Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kapović: Šuplja je priča o previše općina

23.04.2016. 22:00
Kapović: Šuplja  je priča o previše  općina


– U zemljama EU su puno manje općine, ali s puno više novca za razliku od nas. Kad bi država davala više lokalnim jedinicima nego što sad daje 7 od sto zarađenih kuna nitko ne bi bio u situaciji da ga se etiketira da ne može sam sebe financirati. Vir je najbolji primjer da je to šuplja priča, istaknuo je Kapović
Svečanim misnim slavljima te procesijom kao i Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Virani su u subotu obilježili blagdan zaštitnika  svoje župe, sv. Juru, te 23. godišnjicu Općine Vir.
Pored sadašnjih i bivših vijećnika te općinskog načelnika Kristijana  Kapovića i njegovih suradnika, kao i direktora virskih općinskih komunalnih poduzeća te predstavnika kulturnog i javnog života Vira, sjednici  su nazočili brojni gosti među njima su bili saborski zastupnici Željko Dilber i Marijan Kustić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića – Darko Katuša, načelnici općina Galovac, Sukošan, Škabrnja,  Ražanac, Bibinje i Polača,predstavnici investitora iz Arapskog zaljeva s  dr. Zakiem, vlasnik poduzeća Maraš Vrsi Šime Maraš, predsjednica zadarskog županijskog SDP-a Renata Sabljar Dračevac i mnogi drugi.
Velika, pozitivna preobrazba
Svečanu je sjednicu pozdravnim je riječima otvorio predsjednik  Općinskog vijeća Miroslav Glavan, a načelnik Kristijan Kapović zahvalio  je svima koji su došli uveličati blagdan zaštitnika virske župe sv. Jurja te  proslaviti zajedno s Viranima 23. godišnjicu od utemeljenja Općine Vir.
– Dvadeset i tri godine u životu čovjeka je puno, a u životu jednog  mjesta je trenutak. Kada je naša Općina osnovana te ratne 1993. godine  malo tko je u nju vjerovao i davao joj neke ozbiljnije šanse. Te godine  imali smo 900 stanovnika, a danas ih je 3.000 koji na Viru stalno žive te  njih preko 5.000 koji imaju prijavljeno stalno prebivalište na našem otoku. Nismo imali ni poštu, ni svećenika, a na raspolaganju nam je bila četvrtina sadašnje školske zgrade. Sada imamo preko deset tisuća stambenih objekata s 13.000 izgrađenih stanova. Nakon 23 godine želim zahvaliti svim mojim prethodnicima kao i mojoj garnituri koja vodi općinu već  punih 13 godina. Udarili smo čvrste temelje da u narednih 23 godine budemo najuspješnija općina u Zadarskoj županiji, rekao je Kapović dodajući kako je bez osnove priča kako je u Hrvatakoj previše općina, gradova  i županija.
– U zemljama EU su puno manje općine, ali s puno više novca za razliku od nas. Kad bi država davala više lokalnim jedinicima nego što sad  daje 7 od sto zarađenih kuna nitko ne bi bio u situaciji da ga se etiketira  da ne može sam sebe financirati. Vir je najbolji primjer da je to šuplja  priča, ali i sve općine manje od nas su napravile velike iskorake. Zahvaljujem svima koji su nam pomogli i za Vir se više nikada neće čuti u  negativnom kontekstu. U zadnjih deset godina imamo lijepu priču tako  da smo se od ružnog pačeta preodjenuli u bijelog labuda, istaknuo je Kapović.
Planovi za milijunska ulaganja
O svemu učinjenom u protekloj godini kao i planovima govorila je  moderatorica sjednice Ivana Zrilić.
Iz njezinog se izlaganja moglo čuti kako Općina Vir trenutno ima 32  djelatnika u upravi dok je u cijelom sustavu koji je u vlasništvu Općine  uključujući i Dječji vrtić Smješko zaposleno 248 djelatnika koji redovito  primaju plaće. Prema projekcijama i programima do 2030. godine planira se na Viru u različite kapitalne, infrastrukturne projekte uložiti 305 milijuna kuna iz općinskog proračuna, a prema modelu zajedničkog ulaganja uz pomoć RH i EU fondova ta bi se brojka mogla popeti na 1,22 milijarde kuna. Nadalje, do današnjeg dana od podnesena 9.999 zahtjeva  za legalizaciju ukupno je riješeno njih 6.878, a od značajnijih kapitalnih  investicija u prošloj se godini radilo na daljnjoj izgradnji projekta vodovoda i kanalizacije, uređenja mjesnog groblja, lokalnih cesta i tako redom, a što je jako bitno, s gradom Ninom i općinama Privlaka i Vrsi potpisan je ugovor za zajednički projekt izgradnje kanalizacije ukupne vrijednosti 100 milijuna eura. Općina Vir lanjske je godine pozamašna sredstva usmjerila u razvojni program socijalnih potpora, u kulturno-sportske i humanitarne aktivnosti, turističku promociju…