Koliko je visoko mali žuti patuljak?

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

U okviru Festivala znanosti koji organizira Sveučilište u Zadru, u Osnovnoj školi Bartula Kašića održana je radionica mjerenja visine Sunca. S učenicima petih i šestih razreda kutnu visinu Sunca je mjerio njihov profesor geografije, Dinko Marin, uz pomoć gnomona, to jest štapa i sjene. Unatoč naoblaci koja im je stalno smetala, uspjeli su napraviti sedam mjerenja, ovisno o kretanju Zemlje, i na temelju njih izraditi grafove.

- Djeca na milimetarski papir ucrtavaju vrijednosti duljine sjene štapa te kuta koji su očitali pomoću metarskog papira i iz toga se izračuna kutna visina Sunca. Kad se prati sjena, točno se vidi kretanje Zemlje oko Sunca. Na ovaj način smo spojili znanja iz različitih nastavnih predmeta, geografije i matematike, rekao je Marin.

U okviru Festivala znanosti u OŠ Bartula Kašića održano je i predavanje Mali žuti patuljak zvan Sunce. Predavanje je povezalo dvije škole, Kašića i OŠ Šime Budinića, a držale su ga profesorice fizike, Vedrana Kasalo iz Kašića i Ana Lipošćak iz Budinića.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno