Račić, dok je nagradu za sportske uspjehe dobila mlada taekwondoašica Veronika Petković.


Izložba fotografija


U vijećnici Općine Gračac otvorena je i izložba fotografija Kluba studenata Općine Gračac. Fotografije su nastale na prošlogodišnjoj radionici koju je vodio Vedran Sitnica, fotograf Zadarskog lista, a jedna od fotografija darovana je Općini Gračac.