Kakvoća hrane i zaštita potrošača

Slika korisnika admin
Autor: 

Sigurnost hrane, dobrobit životinja i sljedivost proizvoda u poljodjelstvu su glavne stečevine EU.

Čista, prirodna hrana, dobije se na čistom tlu, čistim vodotocima i na čistom zraku. To je glavni uvjet u proizvodnji biološke, organske ili ekološke hrane. Europa ne bi bila vjerodostojna da nije propisala sve uvjete za stjecanje laure dobrog glasa, za dobivanje lente, ili odličja ekološkog proizvođača. Hrvatski proizvođači sukobljuju se s nemilim nadzorom, nakon ulaska u EU. Nadzor je neovisan i pravičan. Rastezljiva primjena zakona nije prihvatljiva za europske kontrolore, koji su nakon ulaska Hrvatske u EU sastavni dio nacionalne kontrole.

Propisani pravilnici točno se primjenjuju prema zakonu.

Primjerice u klaonicama do 1000 grla goveda godišnje obave se četiri uzorkovanja kakvoće mesa. Za 1001 grlo i više, već je potrebno 12 kontrola godišnje. Striktno provođenje zakona, ne odnosi se samo na propisane uporabe tvari u proizvodnji, preradi, distribuciji proizvoda, nego i u postupcima kod držanja i klanja domaćih životinja .

Za dobrobit domaćih životinja propisana je veličina kaveza, obora, staja, prijevoznih sredstva, kao i način omamljivanja životinja prigodom klanja.

Do takvih pravila Europa je došla demokratskim postupcima, odnosno odlučivanjem širokog parlamenta ujedinjenih potrošača. Takve mjere odraz su napretka kulture suvremenog građanskog društva. Premda ova pravila ograničuju i slabe natjecanje na tržištu, naši proizvođači moraju ih prihvatiti i provoditi, kako bi bili uspješniji u konkurentskoj borbi na zajedničkom EU tržištu.

Primjenom ovih pravila bitno se poboljšala zdravstvena ispravnost i kakvoća hrane te zaštitili potrošači poljodjelsko prehrambenih proizvoda.

Vaš Bage

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno