Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Broj ozdravljenih u Hrvatskoj prvi puta premašio broj oboljelih: 99 oporavljenih u 24 sata

24.04.2020. 12:47


Hrvatska u 24 sata broji 28 novozaraženih, što ukupnu brojku oboljelih u Hrvatskoj stavlja na njih 2009. Ukupno je testirano 30.213 osoba, od jučer imamo 1.360 novih testova, a postotak pozitivnih je 6,65 posto.
U samoizolaciji je 12.181 osoba, hospitalizirano je 325 ljudi, što je za 4 više nego jučer, a 21 osoba je na respiratoru, dvije više nego jučer. Preminula je ženska osoba iz Splita, 1928. godište, koja od ranije pati od kroničnih bolesti. 
Time je broj umrlih od Covida-19 u Hrvatskoj narastao na njih 51.
U posljednja 24 sata imamo 99 novoozdravljenih. Dosad je 485 osoba otpušteno iz bolnice, a njih 497 ozdravilo je na kućnom liječenju.
Prosječna dob oboljelih je 51,2 godine, a među njima je 54 posto žena.
– S brojem ozdravljenih možemo biti zadovoljni. Danas je prvi put broj ozdravljenih veći od broja oboljelih. I to je dobro. Bit će dobro da se taj trend nastavi, a on će se nastaviti ako se svi i dalje budemo pridržavali uputa i postepenog popuštanja mjera, rekla je šefica infektivne Klinike dr. Alemka Markotić.


Četiri nove odluke
Šef nacionalnog Stožera civilne zaštite i potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da je Stožer danas donio četiri odluke ključne za prvu fazu popuštanja mjera, koje će se primjenjivati od ponedjeljka, 27. travnja.
– Odluke će biti objavljene netom nakon presice, a za svaku od njih će biti objavljene i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
Odlukama se omogućava rad trgovinama, osim onih unutar trgovačkih centara, s time da trgovine prehrambenih i higijenskih artikala u centrima mogu raditi i dalje.
Omogućava se nastavak rada uslužnim djelatnostima, kao što su postolari, krojači, turističke agencije, a još ne mogu raditi oni koji ostvaruju bliski kontakt s klijentima
Omogućava se trening sportašima i ekipama u najvišem stupnju natjecanja. Omogućava se održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja. Sve se ovo, naravno, omogućava uz pridržavanje protuepidemijskih mjera.
Uvodi se javni gradski i prigradski prijevoz, omogućava se prodaja meda, pčelinjih proizvoda i konzumnih jaja na štandovima na tržnicama
Javno vrijeme trgovina vraćeno je na radno vrijeme prije početka epidemije, s time da će one trgovine koje će imati radno vrijeme duže od 10 sati morati raditi dvokratno, uz pauzu od sat vremena za čišćenje i dezinfekciju.
Nedjeljom i praznikom neće biti omogućen rad osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama, izvijestio je Božinović.


Koliko koronavirus ostaje u tijelu
Alemka Markotić osvrnula se na to koliko dugo pojedinim oboljelima novi koronavirus ostaje u tijelu.
– Kinesko je iskustvo da koronavirus na sluznici nosa, što se vidi pri uzimanju brisa, ostaje najduže 60 dana. I jednu mlađu osobu kojoj je već 50-tak dana kod nas.
Ima iznimno mali postotak tih ljudi, nemamo decidiran odgovor jesu li i dalje pozitivni. Dojam je da ti ljudi nemaju nikakve simptome.
Kineski i njemački znanstvenici koji prate situaciju ne očekuju da je nakon 21 dan virus koji se nalazi na sluznici nosa više nije infektivan za druge. No, još će trebati puno istraživanja i praćenja dok ne budemo sigurni u tu tvrdnju.
I dalje ćemo biti u kontaktu s kolegama u inozemstvu i sami pokušati dati odgovor na tu temu, rekla je Markotić.




Što s outletima?
Božinović je odgovara na pitanje što će biti s outletima.
– Treba malo čitati ovu uredbu. Rad unutar trgovina unutar trgovačkih centara se ne dopušta, osim za dućane s prehrambenom i higijenskom robom.
Ono što je izvana, nema nikakve razlike između nekog dućana u gradu i nekog u outletu, rekao je Božinović.
Prema tome bi ispalo da će outleti moći raditi.


Kako da se vratimo u normalu
Dodao je da je struka rekla da se ide prema popuštanju, ali da uspjeh svega toga ovisi o tome kako će se svaki pojedinac ponašati, hoćemo li se pridržavati epidemiloških pravila i higijene.
– Naš cilj je da kod povratka u normalu stalno radimo korak naprijed, a to ćemo raditi ako se budemo pridržavali epidemioloških pravila kako ne bismo napravili nijedan korak natrag.
Sigurno će da ćemo i u danima koji slijede davati puno odgovora jer vjerujemo da će biti puno pitanja. Da bi se vratili u normalu moramo se ponašati onako kako se ponašamo od početka. To kako je bilo prije ćemo još pričekati dok medicina ne kaže da je našla rješenje, rekao je Božinvić.


Prodaja odjeće
Za prodaju odjeće Capak je rekao da je dozvoljena osim u šoping centrima jer nije zabilježen prijenos koronavirusa na tekstilu.
Gdje god je to moguće će se priporučiti da se ne koriste kabine nego da se roba uzme kod kuće i da se onda proba i vrati u slučaju potrebe.
– Rizik je naveći kod one odjeće koja se oblači preko glave, tu mogu ostati kapljice. Preporuka je da se roba koja se vrati stavi pet dana sa strane da virus, ako postoji, odumre, pojasnio je Capak.


Koje epidemiološke mjere će biti propisane?
Capak je odgovorio na pitanje o tome koje će epidemiološke mjere biti propisane.
– Vodili smo računa da se to treba iskomunicirati široko s medijima i svakim građaninom. Radi se o mjerama higijene i distanciranje. U nekim objektima će se trebati nositi maske, rekao je Capak.
Naveo je primjer knjižnica, gdje će preporuka biti da sve knjige budu "obučene" u najlon, kako bi se mogle dezinficirati.


Kad će biti otvorene autoškole?
Capak je pojasnio dozvole za treninge sportaša prve kategorije: temeljna preporuka bit će veća distanca i higijena, a svlačionice i tuševi neće se moći koristiti.
Najavio je da će se bavljenje rekreacijskim sportom omogućiti čim to bude moguće.
Božinović kaže da će se na tržnicama sada moći prodavati i svježa konzumna jaja, med, cvijeće.
Što se tiče otvaranja autoškola, to će se pitanje još dodatno razmatrati i moguća je posebna odluka o tome, rekao je Božinović.