Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Beroš: “Ne uvodimo neradnu nedjelju na mala vrata”

24.04.2020. 20:00


Govoreći o popuštanju mjera vezanih uz sprečavanje širenja koronavirusa, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak da je potreban oprez i međusobno povjerenje te odgovornost koju je hrvatski narod već pokazao.
"Naravno da epidemiološka situacija određuje naš pravac kretanja, a kod nas je ona sad pozitivna. Imamo relativno mirnu epidemiološku situaciju s relativno malim brojem novooboljelih, što do dozvoljava da razmišljamo o popuštanju.
No, oprezni smo i dalje, vidjet ćemo rezultate i po potrebi reagirati na adekvatan način", rekao je Beroš u razgovoru za RTL Danas.
Ne očekujemo pogoršanja, ali smo spremni
Istaknuo je da je strategija dugo promišljana i vrlo egzaktna te dodao: "Ne očekujemo pogoršanje, ali smo spremni".
Beroš se osvrnuo i na to što neke županije, poput Istarske, razmišljaju kako bi popuštale mjere svakih 10 dana, ističući da  period od sedam dana nije odabran slučajno.
Strategija je egzaktna, rezultat je razmišljanja epidemiološke struke, konzultacija sa svjetskim stručnjacima i sedam dana je relevantan i adekvatan da se vide rezultati mjera, a to uključuje i vrijeme inkubacije, rekao je.
Na pitanje tko će kontrolirati provođenje mjera, rekao je da je za to potrebna odgovornost.
"Hrvatski je narod odgovornost i pokazao i mislimo da će to biti i nadalje", rekao je te dodao da je uz odgovornost, potreban i oprez i međusobno povjerenje – onih koje mjere stvaraju i oni koje ih provode.
Dodao je i kako ne vjeruje da će biti potrebne dodatne kontrole. 
Ne uvodimo neradnu nedjelju na mala vrata
Vezano uz daljnju zabranu rada nedjeljom i blagdanima i na pitanje je li to test za hrvatsku nakon koronavirusa, ministar Beroš je rekao da to nije uvođenje neradne nedjelje na mala vrata.
"Dinamika i mobilnost je jedan od najvećih parametara koji pogoduje širenju virusa. Nismo mogli sve aktivnosti odmah pokrenuti, postepeno ih uvodimo. Ako će biti preko radnog tjedna prisutne, dobro je da se tijekom nedjelje relaksira situacija. Nikakvo uvođenje nerada nedjeljom na mala vrata neće biti, nego je to odgovor prema mobilizaciji i kretanju stanovništva", rekao je Beroš.
U normalu će se polako vraćati i zdravstveni sustav.
"Imamo u vidu organizaciju samog rada, zdravlje djelatnika i zdravlje bolesnika. Imat ćemo posebnu strategiju za svaku kategoriju. Izvjesno je da će se bolesnicima i dalje mjeriti temperatura, a one koji će na intenzivne zahvate će se morati testirati. Izvjesno je i da će se sam rad zdravstvenih organizacija trebati prilagoditi novim uvjetima. Trebat će voditi računa o naručivanju, stvarat će se prioriteti. Liste čekanja ćemo rješavati upravo na način da će se patologija koja je problematičnija rješavati prva", rekao je Beroš.
KB Dubrava posebna je bolnica za koronavirus, a tako će i ostati, dodao je.
"Ta je bolnica odigrala važnu ulogu u našoj strategiji borbe protiv koronavirusa, najveći je centar te će tako i ostati. Ne znamo hoće li se pogoršati situacija, hoće li doći drugi val. Ipak, razmišljamo da se u dijelovima bolnice reaktivira proces pružanja zdravstvene usluge", rekao je ministar.