Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar ipak u kišnom minusu

23.04.2012. 22:00
Zadar ipak u kišnom minusu


Prosječna travanjska količina oborina je 300 litara kiše po metru četvornom, a do sada je palo svega 120 litara


Stotinjak litara kiše po metru četvornom, koliko je palo od početka travnja na zadarskom području tek je trećina prosječne količine padaline za prva četiri mjeseca. Naime, prosječna količina oborina na zadarskom području od siječnja do travnja iznosi 300 litara kiše po metru četvornom, a do sada je, s travanjskim kišama, ukupno palo svega 120 litara.
Iako je travanj opravdao naziv najkišnijeg mjeseca u godini na zadarskom području, meteorolog Duško Kraljev ističe da smo s kišom još uvijek u debelom minusu, daleko ispod prosjeka.
– Nakon sto dana suše, početkom travnja je konačno počela padati kiša. Do sada, palo je oko 100 litara kiše po metru četvornom, što je dovoljno za travanj. No, ako gledamo od početka godine, ukupno imamo svega 120 litara kiše po metru četvornom na zadarskom području, što je gotovo triput manje od prosjeka koji iznosi 300 litara, kaže Kraljev dodajući da je razlog ovakvog manjkavog prosjeka velika suša tijekom zimskih mjeseci.
Unatoč lošem prosjeku za prvi kvartal ove godine, Kraljev navodi da je kiša u travnju izvrsna za poljoprivredu. Nakon kišnih tjedana, u znaku kojih je protekla većina travanjskih dana, ovaj mjesec će, kako najavljuje Kraljev, završiti stabilizacijom vremena, suncem i ugodnim temperaturama zraka.
– Još u utorak može kišiti, a onda prema kraju tjedna očekujemo stabilizaciju vremena. Do kraja mjeseca više ne bi trebalo biti jakih vjetrova, vrijeme će se stabilizirati, bit će sunčano i toplo, govori Kraljev najavljujući temperature oko 20 stupnjeva Celzijevih.
Nakon kišnog travnja, očekuje nas svibanj s, kako kaže Kraljev, ljepšim vremenom.