Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

RETROSPEKTIVA Čuvar tradicije praiskonskog bavljenja strojem, otiskom i papirom

24.04.2019. 11:20
RETROSPEKTIVA Čuvar tradicije  praiskonskog  bavljenja strojem,  otiskom i  papirom


Zadartova galerija upriličila je izložbu plakata Nila Karuca.  Zadarski grafički mag Nilo Karuc predstavio se retrospektivom svojih  plakata od 1976. do 2018. Ostvario je više od 15 samostalnih i oko 60  skupnih izložbi, u Hrvatskoj i inozemstvu. Karuc je po mnogima najznačajnija grafička pojava u javnom oglašavanju Zadra, čuvar tradicije  praiskonskog bavljenja strojem, otiskom i papirom.
Rođen je 24. ožujka 1950. u Zadru. Osnovnu i srednju školu završio je  u Zadru. 1976. godine diplomirao je na likovnom odsjeku Pedagoške  akademije u Zadru. Za vrijeme studija radio je na crtežima za Arheološki muzej u Zadru. Bio je dugogodišnji suradnik prof. Ivana Zelića na  projektima vezanim za Modernu galeriju i Narodni muzej u Zadru.
S grupom slikara i kipara 1976. godine osniva Salon mladih kojeg su  činili Igor Rončević. Igor Gluić, Tomislav Čerina, Aldo Krizman, Mojmir  Mihatov i drugi. Karuc se intenzivno bavi izradom vizualnog identiteta,  odnosno grafičkim oblikovanjem. Posebno se ističu simboli vojnih postrojbi u Domovinskom ratu, zbog kojih dobiva mnoga priznanja. 2000.  godine postaje jedan od osnivača likovne udruge ZadArt čiji je danas  predsjednik. Isključivo se bavi slikanjem, umjetničkom grafikom i grafičkim oblikovanjem.
Otvarajući izložbu njegov prijatelj, novinar i grafičar Siniša Klarica rekao kako je Karucova retrospektiva u Zadartu, samo je djelić njegovih  uradaka koji su sjali u oglasnim prostorima grada, ali i u sasvim netipičnim mjestima poput frizerskih salona. Zajednička nit im je poziv na  umjetnost.
– Ako se netko zaželi priča o tome kako se to nekad radilo, bez pomoći raznih kompjutorskih appova, Nilo Karuc je prava adresa. Svi njegovi plakati ručno su izrađeni, tehnikom i stilom srodni vremenu koje  je bilo rezervirano za majstore. Danas se to izriče virtualnom manipulacijom u kojoj se artistički bljesak svodi na svega nekoliko sekundi. No  Nilovi plakati sjaje već desetljećima, kao lanterna zadarskim umjetnicima. To nisu samo spomenari nekih usputnih i velikih događanja u  našem gradu. To su pigmalioni našeg odrastanja, podsjetnici na nepovratnost, ali i ugrabljeni trenutak. Plakati koje nam Nilo Karuc servira  izvirali su iz tame prebojane ljepotom pa od tuda i njegovo protežiranje  crne i bijele podloge od koje kreće njegov umjetnički Jing i Jang. Ono  što kasnije izlazi iz grafičkih slojeva, značajnije je od same poruke što je  esencija plakata, potrošnog ali u Nilovim rukama velikog umjetničkog  djela, rekao je Siniša Klarica.