RETROSPEKTIVA Čuvar tradicije praiskonskog bavljenja strojem, otiskom i papirom

Slika korisnika mkvanja
U ZadArtovoj galeriji izložba plakata Nila Karuca od 1976. do 2018.
Otvarajući izložbu njegov prijatelj, novinar i grafičar Siniša Klarica rekao kako je Karucova retrospektiva u Zadartu, samo je djelić njegovih uradaka koji su sjali u oglasnim prostorima grada, ali i u sasvim netipičnim mjestima poput frizerskih salona. Zajednička nit im je poziv na umjetnost
Željko KARAVIDA
Zadarski grafički mag Nilo Karuc predstavio se retrospektivom svojih plakata od 1976. do 2018.

Zadartova galerija upriličila je izložbu plakata Nila Karuca.  Zadarski grafički mag Nilo Karuc predstavio se retrospektivom svojih  plakata od 1976. do 2018. Ostvario je više od 15 samostalnih i oko 60  skupnih izložbi, u Hrvatskoj i inozemstvu. Karuc je po mnogima najznačajnija grafička pojava u javnom oglašavanju Zadra, čuvar tradicije  praiskonskog bavljenja strojem, otiskom i papirom.

Rođen je 24. ožujka 1950. u Zadru. Osnovnu i srednju školu završio je  u Zadru. 1976. godine diplomirao je na likovnom odsjeku Pedagoške  akademije u Zadru. Za vrijeme studija radio je na crtežima za Arheološki muzej u Zadru. Bio je dugogodišnji suradnik prof. Ivana Zelića na  projektima vezanim za Modernu galeriju i Narodni muzej u Zadru.

S grupom slikara i kipara 1976. godine osniva Salon mladih kojeg su  činili Igor Rončević. Igor Gluić, Tomislav Čerina, Aldo Krizman, Mojmir  Mihatov i drugi. Karuc se intenzivno bavi izradom vizualnog identiteta,  odnosno grafičkim oblikovanjem. Posebno se ističu simboli vojnih postrojbi u Domovinskom ratu, zbog kojih dobiva mnoga priznanja. 2000.  godine postaje jedan od osnivača likovne udruge ZadArt čiji je danas  predsjednik. Isključivo se bavi slikanjem, umjetničkom grafikom i grafičkim oblikovanjem.

Otvarajući izložbu njegov prijatelj, novinar i grafičar Siniša Klarica rekao kako je Karucova retrospektiva u Zadartu, samo je djelić njegovih  uradaka koji su sjali u oglasnim prostorima grada, ali i u sasvim netipičnim mjestima poput frizerskih salona. Zajednička nit im je poziv na  umjetnost.

- Ako se netko zaželi priča o tome kako se to nekad radilo, bez pomoći raznih kompjutorskih appova, Nilo Karuc je prava adresa. Svi njegovi plakati ručno su izrađeni, tehnikom i stilom srodni vremenu koje  je bilo rezervirano za majstore. Danas se to izriče virtualnom manipulacijom u kojoj se artistički bljesak svodi na svega nekoliko sekundi. No  Nilovi plakati sjaje već desetljećima, kao lanterna zadarskim umjetnicima. To nisu samo spomenari nekih usputnih i velikih događanja u  našem gradu. To su pigmalioni našeg odrastanja, podsjetnici na nepovratnost, ali i ugrabljeni trenutak. Plakati koje nam Nilo Karuc servira  izvirali su iz tame prebojane ljepotom pa od tuda i njegovo protežiranje  crne i bijele podloge od koje kreće njegov umjetnički Jing i Jang. Ono  što kasnije izlazi iz grafičkih slojeva, značajnije je od same poruke što je  esencija plakata, potrošnog ali u Nilovim rukama velikog umjetničkog  djela, rekao je Siniša Klarica.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)