Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jedra klase optimist kao inspiracija zadarskim umjetnicima

23.04.2012. 22:00
Jedra klase optimist kao inspiracija zadarskim umjetnicima


Rashodovana jedra klase optimist poslužila su jučer ujutro kao slikarska platna zadarskim umjetnicima Ines Jurin, Draganu Jelaviću, Nikolini Dolfić, Marjanu Kecmanu, Mariji Ivoš, Anči Peroš i Konstantinu Koastovu koji su svojim radom odlučili dati obol svečanom otvorenju Svjetskog prvenstva u jedrenju – klasa 49-er zakazanom za 5. svibnja ove godine. Oslikana jedra bit će dio dekoracije svečanog otvorenja natjecanja.
– Želimo oplemeniti prostor i ostaviti pozitivan dojam, objasnio je predsjednik umjetničke organizacije Jadertina Konstantin Kostov. Iako i sam veliki ljubitelj jedrenja Kostov neće sudjelovati na natjecanju kao natjecatelj, ali zato hoće njegov sin.
Jučer je bilo dovoljno jedara da svaki umjetnik svoju viziju može izvesti samostalno na jednom od njih, a osim umjetničke dekoracije Kostov je najavio i druge sadržaje. Jedan od njih je i dolazak tovareće mužike iz Sali, ali i nastupi dviju klapa kako bi sudionici iz stranih zemalja prvenstvo upamtili i po nečem drugom osim jedrenju.
Ovo inače nije prva likovna akcija vezana uz jedrenje. Kostov je tako već dovodio na Vitrenjak svoje kolege koji su sudjelovali u slikanju i izložbama.
– Želimo oživjeti atmosferu kluba da osim mjesta za kave bude i mjesto s kulturno uzdignutim ambijentom. A na tome ćemo raditi i dalje, zaključio je Kostov koji je i autor spomenika Pozdrav vitru koji će biti svečano predstavljen na samom otvorenju prvenstva. Kao modeli poslužili su mu stilizirana jedrilica klase 49-er kao i stilizirani jedriličar. Za izradu je bilo potrebno tri mjeseca, a u što vjerodostojnijem prikazu njegove ideje mu je pomogao kamenoklesarski obrt Marnika.