Radna snaga u turizmu još uvijek goruće pitanje

Slika korisnika valentinam
Sjednica Turističkog poslovnog vijeća HGK
„Važno je djelovati sinergijski na svim pitanjima turističke djelatnosti“, istaknula je pomoćnica ministra turizma za pravne poslove i standarde Monika Udovičić, dodajući kako je 25.000 osoba sa Zavoda pokazalo interes za rad u turizmu, a također je iskorišteno i polovica kvote za uvoz radne snage te se očekuje i bilateralna suradnja s BiH u tom području

„U prva tri mjeseca 2018. ostvareno je 894.000 turističkih dolazaka što je više za 19,2% ili za 144.000 te 2,35 milijuna noćenja, što je više za 20,25% ili za 395.000 noćenja. To je pet posto ukupnog prometa u dolascima te dva posto u noćenjima“, rekao je specijalist koordinator za analizu i ispitivanje tržišta iz Hrvatske turističke zajednice Igor Borojević na sjednici Turističkog poslovnog vijeća HGK, održanoj danas u HGK, istaknuvši trend jačanja zrakoplovne povezanosti i rasta kapaciteta zrakoplovnih sjedišta, lani za 14,5%, a ove godine 15,4%.

Pri tome prema broju novih zrakoplovnih rotacija prednjači Split s rastom od 26%, Dubrovnik 19,6% a Zagreb za 6%.

Članovi Turističkog poslovnog vijeća HGK istaknuli su na sjednici kako sve najave s tržišta upućuju na dobru turističku godinu, što pokazuju i porasti prometa u prvim mjesecima, no da je nedostatak radnika i dalje gorući problem.

„Važno je djelovati sinergijski na svim pitanjima turističke djelatnosti“, istaknula je pomoćnica ministra turizma za pravne poslove i standarde Monika Udovičić, dodajući kako je 25.000 osoba sa Zavoda pokazalo interes za rad u turizmu, a također je iskorišteno i polovica kvote za uvoz radne snage te se očekuje i bilateralna suradnja s BiH u tom području.

„Izmjenama zakonskih regulativa iz turističkog sektora očekuje se deregulacija te administrativno rasterećenje i lakše poslovanje u turističkom sektoru“, istaknula je Udovičić.

Direktorica nacionalne udruge hotelijera UPUHH Iva Bahunek istaknula je da je problem radnika prisutan u mnogim zemljama te da će i Hrvatska morati uvoziti više radne snage.

„U području zdravstvenog turizma započeo je investicijski ciklus, a visina PDV nam je velika prepreka razvoju, stoga je potrebna inicijativa za njegovo smanjivanje. Smanjivanje PDV-a treba usmjeriti na povećanje plaća te zadržati radnu snagu i povećati konkurentnost“, istaknuo je predsjednik Zajednice zdravstvenog turizma HGK Marcel Medak.

Na vrlo slab plasman domaćih proizvoda u restoranima i hotelima ukazao je Ivan Bogović, predsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti te istaknuo kako je potrebna pravna regulativa kojom bi se omogućila bolja povezanost domaće proizvodnje i turizma.

Predsjednik TPV-a Franco Palma potvrdio je da se i ove godine nastavlja akcija ocjenjivanja i nagrađivanja kvalitete u hrvatskom turizmu Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2018. te najavio nove tematske sjednice TPV-a o zaštiti okoliša, zapošljavanju te kontinentalnom turizmu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno