Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U nekoliko sati na Vranskom jezeru prikupljeno 13 kubnih metara otpada

24.04.2018. 08:58
U nekoliko sati na Vranskom jezeru prikupljeno 13 kubnih metara otpada


U nedjelju, 22. travnja povodom Dana planeta Zemlje u Parku prirode Vransko jezero četvrtu godinu za redom uspješno je provedena akcija „Zelena čistka“. Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Park prirode Vransko jezero se i ove godine uključio u akciju kao lokalni koordinator, a u akciji je zajedno s djelatnicima Parka sudjelovalo oko 30 volontera, uglavnom iz okolnih mjesta te volonteri suhozidari iz programa "Volontiraj u Parkovima Hrvatske".
Veliko divlje odlagalište raznog krupnog i sitnog otpada i ovaj put je pronađeno u Dragama blizu Debelog briga, na području Općine Pakoštane u samom Parku prirode u neposrednoj blizini jezera. Nesavjesni lokalni pojedinci i dalje olako odbacuju otpad u prirodu iako se radi o zaštićenom području prirode. U nekoliko sati prikupljeno je oko 13 kubičnih metara otpada što govori o needuciranosti stanovništva te će ovaj problem i dalje postojati dok je pojedinaca koji će ponovno na isto mjesto nekontrolirano odlagati otpad.
Uspješnoj akciji uvelike su pridonijeli AG Barešić i sinovi d.o.o. iz Draga i komunalno poduzeće Juština d.o.o. iz Pakoštana koji svake godine osiguraju kamion za odvoz otpada te Bošana d.o.o. iz Biograda na Moru koja omogućuje odlaganje prikupljenog otpada na deponij Baštijunski brig. Akciji su se priključili i članovi Planinarskog društva Belveder, DVD-a Pakoštane, članovi znanstvene ekološke i kulturne udruge "Gaius Laberius" – Gardun, DSR Fortune iz Pirovca te predsjednik kluba BBK Pakoštane. Akciju je završila ručkom i druženjem u Dragama u restoranu Mediteran.
Cilj ove akcije je ukazati na važnost očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje te su ovakve akcije samo prvi korak za buđenjem ekološke svijesti zajednice, a prvenstveno lokalnog stanovništva uz čiju pomoć se ovaj problem divljih odlagališta može zauvijek riješiti. Promjena navika pojedinca jedini je način da se očuvaju prirodne ljepote i dobra te se osigura ljepša i zdravija budućnost.
Organizatori Zahvaljuju svima koji su odvojili svoje vrijeme i odazvali se akciji te uz zajedništvo i pozitivu omogućili ljepši boravak u Parku prirode.