Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pitanje mirovina zrelo za referendum!

23.04.2012. 22:00
Pitanje mirovina  zrelo za referendum!


U mirovinu nakon 65.? Zašto ne! Ali ne kao imperativ, nego slobodan izbor, misli Branislav Jelenić. Milivoj Dujela izjavu ministra Linića ocjenjuje ishitrenom, a sindikalist Jere Bilan ističe da o svemu treba odlučiti narod putem referenduma


Mi moramo zabraniti ulazak u mirovinske stupove ili fondove s manje od 65 godina, a evidentno će se morati početi razmišljati i o podizanju godina života za ulazak u mirovinu, izjavio je prije tri dana ministar financija Slavko Linić.
Njegovu je izjavu donekle ublažio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je novinarima kazao da se trenutačno ne razmišlja o onemogućavanju odlaska u mirovinu prije 65. te time demantirao kolegu u Vladi.
Potrebna šira rasprava
– Imamo 330 tisuća nezaposlenih, od toga 130 tisuća mladih, i treba raditi na otvaranju novih radnih mjesta i njihovu zapošljavanju, rekao je ministar Mrsić napomenuvši ipak da u Hrvatskoj ima tek 18 posto umirovljenika koji su u mirovinu otišli sa 65 godina starosti i 40 godina staža.
– Imamo više od 27 posto radnika koji su otišli u invalidsku mirovinu jer je u Hrvatskoj stav da kada kod nekoga dođe do oštećenja zdravlja automatski odlazi u invalidsku mirovinu koja je manja od starosne. Cilj nam je da za sve te ljude vidimo koliko još mogu raditi i na kojem radnom mjestu, odnosno da nastave raditi u istoj tvrtci na nekom drugom radnom mjestu, naglasio je Mrsić te najavio da će se ovaj tjedan raspravljati o dokupu mirovinskog staža.
– U mirovinu nakon 65.? Zašto ne! Ali ne kao imperativ, nego slobodan izbor, govori predsjednik zadarskog ŽO HSU-a Branislav Jelenić pojasnivši da nije protiv toga da ako se netko osjeća sposobnim i ako za to ima želju i mogućnosti radi i nakon navršene 65. godine života.
– U Europi se već jedno vrijeme ozbiljno razmišlja o produljenju dobne granice za odlazak u starosnu mirovinu te je moje mišljenje da ministar Linić ovdje ne govori ishitreno i u svoje osobno ime, već poznavajući navedenu tendenciju. Naime, postojeći koncept mirovinskog fonda istrošio se i u Europi i kod nas te treba tražiti nova rješenja. Primjerice, neka se mirovinski fond isprazni od onog što mu ne pripada te će automatski biti prostora za rast mirovina. No, mislim da nekakvo jednostrano postavljanje dobne granice za mirovinu, koje se usput budi rečeno dobrim dijelom nameće pod pritiskom poslodavaca, nije opcija. Odluci ići ili ne ići na produljenje dobne granice treba prethoditi šira rasprava i to sa zdravstvenog, sociološkog i psihološkog stajališta. Takvo što nije pitanje koje može riješiti sama Vlada. Ono otvara i mnoga druga pitanja jer ne treba zaboraviti da imamo jako puno nezaposlenih, napominje Jelenić istaknuvši da se ne može podvući oštra dobna granica koja bi mogla odvojiti one koji bi trebali raditi od onih za mirovinu.
Nisu sva zanimanja ista
– Ima različitih zanimanja i različitih ljudi koji na različite načine podnose godine rada i tragove koje one neminovno ostavljaju, zaključuje Branislav Jelenić.
Za razliku od Jelenića Milivoj Dujela, predsjednik Matice umirovljenika Zadarske županije, izjavu ministra Linića ocjenjuje ishitrenom.
– Zamislite čovjeka od 65 godina koji rukovodi jednim sofiticiranim strojem! Nisu sva zanimanja ista pa ih se niti ne može strpati u isti koš. Ako se Linićevo razmišljanje provede u djelo mnogi će se pobuniti, mišljenja je Dujela.
Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama ističe da je pitanje određivanja dobne granice za odlazak u mirovinu od općeg društvenog značaja.
– To je jedno od bitnijih pitanja u RH i kao takvo bi trebalo proći referendum. Ja sam protiv toga da se povisi dobna granica. Pa ne može primjerice jedan kirurg sa 65 godina imati jednako mirne ruke kao s 35. Ima tu još mnogo zanimanja gdje s godinama realno pada sposobnost za njihovo kvalitetno obavljanje. Istina, naš mirovinski sustav ne funkcionira jer je dosta odlučivala politika pa je previše mladih otišlo u mirovinu. No, takve su odluke reverzibilne. U svakom slučaju, mislim da je pitanje mirovinskog sustava kod nas zrelo za referendum, podcrtava Bilan.